ABD, Avrupa Birliği (AB) üyeleri gibi gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkelere balık tutmasını öğretmiyorlar, balık veriyorlar. Size tavsiyem çiftçinize balık tutmasını öğretin” dedi.
Bayraktar, “Dünya gıda güvencesinin sağlanması için gelişmekte olan ülkelerin işbirliği yapması fevkalade önemli. Dünya Ticaret Örgütü’nde gelişmekte olan ülkeler birlikte hareket etmeli, destekleme politikalarında işbirliği yapmalı. Her zaman Vietnamlı çiftçilerle işbirliğine hazırız. İşbirliğimiz her iki ülkenin çiftçilerine de katkı verecektir” diye konuştu.
Vietnam Çiftçiler Birliği Başkanı ve Merkezi Komünist Parti Komite Üyesi Nguyen Quoc Cuong başkanlığındaki Vietnam heyeti, Vietnam’ın Ankara Büyükelçisi Nguyen The Cuong, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ni ziyaret etti.
BAYRAKTAR: “İKİ ÜLKE ARASINDA İŞBİRLİĞİ İMKANLARI OLDUĞUNU GÖRÜYORUM”
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, ziyarette yaptığı konuşmada, Vietnam heyetini TZOB’da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu bildirdi. Vietnam’ın büyük miktarda pirinç ürettiğini, kauçuk, kahve, tekstil ürünü ihraç ettiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“İki ülke arasında işbirliği imkânları olduğunu görüyorum. Vietnam’ın kanatlı et sektörü ve endüstriyel bitkiler üretimi de önemli seviyede. Türk tarım sektörü de hızlı gelişiyor. Gayri safi yurtiçi hasılada tarımın payı yüzde 8’i buluyor. 62-63 milyar dolarlık tarım hasılamız var. 20 milyar dolarlık gıda, tarım ürünleri ihracatına sahibiz. Türk tarımında verimliliği yakalama konusunda önemli mesafeler alındı. Yaş meyve ve sebzede rekabet gücümüz arttı. Seracılık, örtü altı tarımda önemli mesafeler kat ettik. Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak yaklaşık 5,5 milyon üyemizin rekabetinin, verimliliğinin artması, çiftçimizin refah düzeyinin yükselmesi için hükümetimizle işbirliği içinde önemli çalışmalar yapıyoruz. İki ülkenin tarım sektörlerinin gelişmesi konusunda işbirliğine hazırız. Ziyaretinizden memnuniyet duyuyorum.”
BAYRAKTAR’DAN VİETNAM HEYETİNE TAVSİYE: “TÜTÜN TÜKETİMİNİ AZALTIN”
Bayraktar, ziyarette, Vietnam heyetine seslenerek, Vietnam’da çikolata tüketiminin arttığını ama tütün tüketiminin de çok fazla olduğunun görüldüğünü bildirerek, “Çikolata tüketiminin artmasında bir sakınca yok. Ama verilerden ülkenizde yetişkin nüfusun yüzde 23,5’inin tütün ürünleri kullandığını görüyorum. Tütün tüketiminin fazla olması hoşuma gitmedi. Biz tütün tüketimine karşıyız. Ülkemizde azaltmaya çalışıyoruz. Sigara sağlığa zararlı. Tütün tüketimini azaltın. İnşallah tütün tüketiminin azaltılmasında başarılı olursunuz” dedi.
VİETNAM ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ BAŞKANI: “VİETNAM HALA BİR ZİRAAT ÜLKESİ”
Vietnam Çiftçiler Birliği Başkanı ve Merkezi Komünist Parti Komite Üyesi Nguyen Quoc Cuong da ziyarette, iki ülkenin birbirinden uzak bir mesafede olduğunu, buna rağmen TZOB’un Vietnam ile yakından ilgilenmesinin, Vietnam’ı incelemesinin kendilerini memnun ettiğini bildirdi.
Vietnam’ın hala bir ziraat ülkesi olduğunu, ülke nüfusunun yüzde 70’inin tarımda yer aldığını belirten Nguyen Quoc Cuong, “Tarımda belli bir başarımız olmuştur ama özellikle Türkiye gibi dünya ülkelerinin tecrübelerinden faydalanmak isteriz” dedi.
Nguyen Quoc Cuong, TZOB’un görevleri, çiftçi örgütlenmesi, tarımla ilgili kurum ve kuruluşlar, devlet destekleri ve tarım bütçesi konusunda bilgi almak istediğini söyledi.
“TÜRK ÇİFTÇİSİ SADECE TÜRKİYE’NİN GIDA GÜVENCESİNİ SAĞLAMIYOR”
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, tarım sektörüyle ilgili bilgi verirken, tarımın istihdamdaki payının yüzde 24,6’yı bulduğunu, Türk çiftçisinin 76 milyon olan Türkiye’nin gıda güvencesini sağlamakla kalmadığını, ayrıca 30 milyonu aşkın turisti beslediğini, 20 milyar dolarlık ihracat yapılmasını ve 63 milyar dolarlık tarımsal hâsıla sağladığını ifade etti.
TZOB’un Türk çiftçisinin meslek kuruluşu olduğunu, ayrıca kooperatifler ve üretici birlikleri bulunduğunu kaydeden Bayraktar, şöyle dedi:
“TZOB yaptığı çalışmalarla tarım politikasını etkiliyor. Çiftçimizin refahı için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızla işbirliği içinde projeler hazırlıyor. Çiftçimizin hak ve menfaatlerini aramanın yanında girdi satışları da yapıyor. Makine parkları, ürün işleme tesisleri kuruyor. Kırsal kalkınma programları hazırlıyor. Bütün bunları çiftçimizin hizmetine sunuyoruz. Daha fazla teknik elemanla çiftçi eğitimine katkı sağlıyoruz. En son iki bakanlığımızla işbirliği içinde kadın çiftçi eğitimleri yaptık. Devlet çiftçimize yıllık 9 milyar liralık destek vermektedir. Çok sayıda kalemden oluşan destekler, ağırlıklı olarak prim şeklinde veriliyor. Ayrıca, verimliliği artırmak için yatırımlar için destek veriyor. Destekler bununla da sınırlı değil. Düşük faizli kredi verilmesi için Hazine desteği veriliyor. Bunların dışında sulama yatırımları yapıyor. Bu yıl 4 milyar liralık sulama yatırımı yapılacak. Devlet makine alımlarına yüzde 50 destek veriyor.”
BAYRAKTAR: “ABD VE AB ÜLKELERİNİN TUTUMLARINDAN RAHATSIZIZ”
Kalkınmakta olan ülkelerin tarımlarına destek vermek zorunda olduklarını vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
“Girdi maliyetleri çok ucuz olan ABD, AB ülkeleri bile sürdürülebilir üretim için hala tarımlarına destek veriyorlar. Desteksiz üretim mümkün değil. Dünya nüfusu her yıl 75 milyon artıyor. Biyoyakıt kullanımı arttı. Büyük nüfuslu ülkeler olan Çin ve Hindistan’ın tüketim eğilimleri değişiyor. Gıda ve enerji önem kazandı. Tarım çok önemli bir sektör olacak. Dünyada 900 milyona yakın insan açlık çekiyor. 1,5 milyar insan da obeziteden muzdarip. Gıda kaynaklarının çok iyi dağılmadığı ortada. Dünyadaki açlığın önlenmesi bakımından Türkiye, Vietnam gibi gelişmekte olan ülkelerin tarım potansiyellerini çok iyi kullanmasını çok önemsiyoruz. Desteklerin artırılması için talepte bulunuyoruz ama gelişmekte olan ülkelerin en büyük sorunu tarımlarını desteklemek için yeterli kaynakları bulunmaması. Gelişmiş ülkeler tarımlarını çok büyük kaynaklarla destekliyorlar. Biz gerek ABD, gerek AB ülkelerinin tutumlarından rahatsızız. ABD, Avrupa Birliği (AB) üyeleri gibi gelişmiş ülkeler gelişmekte olan ülkelere balık tutmasını öğretmiyorlar, balık veriyorlar. Size tavsiyem çiftçinize balık tutmasını öğretin. Dünya Ticaret Örgütü’nün de gelişmekte olan ülkeleri koruması gerekir, bunun çok önemli olduğu düşünüyorum. Gelişmiş ülkeler Dünya Ticaret Örgütü’nde etkili. Dünya Ticaret Örgütü’nde gelişmekte olan ülkeler birlikte hareket etmeli, destekleme politikalarında işbirliği yapmalı. Dünyanın gıda güvencesinin sağlanması için gelişmekte olan ülkelerin işbirliği yapması fevkalade önem taşıyor. Her zaman Vietnamlı çiftçilerle işbirliğine hazırız. İşbirliğimiz her iki ülke çiftçilerine de katkı verecektir.”
Nguyen Quoc Cuong Vietnam Çiftçiler Birliği olarak aynı fikri taşıdıklarını vurguladı. Vietnam Çiftçiler Birliği Başkanı Nguyen Quoc Cuong, ülkelerinde 60 milyonun üzerinde tarım nüfusu olduğunu, Vietnam Çiftçiler Birliği’nin 10 milyon üyesi bulunduğunu, kendilerinin parti içi seçimle göreve geldiklerini, ülkede toprakların devlete ait olduğunu, çiftçilere 50 yıl gibi sürelerle üretim hakkı tanındığını, örgüt olarak devlete tarımla ilgili danışmanlık yaptıklarını söyledi.
Bayraktar, Türkiye’de arazinin çiftçiye ait olduğunu, Ziraat Odaları’nda demokratik seçimle işbaşına geldiklerini bildirerek, “Genel Başkan olmak için arazimin bulunduğu köyümden başlayarak 8 seçim geçiriyorum. Türkiye’de çiftçiler istemediği, oy vermediği takdirde Genel Başkan olarak seçilemem, görev yapamam” dedi.
Vietnam Çiftçiler Birliği Başkanı Nguyen Quoc Cuong, TZOB Genel Başkanı Bayraktar’a Vietnam’ın başkenti Hanoi’nin simgesinin işlenmiş olduğu plaket hediye etti.
Görüşmenin ardından TZOB tarafından Vietnam heyetine Türk tarımıyla ilgili sunum yapıldı
Vietnam Heyeti, Tzob’u Ziyaret Etti
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gelişmekte olan ülkelerin tarımı desteklemeleri için yeterli kaynaklarının bulunmamasının en büyük sorunları olduğunu bildirerek, “Gelişmiş ülkeler tarımlarını çok büyük kaynaklarla destekliyorlar.