Verem Savaşı Eğitim Ve Propaganda Haftası...

Verem Savaşı Eğitim Ve Propaganda Haftası...

Sağlık İl Müdürü Doç

Sağlık İl Müdürü Doç.Dr. Serhat Vançelik, veremle ilgili olarak toplumun bilgilendirilerek hastalığa bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla 2 - 8 Ocak tarihleri arasında 64'üncü Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası'nın kutlanacağı bildirildi.
Hasta insanlardan öksürme ve hapşırmayla ortama yayılan mikrobun solunum yoluyla alınması sonucu bulaştığını belirten Sağlık İl Müdürü Doç.Dr. Serhat Vançelik, tedavi edilmeyen her hastanın yılda ortalama kişiye hastalığı bulaştırdığını söyledi. Tedaviyle basil sayısının çok kısa sürede azaldığını kaydeden Doç. Dr. Vançelik, ortalama 2 - 3 haftada bulaştırıcılığın büyük oranda yok olduğunu dile getirdi.
Verem hastalığının halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi gibi genel yakınmalarla kendini gösterdiğini anımsatan Doç. Dr. Vançelik, "Ayrıca öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı gibi akciğer yakınmalarıyla kendini gösterir. Verem hastalığı, en çok akciğerleri tutar. Hastalığın tuttuğu diğer organlar, akciğer zarları, lenf bezleri, kemikler, böbrekler, beyin zarlarıdır. Vücudun bütün organlarında hastalık yapabilir. İki - üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir" diye konuştu.
Türkiye'de yılda yaklaşık 17 bin yeni verem hastasının ortaya çıktığını ifade eden Doç. Dr. Vançelik, şöyle devam etti:
"Veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Tanı konulan verem hastaları, gizlilik kuralları içinde dispanserde kaydedilir. Tedavide kullanılan bütün ilaçlar, verem savaşı dispanserlerinden ücretsiz verilir. Tedavide verilen ilaçların düzenli içilmesi çok önem taşır. Çünkü hastaların bir kısmı tedaviyi terk etmekte ve toplumda basil saçmayı sürdürmektedir. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur. Buna doğrudan gözetimli tedavi (DGT) denilir. Verem hastasının aile bireyleri ve diğer temaslıları VSD'de ücretsiz muayene edilir. Hasta olmayan fakat verem olma riski taşıyan kişilere, 6 ay süreyle koruyucu ilaç tedavisi verilir. Bu tedavinin hastalanmayı yüzde 90'a varan oranda önlediği bilinmektedir. BCG aşısı özellikle çocuklarda kanla yayılan ve öldüren verem hastalıklarını önlemede çok etkilidir. Ülkemizde BCG aşısı doğumdan sonra ikinci ayını bitiren bebeklere Verem Savaş Dispanserleri, Sağlık Ocakları ve Aile Sağlığı Merkezleri'nde ücretsiz olarak yapılmaktadır."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile