Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yıldız: Kene korkusu sebebiyle binlerce ton ilaç çevreyi kirletti

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebep olan kene ısırmalarının iki yıl önce ilk

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebep olan kene ısırmalarının iki yıl önce ilk gündeme geldiğinde çok büyütüldüğünü belirterek, binlerce ton ilacın kene ile mücadele altında çevreyi kirlettiğini söyledi.

Yıldız, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, kuş gribinde olduğu gibi kene vakasında da basın ve kurumlar olarak iyi bir sınav verilmediğini, bundan en çok çevrenin zarar gördüğünü kaydetti.

Kene ısırmalarının basın ve kurumlar tarafından çok abartıldığını ve halkın paniğe sevk edildiğini vurgulayan Yıldız, bundan en çok ilaç ithal eden firmaların kazançlı çıktığını kaydetti.

Yıldız, "Şimdi ne oldu da keneler gündemden düştü. Şimdi insanları daha mı az ısırıyor? Hayır, her zaman durum aynıydı ama birileri bu işten büyük çıkar sağladı. Olan de çevreye oldu." dedi.

Bütün uyarılarına rağmen keneyle mücadelede bilinçsizce açık alanların ilaçlandığını ve bunun genelde belediyeler eliyle yapıldığının altını çizen Yıldız şöyle konuştu. "Çevreye ne kadar ilaç atıldığı bilinmiyor. Ancak geçen iki yılda çevreye çok büyük miktarda kene ilacı atıldı. Ancak bu ilaçlar keneyi değil, çevreyi zehirledi. Bunun acıları sonra ortaya çıkacak. Bu ilaçlar yağmurlarla birlikte süzülerek yer altı sularına karıştı. Ayrıca keneyi öldüreyim derken, kuşlar, böcekler ve diğer kene tüketicilerine de öldürdük. Ancak keneler ölmedi."

"İLAÇ İTHAL EDEN FİRMALAR BÜYÜK PARA KAZANDI"

Kene korkusunun yersiz bir şekilde paranoyaya dönüştürüldüğünü, kene korkusundan en çok ilaç ithal eden firmaların kazançlı çıktığını kaydeden Yıldız, "Belki de son iki yılda 100 yıllık ilacı kene mücadelesi adı altında çevreyi zehirledik. Kendi paramızla kendi geleceğimizi riske attık. Bundan en çok kazançlı çıkanlar ise ilaç ithal eden firmalar oldu. Sağlık ve Tarım bakanlıkları ne kadar ilaç atılmış, gelecekte etkileri ne olacak bunu araştırmalı. Ayrıca bilinçsiz ilaçlamaya karşı savaş açılmalı. Hem bitki, hem hayvan, hem de insan sağlığını bilinçsiz ilaçlama tehdit ediyor." diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE ÖLÜMLER AB ÜLKELERİNDEN DAHA AZ"

Bilinçsiz ilaçlamanın bir başka tehlikesinin de keneleri daha dirençli hale getirdiğini vurgulayan Yıldız, kenelerin bazı ilaçlara karşı bağışıklık kazandığını bununda kene ile mücadeleyi zorlaştırdığını dile getirdi.

Kene ısırmalarına bakıldığında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden iyi bir durumda olduğunuz bilgisini veren Yıldız, "AB ülkelerinin birçoğunda kene ısırmaları Türkiye'den daha fazla. Ayrı doğrultuda ölümler de fazla. Ancak o ülkeler bu konuyu abartıp çevreyi gelişi güzel ilaçlar atarak zehirlemediler." açıklamasında bulundu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile