Eroglu, "Dünya Antimikrobiyal Farkindalik Haftasi" dolayisiyla yayimladigi mesajinda, etkinlikler çerçevesinde, antimikrobiyal dirençlilik farkindaligini artirmak ve bu bagli enfeksiyonun yayilmasini önlemek için toplumun tesvik edilmesinin amaçlandigini belirtti.
Söz konusu haftanin bu yilki temasinin "Farkindaligi yay, direnmeyi durdur" seklinde belirlendigini aktaran Eroglu, antimikrobiyaller, antibiyotikler, antiviraller, antifungaller ve antiparaziterlerin; insan, hayvan ve bitkilerde enfeksiyonlari önlemek ve tedavi etmek için kullanilan ilaçlar oldugunu ifade etti.
Eroglu, ilaç direncinin bir sonucu olarak antibiyotikler ve diger antimikrobiyal ilaçlarin etkisizlestigini, enfeksiyonlarin tedavisinin giderek daha zor veya imkansiz hale geldigini anlatti.
Antibiyotiklere dirençli bakterilerin yol açtigi enfeksiyonlar nedeniyle her yil Avrupa'da 30 binden fazla, dünya çapinda ise yaklasik 700 bin kisinin hayatini kaybettigini vurgulayan Eroglu, "Antimikrobiyal direnç gelisimi önlenemez ve etkili antibiyotikler gelistirilemez ise 2050'de yaklasik 10 milyon insanin ölecegi rapor edilmektedir. Antibiyotiklere direnç ile ilgili toplum bilincinin olusturulmasi gerekir." degerlendirmesinde bulundu.
Veteriner Hekimlerden 'Antimikrobiyal Direnç' Uyarisi
Türk Veteriner Hekimleri Birligi Merkez Konseyi (TVHB) Baskani Ali Eroglu, antimikrobiyal direnç gelisimi önlenemedigi ve etkili antibiyotikler gelistirilemedigi takdirde 2050'de yaklasik 10 milyon insanin öleceginin rapor edildigini bildirdi.