Venezuela'da Muhaliflerin Referandum Talebi

Venezuela Ulusal Seçim Konseyi, muhalefetin sunduğu 1,35 milyon imzanın kabul edildiğini açıkladı.

Venezuela’da muhalefetin, Ulusal Seçim Konseyi'ne (CNE) sunduğu, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun görevden alınması için referandum yapılmasının ilk etabında gerekli imzalar kabul edildi.

CNE Başkanı Tibisay Lucena, yaptığı açıklamada muhalefetin 2 Mayıs'ta sunduğu 1,9 milyondan fazla imzanın 1,35 milyonunun kabul edildiğini belirtti.

Lucena, kabul edilen imzaların geçerli sayılabilmesi için imza sahiplerinin 20-24 Haziran arasında imzaların kendilerine ait olduğunu teyit etmelerini gerektiğini söyledi.

Eğer yeterli sayıda imza geçerli sayılırsa muhalefetin ikinci etapta referandum için 20 milyon Venezuela seçmeninin 5'te birinin imzasını toplaması gerekiyor. Bu sayıda imzaya ulaşılırsa Venezuelalılar yapılacak referandumda Maduro'nun görevden alınmasını oylayacak.

Diğer yandan bu tüm sürecin 7 aydan uzun sürmemesi gerekiyor. Referandumun ocak ayının ikinci yarısına kalması durumunda Maduro'nun yerine yardımcısı geçecek.

Venezuela anayasasına göre, referandumun yapılabilmesi için Maduro'nun görev süresinin yarısını tamamlaması gerekiyordu. Bu sürenin sona ermesiyle muhalefet Nisan ayının sonunda CNE'den referandum için imza toplama yetkisi almıştı. Muhalefet, yasaya göre gerekli 196 bin imzanın çok üzerinde imzaya 1 haftada ulaşmış ancak CNE muhalefetin sunduğu belgelerde birçok hata ve eksiklik bulunduğunu gerekçesiyle süreci ertelemiş, imzaların bir kısmını da geçersiz saymıştı.

Ülkede geçen yılın aralık ayında yapılan seçimlerde, parlamentoda 17 yıl aradan sonra çoğunluğu elde eden MUD koalisyonu göreve başlamıştı.

Anayasa Mahkemesi, 6 Aralık'ta yapılan seçimlerde parlamentoya girme hakkı kazanan üç kişinin milletvekilliğini düşürerek, MUD koalisyonunun parlamentoda üçte ikilik 'nitelikli çoğunluğu' elde etmesine engel olmuştu.

Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde iktidara gelmişti. Politikaları, yüksek enflasyon ve artan şiddet olayları nedeniyle eleştirilen Maduro yönetimine karşı 12 Şubat 2014'te patlak veren gösterilerde 43 kişi yaşamını yitirmişti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile