VLP Temelli Yerli Kovid-19 Asisi, Faz-2 Asamasinda Istanbul'daki Gönüllülere Uygulanmaya Baslandi

SBÜ Yedikule Gögüs Hastaliklari ve Gögüs Cerrahisi Egitim Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Sedat Altin: 'En kisa zamanda bu asinin etkinliginin yüksek oldugunu ve yan etkileri açisindan da bir sikinti olmadigini gördügümüzde hastalarimiza ve gönüllülerimize yapmaya baslayacagiz' SBÜ Hamidiye Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Erdogan Çetinkaya: '18 yasindan büyük olan, daha önce diger Kovid19 asilarindan olmamis ya da hastalik geçirmemis kisileri gönüllü kabul ediyoruz. Testlerini yapiyoruz. Test sonuçlari uygun çiktiginda da asilama programina dahil ediyoruz' VLP asisinin Faz2 çalismalarina gönüllü olarak katilan Güray Erdem: 'Memleketime bir faydam olmasini istedim. Daha önce asi için randevu almistim iptal ettirdim. Yerli asiyi duyunca da yerli asi olmak, çalismalara katilmak istedim'

Virüs benzeri parçacik (VLP) temelli yerli Kovid-19 asisi, Faz-2 asamasinda Istanbul'daki gönüllülere uygulanmaya baslandi.

Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Prof. Dr. Ihsan Gürsel tarafindan gelistirilen ve Ankara Onkoloji Hastanesinde TÜBITAK COVID-19 Türkiye Platformu çatisi altinda çalismalari süren VLP asisi, Faz-2 kapsaminda Ankara ve Kocaeli'nin ardindan Istanbul'da da gönüllülere uygulaniyor.

Saglik Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Yedikule Gögüs Hastaliklari ve Gögüs Cerrahisi Egitim Arastirma Hastanesinde gerçeklestirilen çalisma Prof. Dr. Erdogan Çetinkaya, Doç. Dr. Mustafa Çörtük ve Doç. Dr. Halit Çinarka'dan olusan ekip gözetiminde yürütülecek.

SBÜ Yedikule Gögüs Hastaliklari ve Gögüs Cerrahisi Egitim Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Sedat Altin, AA muhabirine yaptigi açiklamada, VLP asisinin Faz-2 çalismasinin Ankara, Kocaeli ve Istanbul'daki 3 merkezde gerçeklestirildigini hatirlatarak, söyle konustu:

"Faz-3 çalismasi da insallah hastanemizde devam eder. En kisa zamanda bu asinin etkinliginin yüksek oldugunu ve yan etkileri açisindan da bir sikinti olmadigini gördügümüzde hastalarimiza ve gönüllülerimize yapmaya baslayacagiz. Diger asilardan farkli olarak bu asida genetik materyal kullanilmadigi için özellikle çekinen vatandaslarimizin rahatça yaptirabilmelerine olanak saglaniyor. Etkinliginin de yüksek çikacagina inancimiz tam."

- "Su andaki basvurulari da kabul ediyoruz"

SBÜ Hamidiye Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Erdogan Çetinkaya da VLP asisinin Faz-2 çalismasina gönüllülerin büyük ilgi gösterdigini belirtti.

Prof. Dr. Çetinkaya, gönüllü olmak için gereken kriterlere isaret ederek, "18 yasindan büyük olan, daha önce diger Kovid-19 asilarindan olmamis ya da hastalik geçirmemis kisileri gönüllü kabul ediyoruz. Testlerini yapiyoruz. Test sonuçlari uygun çiktiginda da asilama programina dahil ediyoruz." diye konustu.

Bu kriterlere uyan ve diyabet, hipertansiyon gibi hastaliklari kontrol altinda olan vatandaslari asi programi için gönüllü olmaya davet eden Çetinkaya, "Direkt bize basvurabilirler. Isterlerse internet ortaminda da basvurabilirler. Faz-2 çalismamiz 330 gönüllü ile planlandi. Su andaki basvurulari da kabul ediyoruz." bilgisini verdi.

- Gönüllülere asilari, tetkik sonuçlarina göre yapiliyor

SBÜ Ögretim Üyesi Doç. Dr. Halit Çinarka da VLP asisinin, virüsün parçaciklarinin, genomunun alinmadan antijenik yapi olusturularak kiside antikor olusmasina dayali yeni bir teknoloji oldugunu hatirlatti.

Faz-1'in 38, Faz-2'nin de 330 gönüllüyle yürütüldügünü aktaran Çinarka, Faz-3 çalismalarinin ise 15 bin kisiyle yapilmasinin planlandigini ifade etti.

Çinarka, VLP asisi için gönüllü olarak basvuranlara uygulanan prosedürü ise söyle anlatti:

"Önce gönüllülerimizi çagiriyoruz. Mesela bugün asi yapacagimiz gönüllüleri dün davet ettik. Hastalarin gönüllü olabilmesi için uygun olup olmadigini teyit ettik. Öncelikle hastaligi var mi yok mu onu anlamaya çalisiyoruz. Eger kontrolsüz diyabeti, kalp yetmezligi gibi agir bir hastaligi, hepatit, AIDS gibi farkli sikintilari varsa gönüllü olmak için uygun olmadigini düsünerek ön tetkikini yapiyoruz. Ayrica, kisiler farkinda olmadan Kovid-19'u geçirebiliyor. O yüzden gönüllülerimizden antikor testleri için kan örneklerini aliyoruz. PCR testi yapiyoruz. Eger asilama için uygunlarsa kendilerini telefonla bilgilendirip davet ediyor ve asilarini yapiyoruz."

Ilk dozdan 20 gün sonra gönüllüleri yeniden çagirarak PCR testini tekrarlayacaklarini belirten Çinarka, "Bu süreçte baska bir sorun, sikinti olup olmadigini sorguluyoruz. Eger PCR'da sorun yoksa 21. gün tekrar asilamasini yapiyoruz. Iki hafta bekliyoruz. 35. günde çagirip, asinin antikor olusturup olusturmadigina bakiyoruz. Böylelikle gönüllüler üzerinde yapilan asinin etkinligini test etmis oluyoruz." dedi.

Çinarka, hastanelerinde 70 ila 80 gönüllüye VLP asisi uygulamayi planladiklarini, ilk doz asilamanin da 15 Temmuz'dan önce bitirilmesini hedeflediklerini kaydetti.

- "Memleketime faydam olmasini istedim"

VLP asisinin Faz-2 çalismalarina gönüllü olarak katilan Güray Erdem de dün tetkiklerinin yapildigini, sonuçlarinda da herhangi bir sorun gözlenmedigini dile getirdi.

Erdem, "Memleketime bir faydam olmasini istedim. Daha önce asi için randevu almistim iptal ettirdim. Yerli asiyi duyunca da yerli asi olmak, çalismalara katilmak istedim." diye konustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile