Veteriner Hekimler Evcil Hayvanlarin Kuduz Asilarinin Aksatilmamasi Uyarisinda Bulundu

Türk Veteriner Hekimleri Birligi (TVHB) Merkez Konseyi Baskani Ali Eroglu, kuduz hastaligi nedeniyle her yil insan ölümlerinin yani sira basta köpekler olmak üzere milyonlarca evcil hayvanin itlaf edildigini belirterek, "Insan ve hayvan sagliginin korunmasi için vatandaslarimizin her yil kedi ve köpeklerini kuduz asisiyla asilatmalarini siddetle tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandi.

Eroglu, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü dolayisiyla yaptigi yazili açiklamada, kuduz hastaligina tüm insanlar ve memeli hayvanlarin duyarli olduguna isaret etti.

Kuduz hastaligina karsi yanlis bilgilenmeden kaynaklanan korkularin hastalikla mücadeleyi olumsuz etkiledigini aktaran Eroglu, bu kapsamda 2021 Dünya Kuduz Günü temasinin "Kuduz: Gerçekler, Korku Yok" olarak belirlendigini bildirdi.

- 59 binden fazla insan kuduzdan ölüyor

Kuduzun yüzde 100 önlenebilir bir hastalik oldugunu vurgulayan Eroglu, söyle devam etti:

"Buna karsin her yil dünya çapinda 59 binden fazla insan bu hastaliktan ölmektedir. Bunlarin yüzde 40'i özellikle Afrika ve Asya'da beseri hekimlik ve veteriner hekimlik hizmetlerinin etkin bir biçimde saglanamadigi kirsal bölgelerde yasayan çocuklardir. Ölüm vakalarinin yüzde 99'u enfekte köpekler tarafindan isirilma nedeniyle meydana gelmektedir."

Eroglu, insan ölümlerine ek olarak her yil basta köpekler olmak üzere milyonlarca evcil hayvanin bazen hastalik tasimasi bazen de hastaligin neden oldugu korku nedeniyle yersiz yere itlaf edildigine dikkati çekti.

Kuduz hastaliginin, insan ve hayvan hekimlerinin is birligini ifade eden "Tek Saglik" yaklasimiyla bölgesel ve küresel düzeyde ele alinmasi gerektigini belirten Eroglu, "Basta köpekler olmak üzere vahsi ve evcil yasamda hayvanlarin kuduza karsi asilanmasi gerekmektedir. Kuduz hastaliginda köpekler hastaligin kaynagi degil, bilakis insanlar gibi magdurlaridir. Bu nedenle insan ve hayvan sagliginin korunmasi için TVHB olarak vatandaslarimizin her yil kedi ve köpeklerini kuduz asisiyla asilatmalarini siddetle tavsiye ediyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Eroglu, süpheli bir köpek isirilmasi sonrasinda vatandaslarin yarayi hemen sabunladiktan sonra yaklasik 15 dakika bol suyla iyice yikamalari, yara bölgesini yikandiktan sonra iyot içeren bir solüsyon veya antiviral ilaç ile temizlemeleri, yarayi pansuman, dikis veya bandajla kesinlikle kapatmamalari, hizla bir saglik kurulusuna basvurmalari ve vakit kaybetmeden asilanmalari gerektigini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile