Vizon kürkte en büyük pay Çin'in

Vizon kürkte en büyük pay Çin'in

Vergi yükü, Türk dericilere Rusya'da kan kaybettirdi, vizon kürkte payı Çin kaptı...

TÜRK derisi meraklısı Ruslar’ın son dönemde lüksün sembolü olarak gördüğü vizon, tilki gibi kürklere yönelmesi, Türk dericisini zora soktu. Üreticiler av hayvanlarının derilerinde yüzde 43’e varan vergi yüküyle mücadele ederken, teşvik alan ve vergi yükü olmayan Uzakdoğulular bu pazarı Türkler’den kaptı. ‘Deri ceket’in dışına çıkamayan Türk üreticilerin Rusya’daki pazar paylarının yüzde 80’lerden 50’lere kadar gerilediği belirtildi.

Rusların ‘vizon’ kürk merakını Çinliler giderdi, bu pazarda prestij sembolü olan Türk dericiler, pazar paylarını kaptırdı. Derinin yanı sıra kürke de meraklı Rusların, deri ceketin yanı sıra vizon, tavşan, rakun, tilki gibi lüks ürün taleplerinin artmasına rağmen Türkiye’nin yüksek vergiler nedeniyle bu ürünlerde rekabet edememesi pazarda Uzakdoğuluların gücünü artırdı.

Kuzu Deri Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Yılmaz, Türkiye’de av hayvanlarının kürklerinin kullanılabilmesi için yüzde ÖTV ve KDV’yle birlikte yüzde 43’e varan ‘vergi’yle karşılaştıklarına dikkat çekerek, “Rus pazarı bu konuda Çinlilerin eline geçti. Rusya’da Türk dericilerin pazar payı yüzde 80’lere ulaşmıştı ve Türk derisi prestij sembolü olarak görülüyordu. Ama pazara sadece deri ceket satmakla olmuyor. Rus kadınları son dönemde özellikle vizon kürk istiyor. Türkiye’de vergiler çok yüksek olduğu için de rekabet edemez durumdayız. Pazar payımız yüzde 50’lere geriledi” dedi.

Deri fiyatları 4’e katladı

Av hayvanlarının işlenmesinin bile başlı başına bir sektör olduğunu, bu konuda da Türkiye’nin büyük bir fırsat kaçırdığını aktaran Yılmaz, şunları söyledi: “Av hayvanlarının derileri için mezat Finlandiya’da düzenleniyor ve burada seçilen ham deriler işlenmeye ve boyamaya Polonya ile Litvanya’ya gidiyor. Bu ülkelerde yıllık 50 milyon adet ürün işleniyor. Bu ürünler Türkiye’de işlense yıllık 5 milyar dolar gelir elde edilir. Deri ceketi iyi ya da kötü herkes yapıyor ama av hayvanları özel bir alan. Önce bu iş Yunanlıların elindeydi şimdi de bizi teğet geçip Uzakdoğu’nun eline geçti.”

Vizonun, tilkinin iç pazarda büyük bir pazarı olmadığını, asıl hedef kitlenin turistler olduğunu anlatan Yılmaz, “Ruslar Türkiye’ye akın ediyor. Bu ürünlerin alıcısı da Ruslardır. Gelenlerin yüzde 1’ine bu ürünleri satsak milyonlarca lira gelir elde ederiz” açıklamasını yaptı. Deri fiyatlarının da son yıllarda çok fazla arttığını, yüzde 400’e varan artışlar görüldüğünü vurgulayan Yılmaz, bu konuda da Uzakdoğuluların vergi iadeleri ve ithalat teşvikleriyle yine Türk dericisinin rekabet gücünün azaldığına dikkat çekti.

VİZON KÜRKÜN FİYATI 1.000-3.000 $

YÜCEL Yılmaz, deri ceket fiyatlarının 250-300 dolar seviyesinde olduğunu, vizon kürkün fiyatının 1.000 ile 3.000 dolar arasında değiştiğini, tilkinin ise 300-400 dolar arasında olduğunu söyledi.

175 GRAMLIK DERİ CEKET ÜRETTİ, SIRADA ‘YIKANABİLENİ’ VAR

Ar-Ge faaliyetlerine sürekli olarak devam ettiklerini ve deri ceketlerin ağırlığını 175 grama kadar düşürdüklerini belirten Yücel Yılmaz, “Kürk ve süette bile 600 gram ağırlığa düştük. Ayrıca yıkanabilir deri ceket üzerinde de çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Liman ve turizm merkezlerine yönelerek Dubrovnik’e
mağaza açmayı planlıyor

DERİNİN 12 ay satılabilir bir ürün olmadığını, bu yüzden perakende kanalı geliştirmeye yöneldiklerini söyleyen Yücel Yılmaz, “Toptan satışta kr etmek de zorlaştı. Bu yüzden yeni bir mağaza konsepti oluşturduk. Yine Kuzu markasıyla mağazalaşıyoruz. Müşterileri 12 ay mağazalarımıza sokmak için de deri ceketin yanı sıra ayakkabıdan çantaya kadar her tür deri aksesuarını da satışa sunacağız. 2012’den itibaren bu konsepti hayata geçireceğiz. A plus müşteriye hitap edeceğiz” dedi. Enerjilerini turizm merkezlerine verdiklerini de aktaran Yılmaz, “Laleli, Zeytinburnu, Cağaloğlu’nda mağazalarımızı açtık. Antakya, Antalya’da da mağaza planımız var. Ayrıca kruvaziyer gemilerinin yanaştığı limanlara da yöneliyoruz. İlk planımız Dubrovnik’te bir mağaza açmak” diye konuştu. Yılmaz, hedeflerinin 10 mağaza olduğunu ifade etti.

Sienna Miller’ın cazibesi Network satışlarını % 30 artırdı

STİL ikonu ünlü İngiliz oyuncu Sienna Miller’ın cazibesi Network’ta etkisini hemen gösterdi. Network’un yüzü olan ve Arzu Kaprol’un tasarımlarıyla katalog çekimleri için kamera karşısına geçen Miller’ın giydiği tasarımlar, Network’ün performansına da yansıdı. Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında ilk 3 aylık satışlarda şimdiden yüzde 30’luk artış yakalanmış bile. Network markasını çatısı altında bulunduran Ay Marka Mağazacılık A.Ş. Genel Müdürü Eren Çamurdan, Network’ün yeni koleksiyonuna büyük bir ilginin olduğuna dikkat çekerken, Miller’ın kamera karşısına geçtiği ve reklamlarda kullanılan ürünlere yönelik özel bir talebin olduğunu da vurguladı. Miller’ın tüketicinin gözünde farklı bir yeri olduğunu aktaran Çamurdan, gelen pozitif talebin dikkat çekici olduğunu ifade etti.

Kızların gözdesi Pixie’ler Türkiye’de

İTALYAN lisans devi Rainbow’un kız çocukları için ürettiği yeni karakterleri Pixie’lerin lisanslı ürünleri Türk çocuklarının da beğenisine sunuldu. Çizgi filmi büyük ilgi gören PopPixie’nin lisanslı ürünleri arasında çantadan deftere, dergiden oyuncağa kadar geniş bir seçenek var.

Ev alışverişi yapana hediye

TUNA Ev, ‘Aşk Olsun’ adı altında başlattığı kampanyayla 31 Mayıs’a kadar koltuk takımı alana Sunday berjer, TV ünitesi alana Modus daire sehpa, yemek grubu alana Talia veya Sunday sehpa, yatak odası alana ise 2 komodin hediye ediyor.

Podyumların göz alıcılığı çantalara girdi

KOSAN Kozmetik, Deborah Milano’nun ürünlerini Türk kadınlarının beğenisine sundu. Markanın ‘24Ore Velvet Eye Shadow’ serisi podyumlardaki göz alıcı güzelliği makyaj çantalarına taşıyor
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile