Vob’da Kurbanlık Kontratları Pazartesi Günü Başlıyor

Finansal kontratlarla gündeme gelen İzmir’deki Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB), Kurban Bayramı Vadeli Canlı Hayvan Kontratı, 3 Kasım 2011 Pazartesi günü başlıyor.

İlk etapta İstanbul’da yapılacak fiziki teslimatın, ileriki yıllarda başka şehirlerde de hayata geçirilmesi hedefleniyor.

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) ile yapılan protokolü, VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ile İSTİB Başkanı Atilla Sümer imzaladı. Protokolle her yıl Kurban Bayramı dolayısıyla 400 bin büyükbaş hayvanın kesildiği canlı hayvan pazarının daha öngörülebilir olması amaçlanıyor. Kurbanlık kontratları, sadece büyükbaşları kapsayacak. Kontratla satıcı ve alıcı, büyükbaş kurbanlık alım satımını bayram öncesi oluşacak fiyattan yapabilecek. Uygulamadan, özellikle hayır kurumlarıyla toplu alım satım yapan kurum ve işletmelerin faydalanacağı belirtildi.

İSTİB Başkanı Sümer, VOB’da işleme açılacak Kurban Bayramı Vadeli Canlı Hayvan Kontratı ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmek istediklerini söyledi. Türkiye'de her Kurban Bayramı döneminde, hayvan sevkiyatından fiyat dalgalanmalarına kadar pek çok sıkıntı yaşandığına dikkat çekerek, alıcının da satıcının da memnun olacağı bir sistem kurmak istediklerini vurguladı. Bugünkü sistemde Anadolu'dan İstanbul'a hayvanını satmak için getirenin, ne kadara ve kaç tane satacağını bilmediğine dikkat çeken Sümer, bazen malın elde kaldığını söyledi. VOB’da işlem görecek kontratlar sayesinde besicinin, canlı hayvanın gelecekteki fiyatını ve ne kadar talep olduğunu bilerek iş yapmasını sağlayacaklarını dile getiren Atilla Sümer, “İstanbul'a gelen hayvan, satılmış olacak. Fiyatlar kilobazında belirlenecek ve alıcı ile satıcı biraraya gelecek. Alıcılar, teslim gününde borsamızın Tuzla’daki 25 bin kapasiteli tesislerinde hayvanı alıp kesip evine götürebilecek.” açıklamasında bulundu.
VOB Başkanı Kestelli ise bu işe sosyal sorumluluk penceresinden baktıklarını söyledi. Canlı hayvan sözleşmelerinin, fiyat oynaklığına karşı hem besiciyi hem de müşteriyi koruma imkanı sağladığını vurgulayarak, VOB'un kuruluş felsefesinde çiftçiden iş dünyasına kadar reel kesimin iş yapma kapasitesini arttırma iddiası bulunduğunu kaydetti. VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez de bunun, dünyada dinî bayram vadeli ilk sözleşme olacağını vurguladı. Dönmez, bu sözleşmelerin başarıyla işletilmesiyle yılın başka aylarında da teslim edilebilecek canlı hayvan sözleşmelerini, hattâ karkas et vadeli işlem sözleşmelerini de işleme açmayı hedeflediklerini kaydetti.


SİSTEMİN İŞLEYİŞİ
VOB tarafından fiziki teslimatlı VOB-Canlı Hayvan Vadeli İşlem Sözleşmesi çerçevesinde yaş, cinsiyet gibi özellikleri belirlenmiş büyükbaş hayvanlar dayanak varlık olacak.

VOB'da işleme açılacak kontratların vadesi Kurban Bayramı olacak.

Fiziki teslimat, Kurban Bayramı'nda İSTİB'in Tuzla tesislerinde yapılacak.
Kurban Bayramı için büyükbaş hayvan almak isteyenler, yine VOB'u kullanarak çok önceden ihtiyaçlarını karşılayabilecek.

Mehmetçik Vakfı, Türk Hava Kurumu ve süpermarketler gibi büyük hacimli kurban alıcısı kurumlar da bu işlemleri yapabilecek.

Alım satım için bir aracı kurumda hesap açtırıp teminat yatırmak ve emir vermek yeterli olacak.

Teslimat tarihi geldiğinde satıcılar, büyükbaş hayvanlarını İSTİB'in Tuzla padoklarında alıcılara teslim edecek. Net kilo hesabıyla ödemeyi Takasbank'a yapan alıcılar, hayvanı kesim için götürebilecek. Bu işlemde İSTİB'in VOB tarafından yetkilendirilmiş komisyoncuları ve uzmanları, alıcı ile satıcı arasında teslimata nezaret edecek, hakem görevi yapacak.

Malın alıcı tarafından teslim alınmasına kadar olan masraflar satıcı tarafa ait olacak. Bunlar ayrıntılı olarak VOB ve İSTİB tarafından yayınlanacak teslimat şartnamesi'nde ilan edilecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile