Veteriner Hekimler Kurban Kesimine Dikkat Çekti

Veteriner Hekimler Kurban Kesimine Dikkat Çekti

Eskisehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odasi Baskani Erdinç Yuva, Kurban Bayrami öncesinde hayvan sagligi, halk sagligi ve çevre konusunda dikkat edilmesi gereken konularda vatandaslara uyarilarda bulundu.

Eskisehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odasi Baskani Erdinç Yuva yapmis oldugu açiklamada, “Kurban Bayrami’nda ülkemizde 3 milyonun üzerinde küçükbas ve büyükbas hayvan kesimi yapilmakta olup ülkemizde 18 milyon büyükbas, 53 milyon küçükbas hayvan bulunmaktadir. Bu nedenle ülke olarak kesim yapilacak kurban sayisi yeterlidir. Hayvanlarin nakil öncesi saglik kontrolü, kesim alanlarinin hijyeni, kesim yapan kasaplarin egitimi ve kesim sonrasi et muayenesinin veteriner hekimlerin kontrolünde yapilmasi gerekmektedir” dedi.



“Kesim yapacak kisiler egitim almis ve profesyonel olmalidir”

Kesim öncesi, sirasinda ve sonrasinda dikkat edilmesi gereken konulara da açiklik getiren Yuva, “Kesimden önce kurbanliklar 12 saat boyunca aç birakilmali, kesim öncesi nakil ve barinma sirasinda hayvan refahina özen gösterilmeli, kurban olacak hayvanlar Tarim Cebimde uygulamasi ile yas, tür ve yapilan asilar kontrol edilmelidir. Kesim sirasinda dikkat edilmesi gereken konular da ise kesim alanlari hijyenik olmali, kesim yapilacak hayvanlar siddet, eziyet ve stresten uzak tutulmasi hem insani açidan hem de et kalitesi açisindan önemlidir. Kesim yapacak kisiler egitim almis ve profesyonel olmalidir” diye konustu.



“Et, en az 12 saat dinlendirildikten sonra tüketilmelidir”

Kesim sonrasinda dikkat edilecek hususlara da deginecek Erdinç Yuva, su ifadeleri kullandi:

“Kesim sonrasinda havalarinda mevsim nedeniyle sicak olmasi sebebiyle et muhafazasina dikkat edilmeli, etler kesimin hemen sonrasinda gölge bir alanda kisa bir süre bekletildikten sonra 0-8 derecede muhafaza edilmelidir. Etin olgunlasmasi ve istenilen kalitede olmasi için en az 12 saat dinlendirildikten sonra tüketilmelidir. Kesim sonrasinda karkasta ve iç organlarda anormallikler görülmesi durumunda en yakin veteriner hekime veya Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügüne haber verilmelidir. Kesim sonrasinda hayvan atiklari uygun sekilde bertaraf edilip çevreye zararli etkileri engellenmemelidir. Biz veteriner hekimlerin hayvan sagligi yaninda halk sagligi içinde yogun mesai harciyoruz, insanlarda görülen hastaliklarin büyük bir kismi hayvansal kökenli oldugu unutulmamalidir. Bunun için saglikli hayvan saglikli gida saglikli hayvan konsepti ile çalismaya ülke sagligimizi korumaya çalismaya var gücümüzle devam edecegiz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile