Para birimi olarak "bolivar"i kullanan Venezuela'da alti sifirin atildigi yeni banknotlar piyasaya çikti.
Bugüne kadar basilan en yüksek banknot, degerinin dörtte birine denk gelen 1 milyon bolivardi.
Yeni banknotlarin en yüksegi olan 100 bolivar, 25'e dolara yakin bir degere tekabül ediyor.
Bu degisiklik, hem nakit islemlerini hem de muhasebe hesaplamalarini kolaylastirmayi amaçliyor.
Venezuela Merkez Üniversitesinde ekonomi profesörü Jose Guerra, "En önemli ve temel neden, ödeme sistemlerinin zaten çökmüs olmasi çünkü basamak sayisi ödeme sistemlerini ve matematigi uygulanamaz hale getiriyor." dedi.
Guerra, nakit para temininde yasanan sikintilar sebebiyle çogu islemin elektronik olarak ve harcamalarin yüzde 60'indan fazlasinin ABD dolari cinsinden yapildigini söyledi.
Eski sistemde 2 litrelik bir gazoz 8 milyon bolivardan fazlaya mal olabiliyordu ve bu, müsterilerin kalin bir kagit tomariyla ödeme yapmasini gerektiriyordu.
Bankalarin, müsterilerin günde en fazla 20 milyon bolivar, bazen de daha az nakit çekmesine izin vermesi sebebiyle nakit ödemelerde sikintilar yasaniyordu.
Venezuela Merkez Bankasindan yapilan açiklamaya göre, degisiklik para biriminin degerini etkilemeyecek. Bolivar "az ya da çok degerli olmayacak", sadece daha basit bir parasal ölçekte kullanimi kolaylasacak.
Bankalar, söz konusu degisiklige iliskin ayarlamalari yapmak için 30 Eylül-1 Ekim tarihlerinde operasyonlari birkaç saat donduracaklarini belirtmisti.
Venezuela, Para Biriminden Alti Sifiri Sildi
Dünyanin en yüksek enflasyon oranina sahip Venezuela'da, para biriminden alti sifir silindi.



















