30 günlük seyahatler için Türkiye ve Rusya arasında vize uygulaması kaldırıldı. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile görüşen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, vizelerin kaldırılması konusunda, "Bu, hem Türk hem Rus halkı için çok memnuniyet vericidir. İlk faydayı da turistler görecektir" dedi. Türkiye ile Rusya arasında, aralarında Akkuyu'da nükleer santral kurulması ile Türk ve Rus vatandaşlarının karşılıklı seyahatlerinde vize muafiyeti öngören anlaşmaların da bulunduğu bazı ikili anlaşmalar imzalandı.
Türkiye ile Rusya arasında vize muafiyeti öngören "Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları ile Rusya Federasyonu Vatandaşlarının Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Usullere Dair Anlaşma" da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından imzalandı.
30 gün sınırı
Dışişleri Bakanlığı, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları ile hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Rus vatandaşlarının, birbirlerinin ülkelerinde 30 günden fazla kalmayacak şekilde vizesiz olarak seyahat yapabileceklerini, vize muafiyetinin 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde geçerli olacağını bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu Vatandaşlarının Karşılıklı Seyahatlerine ilişkin Usullere Dair Anlaşma"nın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından imzalandığı hatırlatıldı.
Açıklamada "Ülkelerimiz arasında vizesiz seyahat rejiminin tesisi, dost Türk ve Rus halkları arasında kültürel ve sosyal bağların daha ileriye götürülmesini sağlamanın yanı sıra, iki ülke işadamları arasındaki temasların artmasına vesile olmak suretiyle, ekonomik ve ticari ilişkilerimize katkıda bulunacaktır. Anılan anlaşma her iki ülkede gerekli yasal süreç tamamlandıktan sonra yürürlüğe girecekti" denildi.
Anlaşmanın içeriği
Bugün imzalanan anlaşmaya göre, Türk ve Rus vatandaşlarının bir aya kadar olan turistik ziyaretleri vize zorunluluğu dışında tutulacak. İki ülke vatandaşları 90 gün içinde 30 günü geçmeyen seyahatlerinde vize almadan giriş yapabilecekler.
Bir ayı geçen kalış sürelerinde Türk ve Rus vatandaşları, vize uygulamasına tabi olacak. Geçen yıl Türk tarafına göre 2 milyon 600 bin, Rusya istatistiklerine göre ise 1 milyon 900 bin Rus vatandaşı Türkiye'yi ziyaret etti. Turistik amaçla Moskova'ya gelen Türklerin sayısının ise 30-40 bin civarında bulunduğu sanılıyor.
Vize uygulamayan ülkelerAntigua Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Ekvador, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Guatemala, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Haiti, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Kosta Rika, Libya, Lübnan, Makau Özel İdare Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritus, Nikaragua, Pakistan, Palau Cumhuriyeti, Paraguay, Rusya, St. Vincent-Grenadines, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, Şili, Tayland, Trinidad Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Ürdün, Venezuela.Türkiye'nin son zamanlarda yürüttüğü diplomatik atak ve komşularla sıfır problem politikasının ardından son 8 ayda 7 ülke, Türk vatandaşlarına uyguladığı vize uygulamasını kaldırırken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un imza koyduğu anlaşma ile bu ülkeler arasına Rusya da katılacak.
Suriye, Pakistan, Arnavutluk, Libya, Ürdün, Lübnan ve son olarak Rusya'nın da eklenmesiyle Türkiye'ye vize uygulamayan ülke ve bölgelerin sayısı 58'e yükselecek.
Törende ayrıca, Türkiye ile Rusya hükümetleri arasında "Akkuyu Sahasında Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliği Anlaşması" da imzalandı.
GÜL - MEDVEDEV GÖRÜŞMESİ
Rus lider Dimitri Medvedev sabah saatlerinde Abdullah Gül ile görüştü. Görüşme sonrası iki lider bir basın toplantısı düzenledi.
Vizelerin kaldırılmasını değerlendiren Gül, "Türkiye ile Rusya arasındaki turizme baktığımızda 3 milyon turist eğer Türkiye'ye geliyorsa onların işini her bakımdan kolaylaştırmak hem bizim hem Rusya için görevdir. O bakımdan bu anlaşmanın bugün imzalanıyor olmasından büyük bir gurur duyuyoruz" diye konuştu.
Ne zaman yürürlüğe girecek?
Gül, Rus bir gazetecinin, "Türkiye ile Rusya arasındaki vizenin kaldırılması anlaşmasının ne zaman yürürlüğe girecek ve Ruslar bu yaz tatile geldiklerinde vizesiz Türkiye'ye girebilecekler mi?" sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında vizelerin kaldırılması konusunda, bunda karşılıklı menfaat bulunduğunu, yapılan anlaşmaların her iki ülkeye de menfaat sağlaması halinde değerli ve sürdürülebilir olacağını söyledi.
Rus lider Medvedev de, "Bu anlaşmanın kabulü için metinler hazırlandı ve en kısa zamanda yapılacak çalışmayla anlaşma yürürlüğe girecek" dedi, anlaşmayı hazırlayan tüm taraflara teşekkür etti.
Medvedev, iki ülke arasında vizenin kaldırılması yolundaki anlaşmanın "tarihi bir anlaşma" olduğunu belirterek, "Her şeyden önce milyonlarca insanın hayatını kolaylaştıracak bir anlaşmadır. Tabii ki bu konuda başka faydalar da var, ancak insani bağlantısı daha önemli. 30 günlük ziyaret yapan herkes için, bizim turistlerimiz için de geçerli olacaktır" dedi.
Türkiye-Ermenistan ilişkileri
Medvedev, Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi yönünde başlatılan süreci desteklediklerini söyledi.
İran ve İsrail'in nükleer silah politikası ve doğalgaz fiyatlarında indirim olup olmayacağına yönelik soru üzerine Medvedev, "Çok güzel bir soru. Nükleer konularla başlayıp, hemen bir doğalgaz fiyatıyla bitince güzel bir kombinasyon oldu. Bunları birbiriyle bağlantılı olarak görmüyorum tabii. Nükleer enerjiyle doğalgaz fiyatı... Gaza da bazen silah diyorlar ama nükleer silah değil tabii doğalgaz" diye konuştu.
Ortadoğu konusunda, İsrail ve Filistin'in tutumlarını ve Türkiye'den önce ziyaret ettiği Suriye'nin tutumlarını da ele almak gerektiğini ifade eden Medvedev, "Kuşkusuz bu sorunun çözümü konusunda daha aktif bir şekilde, bütün ilgili tarafları, ihtilaf taraflarını dahil etmemiz lazım. Bu süreçten hiç kimseyi dışlamamamız lazım. Bugün, Filistin idaresinin, böylesi bir ayrılmayla sorunu çözmeleri mümkün değil. Bu Filistin'in gerilemesine yol açıyor ve barış
süreci de istenen şekilde ilerleyemiyor" ifadesini kullandı.
Gül: "Yeni projeler önümüzde"
Toplantıda iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere değinen Gül, Türkiye ile Rusya arasında enerji alanında büyük projeler gerçekleştirildiğini ve yeni projelerin önlerinde olduğunu belirti.
İki ülke arasındaki işbirliğinin geldiği seviyenin gurur verici olduğunu belirten Gül, 2008'de 38 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin herkese örnek olduğunu ifade ederek, ticaret hacmini 5 yıl içinde 100 milyar dolara çıkarma konusundaki azim ve kararlılığı bir kez daha paylaştıklarını kaydetti.
Gül, "Projeler konusunda yine işbirliği kararımız bir kez daha teyit edilmiştir. Gerek yeni petrol boru hatları, doğalgaz boru hatları gerek nükleer enerji konularındaki geldiğimiz durumu bir kez daha karşılıklı gözden geçirdik. Aynı şekilde ekonominin diğer alanlarında, ticaret alanında, milli paralarla alışveriş yapılması gibi konular, ulaştırma konusundaki yeni projeler Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik işbirliğinin boyutunu çok daha fazla geliştirmektedir. Bu konuda çok detaylı konuştuk" dedi.
Resmi törenle karşılandı
Gül, Dimitri Medvedev'i resmi törenle karşıladı. Çankaya Köşkü'ndeki törende, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Medvedev, Türkçe "Merhaba asker" diyerek tören kıtasını selamladı.
Gül ve Medvedev, Büyük Şeref Kapısı'nın önünde basın mensuplarına poz verirken, eşleri Hayrünnisa Gül ve Svetlana Medvedeva da eşlerine katıldı. Gül ve Medvedev, el sıkışarak fotoğraf çektirdi.
Cumhurbaşkanı Gül ve Medvedev, görüşmek üzere geçtikleri makam odasının balkonuna çıkarak, eşleriyle birlikte bir süre Ankara'yı izlediler ve gazetecilere el sallayarak poz verdiler.
ERDOĞAN - MEDVEDEV GÖRÜŞMESİ
Medvedev Gül ile yaptığı görüşme sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. İki lider yaptıkları görüşme sonrası düzenlenen imza töreninde açıklamalarda bulundu.
Erdoğan nükleer silahlara değindiği konuşmasında, Türkiye'nin bölgesinde asla bir nükleer silahı kabullenemeyeceğini belirterek, bunu sürekli olarak İran'a telkin ettiklerini bildirdi.
Başbakan, "İran'daki nükleer programla ilgili bizim tavrımız çok açık şeffaf. O da nedir? Biz bölgemizde kesinlikle bir nükleer silah istemiyoruz. Nitekim evvelsi gün, Sayın Laricani ile yaptığımız görüşmede bu konuları tekrar kendisiyle paylaştık. Ve kendileri de 'biz asla böyle bir şey düşünmüyoruz'... Nitekim daha sonra yaptıkları açıklama da bu konuda Rehber'in de açıklaması var; 'Bizim değerlerimizde, bizim inancımızda zaten insanlığın yok olmasına zemin hazırlayacak, böyle bir kitle imha silahını, böyle bir atom bombasını yapmak diye bir şey yoktur' ifadesini tekrar orada kullandılar" dedi.
Erdoğan daha sonra Başbakanlık Resmi Konutu'nda Rusya Devlet Başkanı Medvedev onuruna bir çalışma yemeği verdi.
MEDVEDEV'DEN ANITKABİR'E ZİYARET
Bu arada, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Anıtkabir'i ziyaret etmeyi de ihmal etmedi. Ziyaret sırasında Medvedev, Anıtkabir Özel Defteri'ni de imzaladı.
Medvedev deftere şunları yazdı:
"Rusya, Türkiye Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün hatırasını saygıyla anıyor. Mustafa Kemal Atatürk ülkelerimiz arasında çok yönlü dostluk ilişkilerinin gelişmesini sağlamıştır. Günümüzde bu ilişkiler çok yüksek düzeydedir."
ŞAHİN-MEDVEDEV GÖRÜŞMESİ
Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'i ziyaret etti. Mehmet Ali Şahin, TBMM'ye gelişinde Medvedev ve beraberindekileri Divan Salonu'nun kapısında karşıladı.
Meclis'in bu yıl 90. kuruluş yıl dönümünün kutladığını anımsatan Şahin, "Aynı zamanda Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin başlangıcının 90. yılının kutlandığı gibi" dedi.
Medvedev'in ziyaretinin Türkiye ve Rusya Federasyonu ilişkileri açısından dönüm noktası olarak gördüğünü ifade eden Şahin, "Ziyaretinizle iki ülke arasındaki ilişkilerin seviyesi daha da yükselmekte, çeşitliliği artmakta ve işbirliği imkanları güçlenmektedir" diye konuştu. İki ülkenin en bariz özelliğinin "istikrar" olduğunu vurgulayan Şahin, Türkiye ve Rusya Federasyonu'nun bölgedeki barışa en büyük katkıyı veren iki ülke olduğunu kaydetti.
AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı seçilmesinde Rusya Federasyonu milletvekillerinin verdiği destekten ötürü teşekkür eden Şahin, Medvedev'e de iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkılarından dolayı şükranlarını sundu.
Medvedev, Şahin'in, "Yoğun ve tempolu bir gün geçirdiğinizi biliyorum ama yorgunluk sizde hiç hissedilmiyor. Sanırım bu sporcu kişiliğinizle alakalı" sözlerine gülümsemeyle karşılık verdi. Medvedev, Meclis başkanlarının işlerinin yorucu ve zor olduğunu belirterek, "Size yeni işler icat ettik, bugün imzaladığımız anlaşmalarla ama hayırlı ve uğurlu işler bunlar" dedi.
Parlamentolar arası ilişkilerin devletler arası ilişkilerin çok önemli bir boyutu olduğuna işaret eden Medvedev, dostluk gruplarının bu anlamda çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini söyledi. Medvedev, "İnanıyorum ki parlamento boyutu olmaksızın devletler arası ilişkiler çok zayıf kalır" diye konuştu.
Görüşmede, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile konuk heyette yer alan bazı bakanlar da bulundu.
CNN Türk
Vizesiz Rusya: 30 günlük seyahatler artık vizesiz
30 günlük seyahatler için Türkiye ve Rusya arasında vize uygulaması kaldırıldı. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile görüşen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, vizelerin kaldırılması konusunda, 'Bu, hem Türk hem Rus halkı için çok memnuniyet vericidir. İlk faydayı da turistler görecektir' dedi.