Vizesiz Rusya: 30 günlük seyahetler artık vizesiz

30 günlük seyahatler için Türkiye ve Rusya arasında vize uygulaması kaldırıldı. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile görüşen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, vizelerin kaldırılması konusunda, 'Bu, hem Türk hem Rus halkı için çok memnuniyet vericidir. İlk faydayı da turistler görecektir' dedi.

30 günlük seyahatler için Türkiye ve Rusya arasında vize uygulaması kaldırıldı. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile görüşen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, vizelerin kaldırılması konusunda, "Bu, hem Türk hem Rus halkı için çok memnuniyet vericidir. İlk faydayı da turistler görecektir" dedi. Türkiye ile Rusya arasında, aralarında Akkuyu'da nükleer santral kurulması ile Türk ve Rus vatandaşlarının karşılıklı seyahatlerinde vize muafiyeti öngören anlaşmaların da bulunduğu bazı ikili anlaşmalar imzalandı.

Türkiye ile Rusya arasında vize muafiyeti öngören "Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları ile Rusya Federasyonu Vatandaşlarının Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Usullere Dair Anlaşma" da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından imzalandı.

Anlaşmanın içeriği

Bugün imzalanan anlaşmaya göre, Türk ve Rus vatandaşlarının bir aya kadar olan turistik ziyaretleri vize zorunluluğu dışında tutulacak. İki ülke vatandaşları 90 gün içinde 30 günü geçmeyen seyahatlerinde vize almadan giriş yapabilecekler.

Bir ayı geçen kalış sürelerinde Türk ve Rus vatandaşları, vize uygulamasına tabi olacak. Geçen yıl Türk tarafına göre 2 milyon 600 bin, Rusya istatistiklerine göre ise 1 milyon 900 bin Rus vatandaşı Türkiye'yi ziyaret etti. Turistik amaçla Moskova'ya gelen Türklerin sayısının ise 30-40 bin civarında bulunduğu sanılıyor.

Vize uygulamayan ülkelerAntigua Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Ekvador, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Guatemala, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Haiti, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Kosta Rika, Libya, Lübnan, Makau Özel İdare Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritus, Nikaragua, Pakistan, Palau Cumhuriyeti, Paraguay, Rusya, St. Vincent-Grenadines, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, Şili, Tayland, Trinidad Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Ürdün, Venezuela.Türkiye'nin son zamanlarda yürüttüğü diplomatik atak ve komşularla sıfır problem politikasının ardından son 8 ayda 7 ülke, Türk vatandaşlarına uyguladığı vize uygulamasını kaldırırken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un imza koyduğu anlaşma ile bu ülkeler arasına Rusya da katılacak.

Suriye, Pakistan, Arnavutluk, Libya, Ürdün, Lübnan ve son olarak Rusya'nın da eklenmesiyle Türkiye'ye vize uygulamayan ülke ve bölgelerin sayısı 58'e yükselecek.

Törende ayrıca, Türkiye ile Rusya hükümetleri arasında "Akkuyu Sahasında Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliği Anlaşması" da imzalandı.

GÜL - MEDVEDEV GÖRÜŞMESİ

Rus lider Dimitri Medvedev sabah saatlerinde Abdullah Gül ile görüştü. Görüşme sonrası iki lider bir basın toplantısı düzenledi.

Vizelerin kaldırılmasını değerlendiren Gül, "Türkiye ile Rusya arasındaki turizme baktığımızda 3 milyon turist eğer Türkiye'ye geliyorsa onların işini her bakımdan kolaylaştırmak hem bizim hem Rusya için görevdir. O bakımdan bu anlaşmanın bugün imzalanıyor olmasından büyük bir gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Ne zaman yürürlüğe girecek?

Gül, Rus bir gazetecinin, "Türkiye ile Rusya arasındaki vizenin kaldırılması anlaşmasının ne zaman yürürlüğe girecek ve Ruslar bu yaz tatile geldiklerinde vizesiz Türkiye'ye girebilecekler mi?" sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında vizelerin kaldırılması konusunda, bunda karşılıklı menfaat bulunduğunu, yapılan anlaşmaların her iki ülkeye de menfaat sağlaması halinde değerli ve sürdürülebilir olacağını söyledi.

Rus lider Medvedev de, "Bu anlaşmanın kabulü için metinler hazırlandı ve en kısa zamanda yapılacak çalışmayla anlaşma yürürlüğe girecek" dedi, anlaşmayı hazırlayan tüm taraflara teşekkür etti.

Medvedev, iki ülke arasında vizenin kaldırılması yolundaki anlaşmanın "tarihi bir anlaşma" olduğunu belirterek, "Her şeyden önce milyonlarca insanın hayatını kolaylaştıracak bir anlaşmadır. Tabii ki bu konuda başka faydalar da var, ancak insani bağlantısı daha önemli. 30 günlük ziyaret yapan herkes için, bizim turistlerimiz için de geçerli olacaktır" dedi.



Türkiye-Ermenistan ilişkileri

Medvedev, Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi yönünde başlatılan süreci desteklediklerini söyledi.

İran ve İsrail'in nükleer silah politikası ve doğalgaz fiyatlarında indirim olup olmayacağına yönelik soru üzerine Medvedev, "Çok güzel bir soru. Nükleer konularla başlayıp, hemen bir doğalgaz fiyatıyla bitince güzel bir kombinasyon oldu. Bunları birbiriyle bağlantılı olarak görmüyorum tabii. Nükleer enerjiyle doğalgaz fiyatı... Gaza da bazen silah diyorlar ama nükleer silah değil tabii doğalgaz" diye konuştu.

Ortadoğu konusunda, İsrail ve Filistin'in tutumlarını ve Türkiye'den önce ziyaret ettiği Suriye'nin tutumlarını da ele almak gerektiğini ifade eden Medvedev, "Kuşkusuz bu sorunun çözümü konusunda daha aktif bir şekilde, bütün ilgili tarafları, ihtilaf taraflarını dahil etmemiz lazım. Bu süreçten hiç kimseyi dışlamamamız lazım. Bugün, Filistin idaresinin, böylesi bir ayrılmayla sorunu çözmeleri mümkün değil. Bu Filistin'in gerilemesine yol açıyor ve barış
süreci de istenen şekilde ilerleyemiyor" ifadesini kullandı.

Gül: "Yeni projeler önümüzde"

Toplantıda iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere değinen Gül, Türkiye ile Rusya arasında enerji alanında büyük projeler gerçekleştirildiğini ve yeni projelerin önlerinde olduğunu belirti.

İki ülke arasındaki işbirliğinin geldiği seviyenin gurur verici olduğunu belirten Gül, 2008'de 38 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin herkese örnek olduğunu ifade ederek, ticaret hacmini 5 yıl içinde 100 milyar dolara çıkarma konusundaki azim ve kararlılığı bir kez daha paylaştıklarını kaydetti.

Gül, "Projeler konusunda yine işbirliği kararımız bir kez daha teyit edilmiştir. Gerek yeni petrol boru hatları, doğalgaz boru hatları gerek nükleer enerji konularındaki geldiğimiz durumu bir kez daha karşılıklı gözden geçirdik. Aynı şekilde ekonominin diğer alanlarında, ticaret alanında, milli paralarla alışveriş yapılması gibi konular, ulaştırma konusundaki yeni projeler Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik işbirliğinin boyutunu çok daha fazla geliştirmektedir. Bu konuda çok detaylı konuştuk" dedi.

Resmi törenle karşılandı

Gül, Dimitri Medvedev'i resmi törenle karşıladı. Çankaya Köşkü'ndeki törende, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Medvedev, Türkçe "Merhaba asker" diyerek tören kıtasını selamladı.

Gül ve Medvedev, Büyük Şeref Kapısı'nın önünde basın mensuplarına poz verirken, eşleri Hayrünnisa Gül ve Svetlana Medvedeva da eşlerine katıldı. Gül ve Medvedev, el sıkışarak fotoğraf çektirdi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Medvedev, görüşmek üzere geçtikleri makam odasının balkonuna çıkarak, eşleriyle birlikte bir süre Ankara'yı izlediler ve gazetecilere el sallayarak poz verdiler.



ERDOĞAN - MEDVEDEV GÖRÜŞMESİ

Medvedev Gül ile yaptığı görüşme sonrası saat 12.30'da Başbakanlık Merkez Bina'ya geldi.

Başbakan Erdoğan, Medvedev'i Başbakanlık merdivenlerinde karşıladı. Erdoğan ve Medvedev, basına poz vermelerinin ardından başbaşa görüşmeye geçtiler.

Başbaşa görüşmenin ardından Türkiye-Rusya İşbirliği Toplantısı'na geçildi ve bu toplantının ardından Erdoğan ve Medvedev ortak basın toplantısı yaptı.

Anıtkabir'i ziyaret etti

Bu arada, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Anıtkabir'i ziyaret etmeyi de ihmal etmedi. Ziyaret sırasında Medvedev, Anıtkabir Özel Defteri'ni de imzaladı.

Medvedev deftere şunları yazdı:

"Rusya, Türkiye Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün hatırasını saygıyla anıyor. Mustafa Kemal Atatürk ülkelerimiz arasında çok yönlü dostluk ilişkilerinin gelişmesini sağlamıştır. Günümüzde bu ilişkiler çok yüksek düzeydedir."




CNN Türk
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile