Veteriner Hekimler Odasi Baskani Avan Açiklamasi 'Evcil Hayvan Çip Süresi Uzatilmali'

Veteriner Hekimler Odasi Baskani Avan Açiklamasi 'Evcil Hayvan Çip Süresi Uzatilmali'

Samsun-Sinop Veteriner Hekimler Odasi Baskani Elif Köse Avan, Türkiye’deki basibos köpek problemini degerlendirerek, "Evcil hayvanlara çip takilmasiyla ilgili düzenlemede süre uzatilmali. Çip taktiramayan insanlar hayvanlarini sokaklara birakmaya basladilar. Ayrica bu hayvanlarin acilen kisirlastirmalarinin yapilmasi ve dogal yasam alanlarinin belirlenmesi lazim" dedi.

Samsun-Sinop Veteriner Hekimler Odasi, ’Dünya Veteriner Hekimler Günü’nün 24. yili ve veterinerlik egitiminin 182. yili nedeniyle Ilkadim ilçesinde bulunan Onur Aniti önünde çelenk sunma töreni ve basin açiklamasi yapti. Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi ögretim üyeleri ve ögrencilerinin de katildigi program saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile basladi.

Akabinde Veteriner Hekimler Odasi, Samsun Tabip Odasi, Samsun Dis Tabipleri Odasi ve Eczacilar Odasi anita çelenk birakti.

"Cezaya istinaden insanlar sokaklara hayvanlarini birakmaya basladilar"

Samsun-Sinop Veteriner Hekimler Odasi Baskani Elif Köse Avan, Ihlas Haber Ajansi’na verdigi röportajda, "Öncelikli olarak çip yasasi olarak bilinen 5199 Sayili Hayvanlari Koruma Kanunu ve ’Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayit Altina Alinmasina Dair Yönetmelik’in uzatilmasi ve insanlarin bu konuda magdur edilmemesi gerektigini düsünüyoruz. Sokak hayvanlarin popülasyonlarina sebep olan biz insanlariz. Yerlerini istila ederek sebep oluyoruz. Cezaya istinaden insanlar sokaklara hayvanlarini birakmaya basladilar. Bunun haricinde acilen kisirlastirmalarin yapilmasi, dogal yasam alanlarinin belirlenmesi ve hayvanlarin yasayacak alan sinirlarinin, beslenme noktalarinin mutlaka tedarik edilmesi gerekiyor. Biz veteriner hekimler olarak gerek Samsun’da gerekse de tüm Türkiye’de devletimize ve milletimize bu konuda yardimci olmaya haziriz” dedi.



"Her yil 3 binin üzerinde genç veteriner istihdam sorunu yasiyor"

Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayisiyla basin açiklamasi yapan Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odasi, "Bakana bagli Veteriner Isleri Genel Müdürlügü yeniden açilmalidir. Plansiz arttirilan fakültelerle egitimde nitelik tartisilir hale gelmis, her yil mezun olan 3 binin üzerinde genç veteriner istihdam sorunu yasamaya baslamistir. Hiçbir uygulama dersi almadan iki yillik uzaktan egitim bölümlerinden mezun olanlarin veteriner fakültelerine geçis yapmasi bilime aykiri olup, hayvan ve insan sagligi açisindan da risktir. Atanamayan binlerce genç meslektasimizin umutlari kirilmis, geleceklerini yurt disinda aramaya baslamisladir. Son iki yilda yurt disina gitmek için basvuranlarin sayisi 20 kat artmistir. Insana yapilan yatirim bosa gitmis, nitelikli beyinler ülkeyi terk etmeye baslamislardir. Serbest çalisan veteriner hekimler orantisiz mevzuatin getirdigi agir ceza ve baskilarla hastalarina yeterli zaman ayiramaz, islerini yapamaz hale getirilmislerdir. Belediyelerde çalisan veteriner hekimler, merkezi ve yerel idarecilerin inisiyatif almamalari nedeniyle hedef haline getirilmis, mobbing, psikolojik ve fiziki siddet altinda çalismak zorunda kalmislardir. Veteriner hekimler saglikta siddet yasasi kapsami disinda tutuldugundan çalistiklari her alanda siddet girisimlerine açik hale gelmislerdir. Gida, ilaç ve diger alanlarda çalisan veteriner hekimler yillardir is ve ücret güvencesi olmadan çalistirilmaktadirlar" diye konustu.

Program toplu fotograf çekimi ile son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile