Veliler, Çocuklariyla Yaptiklari Yöresel Yemeklerle Yaristi

Veliler, Çocuklariyla Yaptiklari Yöresel Yemeklerle Yaristi

Kastamonu’da, “Yöresel Lezzetler Projesi Yemek Yarismasi” çerçevesinde düzenlenen yarismada, aileler çocuklariyla yöresel yemek yaparak rakipleriyle yaristi.

Kastamonu Il Milli Egitim Müdürlügü ile Kastamonu Il Kültür ve Turizm Müdürlügü tarafindan “Yöresel Lezzetler Projesi Yemek Yarismasi” düzenlendi.

Resit Çubukla Ilkokulu ve Ortaokulu’nda düzenlenen yarismada veliler, çocuklariyla birlikte yaptiklari yöresel yemeklerle birinci gelebilmek için birbiriyle kiyasiya yaristi. Kastamonu’nun cografi isaretli ürün olan siyez bulgurundan yapilan eksili pilav, banduma, yaprak sarmasi, baklava gibi yöresel yemekler yapildi. Birbirinden lezzetli yöresel yemeklerin yaristigi yarismada jüri üyeleri, hem yemeklerin hikayesini hem nasil yapildigini yarismacilardan dinledi. Keyifli dakikalarinda yasandigi yarismada hem veliler, çocuklariyla birlikte yaristi hem de yöresel ürünler gelecek nesillere aktarildi.

“Yöresel Lezzetler Projesi Yemek Yarismasi”nda velilerin ögrencilerle birlikte yaptiklari yemeklerin bulundugu stantlari gezen Kastamonu Il Milli Egitim Müdürü Hasan Gümüs, “Kültürümünüz en önemli ögelerinden birisi olan yöresel yemeklerimizin yapildigi bir yarisma etkinligindeyiz. Yemek sadece insanlarin ihtiyacini gideren bir ihtiyacin yaninda ayni zamanda iletisimini, etkilesimini gelistiren toplumlarin etkilesim haline gelmesini saglayan en önemli unsurlardan bir tanesidir” dedi.



"Kastamonumuz mutfak kültürü olarak da çok zengin"

Yemek kültürünün gelecege tasinmasi çok önemli ve anlamli oldugunu söyleyen Gümüs, “Son süreçte baktigimiz zaman hizli yeme aliskanliklari var. Bu yeme aliskanliklarinin da insan sagliginda olumsuz etkilerini gözlemlemekteyiz. Kültürel zenginligimiz olan yemeklerin gelecege tasinmasi hem neslimizin daha saglikli sekilde devam etmesi ve insanlarimizin da çok iyi bir sekilde iletisim ve etkilesim içerisine gireceklerini biliyoruz. Bu yemekleri ögrencilerimiz anneleri ile birlikte ev ortaminda is birligi içerisinde yaptilar. Yöresel lezzetlerimizin gelecege tasindiginin en önemli isaretidir. Küçük yasta ögrenmis olmalari bunu bir eser olarak ortaya koymalari çok anlamli. Bundan sonraki süreçlerde de bu ve bunun gibi etkinliklerle tanistiracagiz. Yöresel lezzetlerimizin ve kültürünü gelecege tasinmasi ve daha çok tanitilmasi anlaminda çalismalari hep birlikte yapacagiz. Kastamonumuz mutfak kültürü olarak da çok zengin. Bu kültürün gelecege tasinmasi lazim. Bunun yolu da küçük yastan itibaren çocuklarimizin ögrenmesinden geçiyor. Kaybeden olmayani bir yarisma yapacagiz. Velilerimizin ve ögrencilerimizin yaptigi yemekleri okul idarecilerimizden olusan jüri degerlendirecek. Bu yarismada herkes kazanacak, saglikli olana yöresel lezzetlerimiz gelecege tasiniyor” diye konustu.

Annesiyle birlikte üzüm yapragi sarmasi yaptiklarini belirten Hira Karsuoglu ise, “Sarma yaptik. Oyun oynadik. Sarmayi bulgur bahçeden sarmanin yapragini topladik. Içerisine pirincini koyduk ve sardik. Annemle yaptim” seklinde konustu.

Bahçeden topladiklari üzüm yapragiyla dolma sardiklarini anlatan Hamza Necati Ugur da, “Annemle yapraklari topladik. Annem onu islatti. Pirinci kavurduk daha sonra da sardik. Annem izin verirse tekrar dolma sararim” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile