Cenevre Otomobil Fuarı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rambaud Peugeot Citroen ile General Motors stratejik işbirliğine ilişkin, bu işbirliğinde iki temel konunun bulunduğunu kaydetti. Rambaud, ilk konunun satın alma sorunsalı olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: ''Otomotiv sektörü hacimlere dayalı bir sanayidir ve bu hacim meselesi belirleyici bir rol oynamaktadır. Öncelikle global hacim 12 milyona yükselecek. Bu da dünyadaki önemli hacimlerden birisidir. Bu da bizim açımızdan rekabet avantajı olacaktır. İkinci konu da yatırımdır. Otomotiv sektörü kapitalistik bir alandır. Teknoloji ve ARGE açısından çok önemli yatırımlar gerektiren bir sektördür. İki eksende bunları toplayabiliriz. Bunlardan biri çevresel kısıtların gerektiği yatırımların yapılması gerekiyor. Bir de küreselleşmenin bizi yapmak zorunda bıraktığı yatırımlar vardır. Bu işbirliği çerçevesinde PSA ve GM arasında bir platformların ve teknolojilerin paylaşımı söz konusudur. Ya yaptığımız yatırımları azaltacağız ya da aynı yatırımla daha fazla projeye daha fazla teknolojiye sahip olabileceğiz.''
Burada müşterilerin daha fazla hacim olacağından daha karlı araçlara sahip olma avantajının bulunduğunu dile getiren Rambaud, tüketicilerin bu işbirliği ile daha fazla teknolojik donanıma sahip araçlara sahip olacaklarını belirtti. Rambaud, bu işbirliğinin etkilerini orta vadede göstereceğine değinerek, PSA ve GM arasındaki işbirliğinin zaman içinde platformları ve teknolojileri paylaşarak daha etkili bir seviyeye ulaşacağını kaydetti.
-Türkiye'de üretim-
Rambaud, Peugeot'nun, Türkiye'de dolaylı da olsa yerel bir üretim olduğunu anımsatarak, ''Avrupa'da üretim fazlalığı sorunu var. Genel olarak bütün üreticilerin bu üretim fazlalığı sorununa çözüm getirmesi gerekiyor. Böyle bir sorunla karşı karşıya kalındığında başka yerlerde üretime geçmek ilk fikir olarak ortaya çıkmıyor. Türkiye, Peugeot ortamında çok önemli bir ülke olmaya devam ediyor. Ancak uzun vadeli düşünmemiz gerekiyor. Türkiye'de üretim uzun vadede somut bir şekilde ele alınacak bir konu'' diye konuştu. Bir gazetecinin, ''Türk hükümetinin cari açığa karşı ithalata yönelik önlemler alabileceğine'' ilişkin sorusu üzerine de Rambaud, şunları söyledi: ''Türkiye belli birtakım yaptırımlara yönelirse kendi piyasasını korumak için, tabii ki ithal eden üreticiler için bir dezavantaj olacaktır yerel üretime sahip olanlara nazaran. Ancak zaman zaman böyle konular gündeme gelebilir. Ama bunun Türkiye'nin yararına olacağına düşünmüyorum. Çünkü Türkiye büyümek isteyen, gelişmek isteyen, bu yönde önemli adımlar atan bir ülke. Bunun bilerek içine kapanması, kendi etrafında bir duvar örmesi mantıklı olmaz. Uzun vadede gelişmek istiyorsa Türkiye ticari ilişkilerinin önünü açmalı, bu ticari dinamiğe Türkiye'nin ihtiyacı var. Özellikle Türkiye gibi büyük piyasalarda yerel üretim büyük avantaj teşkil ediyor uzun vadede bunu ele alacağız, inceleyeceğiz.''
-B sınıfı sedan-
Rambaud, PSA'nın üreteceği B sınıfı Sedan'ın üretimine ilişkin de B sınıfı sedanın üretim yerinin belirlenmesinde, Avrupa'daki fabrikalarda üretim kapasitesi varken, başka yerlere yönelmeyi sağlıklı bir çözüm olarak görmediklerini, Avrupa'daki boşluğu doldurmayı tercih ettiklerini kaydetti. Asıl üzüntüsünün Avrupa'daki ekonomik durumun kötü olmasından kaynaklandığını belirten Rambaud, ''Gönül isterdi ki Avrupa'daki fabrikalarda üretim patlaması yaşansın ve başka üretim yerlerine yönelip orada üretime geçelim. Fakat böyle değil'' dedi.
Vincen: "Uzun vadeli düşünmemiz gerekiyor"
Peugeot Başkanı Vincent Rambaud, Türkiye'nin, Peugeot ortamında çok önemli bir ülke olmaya devam ettiğini belirterek, ''Ancak uzun vadeli düşünmemiz gerekiyor. Özellikle Türkiye gibi büyük piyasalarda yerel üretim büyük avantaj teşkil ediyor, uzun vadede bunu ele alacağız'' dedi.