Bergama Belediyesi ve 9 Eylül Üniversitesinin işbirliği ile 3 yıl önce yüksekokul haline dönüştürülen 9 Eylül Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu, laboratuvarları, derslikleri, yurt, lojman ve çağdaş eğitim anlayışıyla kısa zamanda kentin değerleri arasına girdi. 200 dönüm arazi üzerine kurulan üniversite, Ege Üniversitesi Bergama Yüksekokulu’ndan sonra ise kentin ikinci üniversitesi oldu.
İlk olarak 1994 yılında yani 22 yıl önce eğitime başlanan Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksek Okulu bugün itibari ile bin 600 öğrencisi ile eğitime devam ediyor. Diğer yandan 3 yıl önce Bergama Belediyesi ve 9 Eylül Üniversitesinin işbirliği ile eğitime başlayan 9 Eylül Üniversitesi Bergama Meslek Yüksek Okulunda ise 3 bölümde 186 kayıtlı öğrenci bulunuyor.
İLÇEDE İKİ MESLEK YÜKSEKOKULU
İlçede 2 meslek yüksekokulU olmasını değerlendiren Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Bergama belki de Türkiye’nin iki meslek yüksekokulu olan ilk ilçesi. Hem 9 Eylül Üniversitesi’nin hem de Ege Üniversitesi’nin birer meslek yüksekokulu Bergama’da. Ege Üniversitesi uzun yıllardan beri yaklaşık 1.500’ü aşkın öğrencisiyle tüm ülkemize, hem de Bergamalılara hizmet ediyor. 9 Eylül Üniversitesi’de 3 yıldan beri eğitim ve öğretim yaşamını sürdürüyor. Şuanda 9 Eylül Üniversitesi’nin bulunduğu alan, 1960’lı yıllarda Bergama Pamuk İpliği Dokuma Sanayi A.Ş adıyla Sümerbank’ın önemli dokuma fabrikalarından biriydi. 90’lı yıllarda ise özelleştirme idaresine devredilmişti. Daha sonra kapanan ve üretimi duran fabrikanın hisseleri 2005 yılında Bergama Belediyesi’ne devredildi. Buranın üniversiteye dönüştürülmesi 2009 yılında göreve başladığımızda bizim öncelikli projelerimizden biriydi. 2011 yılında gerçekleştirdiğimiz ihalelerle burada ekonomik ömrünü tamamlamış ve hurdaya ayrılma durumuna gelmiş makinelerden elde ettiğimiz gelirle yaklaşık 3.000 lira harcayıp idari bina, eski kimliği ve dokusu hiç bozulmadan, adeta bir restorasyon projesiyle yeniden ayağa kaldırıldı. Yine burada fabrika çalışanları için lojman olarak düşünülmüş binalar öğrenci yurduna dönüştürüldü” dedi.
9 Eylül Üniversitesi Bergama Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr. İbrahim Akın Altun da “Şu anda iş sağlığı ve güvenliği, iş makineleri ve operatörlüğü ve bilgisayar teknolojileri konusunda öğrencilerimizi almış durumdayız. Bu 3 senede çok iyi bir başarı. Ayrıca diğer iki bölümde halkla ilişkiler ve tanıtım ile lojistik programları öğrenci alımı için öğretim üyeleri alımı devam etmekte. Bulunduğumuz yer, eğitim için çok güzel ve uygun bir yer. Daha çok program açabileceğimizi düşünüyoruz. Burasının sadece bir meslek yüksekokul değil, 4 yıllık bir yüksekokul devamında ise fakülte açılmasını planlıyoruz” diye konuştu.
Prof. Dr. Altun, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden öğrenci aldıklarını da sözlerine ekledi.
Viranelikten Üniversiteye Dönüşen Yolculuk
İzmir’in Bergama ilçesinde bir dönem Sümerbank Tekstil Fabrikası olarak binlerce kişiye iş imkânı sağlayan ve fabrikanın kapatılmasıyla birlikte uzun yıllar içerisinde viraneye dönüşen alan, artık eğitime ve bilime hizmet ediyor. Hem Ege Üniversitesi’nin hem de 9 Eylül Üniversitesi’nin yüksekokulları olan Bergama, üniversiteler kenti olma yolunda emin adımlar ile ilerliyor.