Amerikan Devletleri Örgütünün (OAS) bazı üyeleri, Venezuela'da Ulusal Seçim Konseyi'nin Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun görevden alınmasıyla ilgili referandum sürecini durdurması karşısında endişeli olduklarını bildirdi.
Aralarında ABD'nin de bulunduğu 12 üye tarafından yayınlanan açıklamada, Seçim Konseyi'nin kararının hükümet ve muhalefet arasında diyalog kurulması ihtimalini etkilediği belirtildi.
Açıklamada, ekonomik ve siyasi krizlerle mücadele eden ülkede sosyal istikrara yönelik dayanıklı çözümler için ulusal diyalog yürütülmesi çağrısı yapıldı.
OAS Genel Sekreteri Luis Almagro, bölgedeki ülkeleri Venezuela'da 'demokrasiyi savunmak için somut adımlar atmaya' davet etti.
Venezuela'da muhalefet partileri, ülkedeki ekonomik ve siyasi krizden sorumlu tuttukları devlet başkanının bir an önce görevden ayrılması ve erken seçime gidilmesi için referandum süreci başlatmıştı. Sürecin ilk aşamasında toplanan 1,8 milyon imzadan 407 bini geçerli sayılmış, muhalefet sürecin ikinci aşaması için gerekli 3,9 milyon imzayı toplamaya başlamıştı.
Ancak Seçim Konseyi, referandum sürecinin birinci aşamasında toplanan imzalarda, 4 eyalette hile yapıldığı iddiaları üzerine süreci 21 Ekim'de durdurmuştu. Muhalefet, kararın anayasaya aykırı olduğunu belirterek, halktan karara karşı sokaklara dökülmelerini istemişti.
Maduro'nun görevden alınması için referandumun 10 Ocak'tan önce yapılması gerekiyor. İlk aşamanın iptal edilmesinin ardından referandumun bu tarihten önce yapılması mümkün görünmüyor. Görev süresi 2019'da dolacak Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde iktidara gelmişti.
Venezuela'da Referandum Sürecinin Durdurulması
Amerikan Devletleri Örgütünün bazı üyeleri, Maduro'nun görevden alınmasıyla ilgili referandum sürecinin durdurulmasına tepki gösterdi.