Viyana'da İnsan Ticaretiyle Mücadele Konferansı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Lamberto Zannier, sadece 2012 yılında 20,9 milyon kişinin insan tacirlerinin ağına düştüğünü ancak dünya genelinde sadece 7705 insan tacirinin yakalanarak yargı önüne çıkarıldığını söyledi.

Viyana'da AGİT merkezinde düzenlenen insan ticaretiyle mücadele konferansına, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu AGİT üyesi 54 ülkenin heyet başkanları katıldı.

AGİT Genel Sekreteri Zannier konferansta yaptığı konuşmada, insan ticaretinin uluslararası toplum için utanç verici olduğunu ifade ederek, tüm ülkelerin bu insanlık suçuyla etkin mücadele etmesi gerektiğini kaydetti.

Zannier, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) raporuna göre, sadece 2012 yılında 20,9 milyon kişinin insan tacirlerinin ağına düştüğünü ancak dünya genelinde sadece 7705 insan tacirinin yakalanarak yargı önüne çıkarıldığını söyledi.


Konferansa evsahipliği yapan Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, ülkesinin insan ticaretinde kimi zaman transit kimi zaman da hedef ülke olarak kullanıldığını belirterek, Avusturya güvenlik güçlerinin insan tacirleriyle etkin mücadele için özel eğitilmiş birimler kurduğunu bildirdi.
İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner de Federal Kriminal Dairesi'nde kurulan özel bir ekibin özellikle insan tacirleriyle mücadele ettiğini anlattı ve Bulgaristan, Romanya ve Moldova'dan son yıllarda binlerce kişinin çeşitli vaatlerle Avusturya'ya getirilerek, "fuhuş ve dilencilik yapmaya zorlandıklarını saptadıklarını" belirtti.


Bu özel birim sayesinde "tehdit ve şantajla fuhuş ve dilencilik yapmaya zorlanan birçok kişinin insan tacirlerinin elinden kurtarıldığını" ifade eden Mikl-Leitner, bu konuda başarılı çalışmalarıyla öne çıkan komiser Annemarie Herzl'e de ödül verdi.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland da basın toplantısında yaptığı konuşmada, insan ticaretiyle mücadele konusunda üye ülkelerde ilerleme kaydedilmesine rağmen hala büyük eksikler olduğunu belirterek, "İnsan ticaretine karşı gözlerimizi kapayamayız. Sömürülen bu insanların durumu kölelerin durumuna eşittir. Çünkü tehdit altında çalışmaya, dilenciliğe ve fuhuş yapmaya zorlanmaktadırlar" dedi.


Jagland, Avusturya ve İsviçre'nin başlattığı insan ticaretiyle etkin mücadele konulu eylem planına tam destek vereceklerini ve konsey üyesi ülkelere de mücadele için çağrıda bulunduklarını bildirdi.
AGİT Genel Sekreteri Zannier de bir soru üzerine, AGİT bünyesinde insan ticaretiyle mücadele konusunda özel bir temsilci tayin ettiklerini ve bu temsilcinin üye ülkelerdeki çalışmalara destek olacağını, güvenlik görevlilerinin eğitimine de AGİT olarak katkı sunacaklarını söyledi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile