ÇİĞDEM ALYANAK - Vefa Lisesi öğrencileri, yüksek katlı yapılar arasında yaşam alanı bulmakta güçlük çeken kuşlar için Osmanlı mimarisinden yola çıkarak birbirinden renkli ahşap kuş evleri tasarladı.
Doğal ortamlarından uzaklaşan ve şehirde konaklayacak yapılar bulamayan kuşlar için iki ayda tasarlanan 80 ahşap kuş evi, Vefa Lisesindeki ağaçlara vinç yardımıyla öğrenciler tarafından asıldı.
Projenin sorumlu öğretmenlerinden Uğur Parmaksız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın, tahrip olan çevreyle birlikte içinde bulundurduğu değerleri de kaybettiğini, bu durumun canlıların doğasını bozduğunu ve onların yaşamsal faaliyetlerini kısıtladığını söyledi.
Zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip Türkiye'nin, projenin ana konusu olan kuşların göç yolları üzerinde bulunduğunu belirten Parmaksız, Türkiye'de yaklaşık 500 kuş türünün yaşadığını ifade etti.
Tarihe bakıldığında, özellikle Osmanlı mimarisinde kuşların mutlaka düşünüldüğünü aktaran Parmaksız, şöyle konuştu:
'Binaların bir köşesi onlara yuva olarak ayrılmıştır. Günümüz ileri teknolojisiyle donatılan çok katlı ve konforlu binalarda kuşlar hiçbir şekilde düşünülmemektedir. Yüksek katlı rezidanslar ve iş merkezleri nedeniyle kuşların alışık oldukları göç yolları değişmekte ve uzamakta, hiç de hesapta olmayan sonuçlar doğmaktadır. Yüksek katlı ve doğa dostu olmayan yapılar nedeniyle, enerjiden tasarruf etmek üzere, sıcak hava akımları üzerinde salınarak yol alan kuşlar, daha fazla kanat çırpmak ve daha fazla enerji sarf etmek zorunda kalırlar. Hatta bu durum ölmelerine de neden olmaktadır.'
- Kuş evleri geleneğini yaşatan proje
Parmaksız, çeşitli nedenlerle doğal ortamlarından uzaklaşan kuşların, şehirde konaklayacağı, dinleneceği yapıları, geleneksel mimaride olduğu gibi yeniden hayata geçirmenin, projenin temel amacı olduğunu vurgulayarak, 'Kuşlar ve çevremizdeki diğer canlılara karşı sorumluluk bilincimizi diri tutmak, geleneksel mimarimizin ayrıntılarını hatırlatmak, öğrencilere 'bu benim eserim' bilincini kazandırmak, el becerilerini geliştirmek, çevremizde bulunan atıl durumdaki ahşapları değerli hale getirmek, ağaçların kesilmesine engel olmak, eldeki kaynakları değerlendirmek ve israfı önlemek hedefimizdeki diğer kazanımlardır.' dedi.
Projeye başlamadan önce geleneksel mimaride yer alan kuş evi örneklerini incelediklerini,
öğrencilerin kullanabilecekleri atık malzemeleri belirlediklerini anlatan Parmaksız, daha sonra hazır kuş evi kitleri, boya, yağ ve doğal malzemelerin temin edildiğini anlattı.
Öğrencilerin yaratıcılıklarını kullanarak 2 ayda 80 kuş evini kendi isteklerine göre tasarladıklarını ifade eden Parmaksız, yeniden biçim verilen kuş evlerini fotoğraflayarak, sosyal medyada da paylaştıklarını belirtti.
Parmaksız, projeyi hayata geçirirken yalnızca ahşap kuş evlerini hazırlamadıklarını, öğrencilerin bu aşamada özellikle Anadolu’nun, kuşların göç yolları üzerinde olduğunu öğrendiğini, yaratıcılıklarını geliştirdiklerini, çevre bilinçlerini ve biyolojik çeşitlilik hakkındaki bilgilerini arttırdıklarını söyledi.
- İki ayda 80 kuş evi
Projeye katılan öğrencilerden Ece Saygılar ise Vefa Lisesi öğrencileri olarak yaklaşık 80 kişilik gönüllü bir ekip oluşturduklarını anlattı.
Yoğun çalışma temposu içinde olmalarına rağmen güzel işler çıkardıklarını belirten Saygılar, 'Ahşap kuş evlerini hazırlarken, kendi çalışmalarımızı yaptık. Yaklaşık 80 kuş evimiz oldu. Sosyal medya üzerinden insanlarla ve kendi aramızda bunları paylaştık. Tamamladığımız kuş evlerini de ağaçlarımıza asmaya başladık.' dedi.
Hazırlık sınıf öğrencisi Andaç Dilgen de iki aydır bu proje üzerinde çalıştıklarını, gönüllü arkadaşlarının bir bölümünün evde bir bölümünün ise okuldaki resim atölyesinde kuş evlerini tamamladığını aktardı.
Akrilik ya da ahşap boyalarıyla kuş evlerini boyadıklarını, verniklediklerini ve ağaçlara asabilmek için iplerini bağladıklarını belirten Dilgen, 'Vinç yardımıyla kuş evlerini ağaçlara astık. Şu soğuk havalarda bizim evimiz varken neden kuşların da bir evi olmasın?' dedi.
Hazırlık sınıf öğrencisi Sezin Eylül Arı da Vefa Lisesinin aktif bir okul olduğunu ve öğrenciler olarak çeşitli etkinlikler yapmayı sevdiklerini, tüm öğrenci ve öğretmenlerin de bu faaliyetleri desteklediğini ifade etti.
Okula yeni gelmiş bir öğrenci olarak ahşap kuş evi projesinde yer almak istediğini dile getiren Arı, 'Hem doğaya katkısı olan, hem okulu renkli gösteren güzel bir proje olabileceğini düşündüm. Ben de bir ev boyadım. Hem üst dönemlerimle kaynaştığım için, hem de okulda bir hatıra bırakmış olduğum için gayet mutluyum.' diyerek duygularını ifade etti.
Vefalılardan Kuşlara 'Vefa'
Vefa Lisesi öğrencileri, yüksek katlı yapılar arasında yaşam alanı bulmakta güçlük çeken kuşlar için Osmanlı mimarisinden yola çıkarak birbirinden renkli ahşap kuş evleri hazırladı Doğal ortamlarından uzaklaşan ve şehirde konaklayacak yapılar bulamayan kuşlar için iki ayda tasarlanan 80 ahşap kuş evini öğrenciler lisenin bahçesinde bulunan ağaçlara astı.