Vazod'dan Vali Karaloğlu'na Tarım Ve Hayvancılık Raporu

Vazod'dan Vali Karaloğlu'na Tarım Ve Hayvancılık Raporu

Van Ziraat Odası (VAZOD) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Özgökçe, oda olarak hazırladıkları ve Van'ın ekonomik yapısı, tarım ve hayvancılığın sorun ve çözüm önerilerinin içeren raporu Van Valisi Münir Karaloğlu'na sunduklarını söyledi

Van Ziraat Odası (VAZOD) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Özgökçe, oda olarak hazırladıkları ve Van'ın ekonomik yapısı, tarım ve hayvancılığın sorun ve çözüm önerilerinin içeren raporu Van Valisi Münir Karaloğlu'na sunduklarını söyledi.
Vali Karaloğlu'nu makamında ziyaret ederek 3 sayfada oluşan raporu kendisine sunduklarını kaydeden VAZOD Yönetim Kurulu Başkanı Özgökçe, Van'da nüfusunun büyük bir kısmının tarım ve hayvancılıkla uğraştığını kaydetti. Tarım ve hayvancılığın bölgede halen en büyük geçim kaynağı olduğunu ifade eden Özgökçe, sektör büyük olunca bazı sorunları da beraberinde getirdiğini belirtti. Bölgede tarım ve hayvancılığın gelişmesi ve modern şartlarda üretim yapmaları için bölgeye pozitif bir ayrımcılığın yapılması gerektiğini savunan Özgökçe, üretimin sürekliliğini sağlanması için köyden kente göçün önüne geçmek gerektiğini vurgulayarak, "Bunun için köylerin alt yapısının hazırlanması gerekir. Köylere sadece elektrik ve suyun getirilmesi köyde yaşamaya katkı sunar fakat yeterli değildir. Köylere, yol okul, sağlık ocağı gibi hizmetlerin yanı sıra köylüyü köye bağlamak ve üretim yapması için desteklerin verilmesi ve köylerin yaşanır hale getirilmesi için özel programlar uygulamalıdır" dedi.
Van'ın gelişmesi için tarım ve hayvancılık sorunlarının bir an önce çözüme kavuşması gerektiğini anlatan Özgökçe, hayvancılığın iyileştirilmesi ve yapılması gereken çalışmalar adı altında 11 ve bölgenin şartlarına göre uyarlanmış acil destekli tarımsal kalkınma planı adı altında da ise 12 başlık altında hazırladıkları raporu Vali Karaloğlu'na sunduğunu belirten Özgökçe, "Turizmin gelişmesi için bölgedeki güvenlik sorunlarının çözüme kavuşturulması kaçınılmaz ön koşuldur" ifadelerini kullandı.
Van'ın konumu itibarıyla sınır ticareti için müsait olduğunu dile getiren Özgökçe, gerekli düzenlemelerin yapılarak kapıların sınır ticareti, açık pazara ve transit geçişler için gerekli çalışmalar yapılarak uygun hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Van Göle ve çevresi ile ilgili gerekli çalışmaların bir an önce tamamlanarak bölgesel turizme açılması, turistik tesislerin açılması için gerekli teşvikler sağlanmalıdır. Bölgede yatırımların yapılması için vergiler ve harçlar düşürülmelidir. Borçların yapılandırılarak faizlerin af edilmesi bölgeye canlılık getirecektir. Bölgemizin rekabet koşullarının oluşması, işsizliğin azalması, refah düzeyinin yükseltilmesi için bu koşulların sağlanması gerekir" şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile