Verem Hastalığı Her Yıl 1.7 Milyon Kişinin Ölümüne Neden Oluyor

Verem Hastalığı Her Yıl 1.7 Milyon Kişinin Ölümüne Neden Oluyor

02-08 Ocak 'Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası' nedeniyle Sağlık İl Müdürü Mehmet Emin Taş açıklamalarda bulundu

02-08 Ocak 'Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası' nedeniyle Sağlık İl Müdürü Mehmet Emin Taş açıklamalarda bulundu. Taş açıklamasında; her yıl verem hastalığı nedeniyle dünyada 1.7 Milyon kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Taş açıklamasında, verem hastalığının tedavisi olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalık olduğunu söyledi. Son yıllarda Türkiye'de veremin kontrolü ile ilgili faaliyetlerin başarıyla yürütüldüğünü söyleyen Taş, verem hastalığıyla ilgili şu şekilde konuştu:"
Tüberküloz (Verem) Nasıl Bulaşır?
Tüberküloz hastalığı, Mycobacterium tuberculosis adlı mikrop ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Tüberküloz hastalığı, solunum yoluyla bulaşır. Hasta kişilerin öksürmesi, hapşırması, konuşması ile solunum yolu salgıları damlacık şeklinde havaya atılır. İçinde tüberküloz mikrobunun da bulunduğu bu damlacıkların solunması ile sağlıklı bireyler infekte olur. İnfekte olan her kişide mutlaka hastalık gelişmez. Alınan basiller kişiyi hastalandırmaksızın vücutta saklı kalır ve vücut direncinin düştüğü bir anda
hastalık oluşturur. Hastalık gelişme riskinin en yüksek olduğu dönem ilk iki yıldır. İlk iki yılda yüzde 5 sonrasında yüzde 5 olmak üzere, yaşam boyu hastalık gelişme riski yüzde 10'dur. Bulaşma açısından en riskli kişiler hastayla uzun süre aynı ortamda bulunan aile bireyleri ve yakın çalışma arkadaşlarıdır. Kaşık, çatal, bardak gibi yemek gereçleri, giysiler, çarşaflar gibi eşyalarla bulaşma olmaz.
Tüberküloz Hastalığı Gelişimi İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Vücut direncinin düşük olduğu kişilerde hastalık gelişme riski yüksektir. Bunlar; Beş yaş altındaki çocuklar ve bebekler, yaşlılar, Vücut direncini düşüren ek hastalığı olanlar, organ nakli yapılan hastalar, İlaç ve alkol bağımlılığı olanlar, Bağışıklık sistemini baskılayan tedaviler kullanan hastalar.
Tüberküloz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Tüberküloz hastalığının belirtileri, genel yakınmalar ve akciğere özgü yakınmalar olmak üzere iki grupta toplanabilir. Genel yakınmalar, özellikle akşama doğru yükselen ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizliktir. Akciğere özgü yakınmalar ise iki haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, değişken miktarlarda kan tükürme, göğüste ağrı ve nefes darlığıdır. Yakınmalar genellikle hafif başlar, yavaş ilerler. Hastalar bu yakınmaları başka nedenlere bağlayabilir ve doktora geç gidebilir.
Bu durum hastalığın daha çok yayılmasına ve tutulan organın daha fazla tahrip olmasına neden olur. Bu arada hasta çevresine mikrop saçar ve daha çok kişinin enfekte olmasına neden olur. Bu nedenle özellikle iki haftadan uzun süren öksürük ve diğer yakınmaları olan kişilerin en kısa zamanda sağlık merkezine başvurmaları çok önemlidir.
Tüberküloz Tanısı Nasıl Konur?
Tüberküloz tanısı, balgamda tüberküloz basilinin gösterilmesi ile konur. Tüberküloz hastalığının tanısı, tedavisi ve takibi ülkemizde yaygın olarak bulunan Verem Savaş Dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Tüberküloz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Tüberküloz basiline karşı etkili olan güçlü ilaçların bulunmasından önce, tedavinin temelini iyi beslenme, istirahat ve uzun süreli sanatoryum tedavisi oluştururdu. Günümüzde tüberküloz basilini öldüren çok güçlü ilaçlar vardır. Mikropları etkili bir şekilde öldürmek ve ilaçlara direnç gelişimini önlemek için tedavide 4 çeşit ilaç birlikte kullanılmaktadır. Tedavi süresi altı aydır. Tedavinin ilk iki ayından sonra ilaç sayısı azaltılmaktadır. Bazı özel durumlarda tedavi süresi uzatılabilmektedir.
Tedavinin her gün düzenli bir şekilde alınması çok önemlidir. Düzenli tedavi hem hastanın iyileşmesini sağlar, hem de bulaşıcılığı hızla önleyerek toplum sağlığını korur."
Verem Aşısı (BCG) Tüberküloz Hastalığından Korur Mu?
Verem aşısı çocuk yaş grubuna uygulanan bir aşıdır. Çocuklarda akciğer tüberkülozundan değil, tüberkülozun ciddi formları olan kanla yayılan ve beyin zarını tutan tüberkülozu önler. Erişkinlerde hastalık için koruyucu değildir."
(KB-HE-Y)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile