Vatandaşların 155`e İhbarları Suçluları Yakalatıyor

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü 155 Polis İmdat Merkezi`ne ihbarda bulunanlar, suçluların yakalanmasında büyük rol oynuyor.

Asayiş ve huzurun sağlanmasında gönüllü polis gibi davranan vatandaşlar, geçmiş yıllara göre 155`e daha fazla ihbarda bulunuyor. Yetkililer, ihbarlarda doğruluk oranının da arttığını söylüyor.

Emniyet yetkilileri, son 10 yılda 155 Polis İmdat`a gelen ihbarların belirgin şekilde arttığını kaydetti. Yetkililer, "Bu hattın ücretsiz olması, halkın yazılı ve görüntülü medya aracılığıyla bilinçlendirilmesi, olayların ihbar edilmesinde büyük rol oynuyor. 2000`den 2005`e kadar ihbar sayısı her yıl 700 bin civarında seyrederken halkın bu tür yollarla bilinçlendirilmesi neticesinde şu anda 1 milyon seviyesine ulaştı. Vatandaşların 155`e hassasiyeti, olaylar başlamadan önlem alınmasını sağlıyor. Suçluların yakalanması, vatandaşın ihbarları neticesinde çok daha kolay oluyor." şeklinde konuştu. İhbarların yarısından fazlasının trafik kuralı ihlâlleri ve kazalarla ilgili olduğunu belirten yetkililer, "2010 yılında 155 Polis İmdat`a 1 milyona yakın ihbar geldi. Bunların 5 bini trafik kuralı ihlâlleri ve kazalarla ilgiliydi. Özellikle yanlış yere park edilen araçlar, ihbarların büyük bölümünü oluşturuyor." dedi.


"KARIM HALA EVE GELMEDİ"
155`e gelen ihbarlara arasında "Saat 23.00 oldu, karım hala eve gelmedi", "Polis amca, annem bana okul harçlığı vermiyor", "Komşumun çocukları çok ses yapıyor", "Köpeğim evden kaçtı, ne yapabilirim?", Çatıda kedi var, gelin indirelim" gibi amaç dışı olanlar da bulunuyor.

Kış aylarında ihbar sayısında belirgin azalma olduğunu kaydeden yetkililer, "Vatandaş, soğuk kış günlerinde evinden çıkmak istemiyor. Bu da olayların daha az kişi tarafından görülmesine sebep oluyor. Kışın günde ortalama 4 bin ihbar gelirken yazın bu rakam 6 bine ulaşabiliyor. 155 Polis İmdat`a 2010 Ocak ayında yaklaşık 100 bin ihbar gelirken haziranda 130 bine ulaştı. En çok ihbarın geldiği günlerse her zaman cumartesi oluyor." diye konuştu. 2009 ve 2010 yıllarında yaklaşık 1 milyon ihbar geldiğini ve 200 bininin asılsız olduğunu ifade eden yetkililer, şunları söyledi: "Vatandaşın bilinçlendirilmemesi, asılsız ihbarları da beraberinde getiriyor. Bu konuda özellikle 2010 yılında olumlu gelişmeler yaşandı, 2009`a göre doğruluk payında yüzde 20 artış oldu. Bu gelişme, halkın bilinçlendiğinin bir göstergesi olarak yorumlanabilir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile