Cumhurbaşkanı Hugo Chavez, ayrıca fiyatları aşırı biçimde artırmakla suçlanan şirketleri kamulaştırma tehdidinde bulundu.
Bu durumdan şimdiye kadar en fazla etkilenen şirket Fransız süpermarket zinciri Exito oldu, şirketin bir çok kentte bulunan süpermarketleri, geçici olarak kapatıldı.
BBC muhabiri, yeni sistemin nasıl işlediğinin henüz yeterince anlaşılamadığı yorumunu yaptı.
Venezuelalılar, devalüasyon öncesi dükkânlara akın ederek başta elektronik eşyalar olmak üzere ithal malları stoklamaya başlamıştı.
Chavez, para birimleri bolivar'ın değerini en az yüzde 17 oranında düşürerek rekabeti artırmayı ve ithal mallara bağımlılığı azaltmayı umduklarını söylüyor.
Ancak bazı ekonomi çevrelerine göre bu durum, zaten yüzde 25'lere fırlamış olan enflasyonu daha da körükleyecek.
Zamlara karşı önlem
Venezuela Bolivarı'nın hükümetçe belirlenen değeri, 2005 yılının mart ayındaki son devalüasyondan bu yana, 2,45 ABD Doları civarında.
Chavez'in açıklamasına göre bundan böyle iki farklı döviz kuru kullanılacak.
Venezuala Bolivarı, öncelikli ithal mallar için 2,60 dolardan, diğer önceliği olmayan ve lüks tüketim malları için ise 4,30 dolardan işlem görecek.
Bu da, neredeyse yüzde 50 oranında devalüasyon anlamına geliyor.
Chavez, iki döviz kurunun "çok gerekli olmayan ithal malları sınırlayarak ihracat politikasını canlandıracağını" savundu.
Venezuela'da ekonomi alanında çalışan düşünce kuruluşlarından Cendas'ın direktörü Oscar Meza ise bunun yıllık enflasyon oranlarını yüzde 33'ün üzerine taşıyacağı görüşünde.
Venezuela'da şok
Venezuela hükümeti, tarafından yapılan açıklamada ülke genelinde faaliyet gösteren 200 şirkete el konulduğu belirtildi.