Velilere Karne Uyarisi

Velilere Karne Uyarisi

Malatya Egitim ve Arastirma Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Poliklinigi Uzman Doç. Dr. Tugba Çobanoglu, karne dolayisiyla velileri uyarip, “Çocugun karnesinde zayif not varsa çok fazla çocuklarin üzerine gitmeden, büyük tepkiler vermeden konusmak gerekiyor” dedi.

Malatya Egitim ve Arastirma Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Poliklinigi Uzman Doç. Dr. Tugba Çobanoglu, 20 Ocak günü okullarin ara tatile girmesi ve karne dolayisiyla velileri uyarma konusunda açiklama yapti. Karne dönemlerinde hem aile hem de çocuklarin heyecanli olduklarini ifade eden Çobanoglu, “Bazi çocuklar iyi yönde mutlular. ‘Tatile girecegiz, gezecegiz, çalistigimizin karsiligini alacagiz’ diye ara tatile mutlu giriyorlar. Bazi ailelerde de çocuklar biraz daha hüzünlü olabilirler” seklinde konustu.

Çobanoglu, ailelere karne dönemi için uyarilarda da bulunup, “Çocugun karnesinde zayif not varsa çok fazla çocuklarin üzerine gitmeden, büyük tepkiler vermeden konusmak gerekiyor. Çünkü çocuklarimiz bizden çekinip, korktuklarinda yalana basvurabiliyorlar, bizden uzaklasip, kötü aliskanliklara yönelebiliyorlar. Bizim bu süreçte onlara destek olmamiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Ailelerin çocuklarina karsi abartili konusma ve hareketlerden kaçinmasi gerektigine dikkat çeken Çobanoglu, “Geçen gün bir hastamiz geldi. Babasi, ‘Sen sinavda basarisiz olursan tatilden itibaren seni sanayiye verecegiz’ demis. Bu çok kötü bir sey degil ama çocuklar bunu çok kötü bir sekilde algiliyorlar. Bunu bir ceza olarak algiladiklari için kaygi, korku, depresyon çok sik bir sekilde görülüyor. Iste o nedenle ailelerin tepkilerine çok dikkat etmeleri gerekiyor. Konustugumuz seylere çok dikkat etmeliyiz çünkü çocuklar çok özel ve duygusaldir. O nedenle abartili konusmalar, hareketler yapmamaliyiz” diye konustu.

Çobanoglu, zayif gelen karne karsisinda ailenin ‘Canin sag olsun’ gibi ifadelerden de kaçinmasi gerektigini ifade ederek, “Her türlü imkan saglanmis ama çocuk hiçbir sekilde oturup çalismamis, emek göstermemisse altta bir sey olabilir mi buna bakmak gerekiyor. Çocukta dikkat eksikligi ya da davranislariyla alakali bir problemi olabilir. O açidan da bir uzman görüsü almak uygun olur” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile