Vergi Muafiyeti Nasıl Hesaplanır?
Asgari ücrette vergi muafiyetinin genişleyeceğinin belirtilmesi birçok vatandaşın ilgisini çeken konular arasında yer almıştı. AK Parti Grup Başkanvekili tarafından 'Sayın Genel Başkanımızla yaptığımız istişare sonucunda bunun, tüm ücret ve maaş alanları da kapsayacak şekilde, 18,5 milyon memur ve işçiyi kapsayacak şekilde, asgari ücret kadar kısmın vergi dışı ve damga vergisinden istisna edilmesine ilişkin önergeyi milletvekili arkadaşlarımız imzaya açtılar.' açıklaması yapıldı. 5 bin liraya kadar olan miktardan alınan verginin sıfır olduğu belirtildi. Vergi muaiyeti nasıl hesaplanır sorusu bu sebeple sık sık aratılıyor. Asgari ücretin yıllık tutarının 60.048 lira için verginin alınmayacağı ve bu şekilde hesaplanacağı açıklandı. Örneğin maaşı 8 bin lira olan bir çalışandan 5 bin liralık vergi alınmayacak. Geriye kalan üç bin lira üzerinden vergi hesaplaması yapılacak.
Vergi Muafiyeti Ne Zaman Uygulanacak?
Vergi muafiyetinin yapılmasının ardından konuyla ilgili olarak birçok vatandaş araştırma yapıyor. Konu kapsamında en merak edilenler arasında ise vergi muafiyeti ne zaman uygulanacak soruları yer alıyor. Asgari ücret üzerinde herhangi bir vergi kalmadı. Bununla beraber asgari geçim indirimi de kalktı. Vergi muafiyetinin ise 2022 yılında uygulanması bekleniyor.
Memur-Sen Tarafından Vergi Muafiyeti İle İlgili Açıklama Geldi
Asgari ücrete kadar vergi muafiyetinin getirilmesi birçok tartışmaya sebep oldu. Konu kapsamında birçok kişi sosyal medyada konuyla ilgili tartışmalara başladı. Memur-Sen tarafından da konuyla ilgili açıklama geldi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali yalçın konuyla ilgili olarak “Teklif edilen düzenleme, asgari ücret tutarı kadar gelir vergisi muafiyeti değil, yalnızca asgari ücretlilerin vergi dışı bırakılmasını sağlıyor. Başta kamu görevlileri olmak üzere sabit gelirlilerin bu muafiyetten yararlandırılmaması vergide adalet ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Teklif metni, sosyal adaletin göz ardı edildiği, farklı gelir grupları arasında adalet sağlama hassasiyetinin hissedilmediği, gelir vergisinin maaş ve ücretleri eritme unsuruna dönüşme özelliğinin sona erdirilmediği bir bakışla hazırlanmıştır. Kamu görevlilerinin alım gücü, gelir vergisi kesintisiyle azalmakta, giderleri artmakta, gelir dağılımında adalet sağlanamamaktadır. 'Kamu görevlileri, bunun somut örneğini bordrolarına yansıyan vergi kesintisinde görmekte, maaş kuşa dönmektedir. Yapılması gereken basit; sosyal hukuk devleti olmanın gereği, kanun teklif metninin, kamu görevlileri ve sabit gelirlilerin almış oldukları maaş ve ücretlerin de gelir vergisinden muaf tutulacak şekilde değiştirilmesidir. Türkiye, memurunu gözetecek ve bunu yapacak güce sahiptir.' açıklamasında bulundu.