Vefatinin 50. Yilinda Asik Veysel Düzce Anildi

Vefatinin 50. Yilinda Asik Veysel Düzce Anildi

UNESCO tarafindan 2023’ün Asik Veysel Yili ilan edilmesi münasebetiyle, Düzce Üniversitesi Edebiyat Toplulugu’nun, Türk Dili ve Edebiyati Bölümü katkilariyla düzenledigi vefatinin 50. yilinda Asik Veysel adli panel gerçeklestirildi.

Düzce Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ilhan Genç, UNESCO’nun 2023 yilini Asik Veysel yili ilan etmesiyle, Insanligin Somut Olmayan Kültürel Mirasi Temsili Listesi’ne kaydedilen asiklik geleneginin güçlü temsilcilerinden biri olan Asik Veysel’in, tüm dünyada ve Türkiye’de vefatinin 50. yil dönümünde anildigini ifade etti.

Üniversite olarak ülkemiz için önemli bir sanatçi olan Asik Veysel’i vefatinin 50. yilinda saygi ve rahmetle andiklarini belirten Genç, sözü Düzce Üniversitesi ögrencilerine birakti.

Edebiyat Toplulugu ögrencileri Aleyna Sahin ile Sila Yildiz’in seslendirdigi Asik Veysel’in “Sazima ve Güzelligin” siirleri ilgi ve begeniyle takip edildi.

Düzce Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü’nden Dr. Ögr. Üyesi Mehmet Hazar Asik Veysel’in Halk Diline Altaistik Bir Bakis baslikli sunumunu gerçeklestirdi. Asik Veysel’in Sivas yöresinin dilini köy köy gezerek kendi siirinde kullandigini dile getiren Mehmet Hazar, O’nun çok büyük ve güzel isler yaptigini söyleyerek UNESCO tarafindan cumhuriyetimizin 100. yili olan 2023 yilinin Asik Veysel yili ilan edilmesinin anlamina vurgu yapti. Asik Veysel’in sadece kendi döneminde etkili bir halk ozani olmadigini, ölümünden sonra bile günümüz sanatçilarina ilham oldugunu ifade eden Hazar, O’nun bestelenmis eserlerinden örnekler paylasti.

Programin diger davetli konusmacisi Mus Alparslan Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyati Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Aydeniz ise “Asik Veysel’in Siirlerinde Sifat-Fiilleri” adli bir sunuma imza atti. Asik Veysel’in herkes tarafindan sevilen bir sanatçi oldugunu söyleyen Doç. Dr. Süleyman Aydeniz, birlestirici ve bütünlestirici bir sanatçi oldugunu sözlerine ekledi. Asik Veysel’in eserlerinde yaptiklari 5200 kelimelik inceleme hakkinda da degerlendirmelerde bulanan Aydeniz, siirlerinde fiilimsiye çok fazla ihtiyaç duymadigini dile getirdi. Asik Veysel’in halk dilini ve yöre dilini ustalikla kullandigini belirten Doç. Dr. Süleyman Aydeniz, herkesin anlayacagi bir sadelikte siirler yazarak halkin sevgisini kazandigini katilimcilarla paylasti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile