VLP Temelli Yerli Kovid-19 Asisi, Faz-2 Asamasinda Gönüllülere Uygulanmaya Baslandi

TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal: 'Saglik Bakanliginin ilgili kurulusu Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumunca 2 gün önce Faz2 çalismasinin baslatilmasi için onay verildi. Bugün de ilk gönüllülerimiz asilanma sürecine basladilar' Bilkent Üniversitesinden Prof. Dr. Ihsan Gürsel: 'Su anda asimizin Delta varyantiyla ilgili etkinligini test etmedik. Asinin hatirlatma dozlarinda da etkili olacagini düsünüyoruz'

TÜBITAK COVID-19 Türkiye Platformu çatisi altinda gelistirilen ve Dünya Saglik Örgütünün asi adayi listesinde yer alan virüs benzeri parçaciklara (VLP) dayali asi, Faz 2 asamasinda gönüllülere uygulanmaya baslandi.

TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal, VLP temelli asinin, Faz-2 gönüllülerine uygulanmasi dolayisiyla Ankara Onkoloji Hastanesi'nde düzenlenen programa katildi.

Bu haftanin ülkede yerli asinin gelisimi için önemli bir hafta olduguna isaret eden Mandal, sali günü Erciyes Üniversitesinde TURKOVAC asisinin Faz-3 çalismalarina baslandigini animsatti.

Mandal, VLP asisinin Faz-1 çalismasinin tamamlandigini belirterek, "Saglik Bakanliginin ilgili kurulusu Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumunca 2 gün önce Faz-2 çalismasinin baslatilmasi için onay verildi. Bugün de ilk gönüllülerimiz asilanma sürecine basladilar." dedi.

Platform olarak marttan itibaren baslatilan süreçte 436 arastirmacinin 49 kurumdan bir araya gelerek 17 proje gerçeklestirdiklerinin altini çizen Mandal, bunlarin 7'sinin asi projesi oldugunu ifade etti. Mandal, "Bu çalismalardan en önde gideni VLP asisi. VLP, virüsü taklit eden yenilikçi bir asi grubu." diye konustu.

Mandal, asi çalismasinin Dünya Saglik Örgütünün listesinde yer aldigina dikkati çekerek, VLP asisinin Ingiliz mutantina karsi gelistirilen bir versiyonunun da Faz-2 asamasinda kullanilacagini bildirdi.

Faz-2 çalismasinin Faz-1'den farkli olarak 3 merkezde gerçeklestirilecegini belirten Mandal, Ankara Onkoloji Hastanesinin yani sira Kocaeli Üniversitesi Tip Fakültesi ve Yedikule Gögüs Hastaliklari Hastanesinde çalismalarin gerçeklestirilecegini bildirdi. Mandal, inaktif asisinin da temmuzun ayinin ortasinda Faz-2 asamasina gelmis olacagini dile getirdi.

Mandal, VLP asisinin varyasyonlar için çok hizli bir sekilde gelistirilebilecegini ifade etti.

Faz-1 asamasinda gönüllü olan tüm vatandaslara tesekkür eden Mandal, ülkede yerli ve milli asinin gelistirilmesi için gönüllülerin çok önemli oldugunu söyledi.

- "Yaptigimiz asi adayinin diger varyantlara olan etkinligini test etmeyi planliyoruz"

ODTÜ'den Prof. Dr. Mayda Gürsel ile asiyi gelistiren Bilkent Üniversitesinden Prof. Dr. Ihsan Gürsel de asinin hem Vuhan hem de Ingiliz varyasyonlarina göre tasarlandigina dikkati çekerek sunlari kaydetti:

"Yaptigimiz asi adayinin diger varyantlara olan etkinligini test etmeyi planliyoruz. Asili olan gönüllülerin buna karsi etkisinin ne oldugunu ögrenecegiz. Virüs izole edilebilirse, bu tip çalismalar ülkemizde gerçeklestirilebilirse, yurt disina bu örnekleri göndermeden yapabilme ve sonuçlari degerlendirme sansimiz olur. Su anda asimizin Delta varyantiyla ilgili etkinligini test etmedik. Asinin hatirlatma dozlarinda da etkili olacagini düsünüyoruz. "

Ankara Onkoloji Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntas da Faz-2 çalismasinin yaklasik 330 gönüllüyle gerçeklestirilecegini söyledi.

Su ana kadar asi çalismasi planlamasinda bir degisiklik olmadigini belirten Altuntas, temmuz ayinin sonunda Faz-2 çalismasini bitirmeyi planladiklarini ifade etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile