VHO'dan '6 Temmuz Dünya Zoonoz Günü' Açiklamasi

Kars, Ardahan, Igdir Bölgesi Veteriner Hekimleri Odasi Baskanligi’nca, “6 Temmuz Dünya Zoonoz Günü” dolayisiyla açiklama yapildi.

Kars VHO’dan yapilan açiklamada, “Bilim Insani Louis Pasteur’ün 9 yasindaki bir çocuga kuduz asisi uygulayarak hayatini kurtardigi 6 Temmuz 1885 tarihinde, kamuoyunda zoonozlara karsi farkindalik yaratabilmek adina “Dünya Zoonoz Günü” olarak belirlendi. Zoonoz, en basit anlamiyla, “hayvanlardan insanlara bulasan hastalik” demektir. Dünya Zoonoz gününün temel amaci; tibbin en önemli, en etkili ve en ekonomik alani olan “Koruyucu Hekimlik” kavramini hayata geçirmek için toplumu bilinçlendirmektir. Koruyucu hekimlik prensipleri veteriner hekimlikte siklikla kullandigimiz, tedavi hekimligi ile karsilastirildiginda çok daha efektif ve ekonomik bir alandir. Kendi hayatimizda da dikkat edecegimiz birkaç basit önlem ile koruyucu hekimlik uygulamalarini hayatimiza dahil edebiliriz. Örnegin temiz su ve sabun ile ellerimizi gün içerisinde siklikla yikayarak el hijyenimize dikkat etmek, bulundugumuz kapali ortamlari siklikla havalandirmak, evcil hayvanlarimizi düzenli muayene ettirmek ve asilarini takip etmek, sivrisinek, kene gibi hastalik vektörü yani tasiyicisi olabilecek canlilarin isiriklarini önemsemek ve korunma önlemleri almak, gida güvenligiyle ilgili temel ilkeleri bilmek ve uygulamak gibi basit ve ekonomik önlemlerle sagligimiz bakimindan oldukça tehlikeli zoonoz nitelikli hastaliklardan korunabilmek mümkündür” denildi.

Kars, Ardahan, Igdir Bölgesi Veteriner Hekimleri Odasi Baskanligi’nca yapilan açiklamada su ifadelere yer verildi:

“Günümüzde, Dünya Saglik Örgütü tarafindan insanlarda tanimlanmis 1471 hastalik etkeninin 815 tanesi zoonoz karakterlidir. Sarbon, kuduz, LSD , brusella, leptospiroz, salmonella, ruam, tetatoz, tüberküloz, toksoplasma, ekinokok, tularemi, BSE (deli dana) ve Kirim Kongo kanamali atesi bunlardan bazilaridir. Küresel bir pandemi halinde hala etkisi sürdüren ve zoonotik karakterli bir hastalik oldugu yönünde ciddi kanitlar bulunan Covid-19 hastaligi tüm insanliga “Tek Saglik” yaklasiminin önemini bir kez daha göstermistir. Ülkemizde de ilgili kurum ve kuruluslarin “Tek Saglik” konseptine uygun olarak teskilat yapilarini güncellemeleri, meslegimizin hayvan sagligi ile refahini, toplum sagligini ve çevreyi korumadaki hayati rolünü benimsemeleri ülkemiz açisindan çok önemli bir ihtiyaç haline geldigini görülmelidir. Veteriner hekimlik hizmetlerinin temel saglik hizmetlerinin ayrilmaz bir parçasi oldugu gerçegi kabul edilmeli, “Tek Saglik” yasasi ivedilikle çikarilarak, gerekli yasal ve yapisal düzenlemeler yapilmalidir. Dünya Zoonoz Günü nedeniyle, halk sagligi korumak için zoonotik hastaliklara karsi can siperane mücadele eden veteriner hekimlerin de bir an önce saglikta siddet yasasina dahil edilmesini, yipranma payi ve özlük haklarinda gerekli yasal düzenlemelerin yapilmasini bekliyoruz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile