Voronkov Açiklamasi 'Akkuyu NGS Projesi, Dünyanin En Büyük Nükleer Insaat Alanina Dönüsüyor'

Voronkov Açiklamasi 'Akkuyu NGS Projesi, Dünyanin En Büyük Nükleer Insaat Alanina Dönüsüyor'

MERSIN – Rosatom Ortadogu ve Kuzey Afrika Direktörü ve Bölge Baskan Yardimcisi Aleksander Voronkov, Dünya Enerji Kongresi ve Fuarinda, İçel’de yapimi devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin, kademe kademe dünyanin en büyük nükleer insaat alanina dönüsmeye basladigini söyledi. Voronkov, “Akkuyu NGS’nin güç üniteleri, devreye alindiktan sonra her yil on milyarlarca kilovatsaat güvenilir ve temiz elektrik enerjisi üretecektir. Bu da Türk ekonomisini besleyecek” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanliginin destegiyle hayata geçirilen ve bu yil 14’üncüsü yapilan Dünya Enerji Kongresi ve Fuari (Energy is Future- EIF-2021) 13-15 Ekim tarihleri arasinda Antalya’da düzenlendi.

Akkuyu Nükleer A.S., Türk enerji sektörünün önemli temsilcilerinin yani sira dünyanin 52 ülkesinin önde gelen enerji sektörü aktörlerini bir araya getiren etkinligin ana partneri oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez’in telekonfrerans araciligiyla katildigi açilis töreninde, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Ortadogu ve Kuzey Afrika Direktörü ve Bölge Baskan Yardimcisi Aleksander Voronkov da bir konusma yapti.

“Akkuyu NGS projesi, dünyanin en büyük nükleer insaat alanina dönüsüyor”

Voronkov konusmasinda, “Basarili bir enerji sisteminin göstergesi, dengeli olmasi ve ayrica piyasadaki oynakligi azaltmaya ve Covid-19 sonrasi dönemde ülke ekonomilerinin sürdürülebilir bir sekilde toparlanmasi için kosullar olusturmaya imkan taniyacak çesitli üretim türlerinin dahil edilmesine dayaniyor. Istikrarli ve güvenilir bir üretim kaynagi olan nükleer enerjinin asil yükü sagladigi enerji sistemi, bu talebe cevap vermeyi mümkün kilmaktadir. Bununla birlikte nükleer santraller, sadece bir temiz elektrik enerjisi kaynagi degil, ayni zamanda bir ülkenin teknolojik gelisiminin temelini olusturan büyük bir altyapi projesidir. Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu NGS bunu açik sekilde ortaya koymaktadir. Türk meslektaslarimizin daimi destegi ve ortak çabalar sayesinde proje, kademe kademe dünyanin en büyük nükleer insaat alanina dönüsmekte olup, Akkuyu NGS’nin güç üniteleri, devreye alindiktan sonra her yil on milyarlarca kilovatsaat güvenilir ve temiz elektrik enerjisi üretecektir. Bu da Türk ekonomisini besleyecek ve Türkiye’nin ulusal kalkinma alanindaki sürdürülebilir hedeflerine ulasmasina katkida bulunacaktir” ifadelerini kullandi.

Voronkov, dünyada enerjinin dönüsümünü anlatti

Rosatom’un ve Akkuyu Nükleer A.S.’nin temsilcileri, kongrenin is programina da katildi.

Aleksander Voronkov, bu kapsamda düzenlenen panelde “Dünyada Enerjinin Dönüsümü” baslikli bir sunum yaparak, enerji sektöründeki mevcut zorluklar ve onlari ortadan kaldirmak için Rosatom tarafindan önerilen ve düsük karbonlu nükleer enerji çözümlerine dayanan yöntemler hakkinda bilgiler verdi. Voronkov konusmasinda, yurtdisi pazarda sunulan Rosatom’un yenilikçi ürünlerinin yani sira, Rus VVER 3+ nesil teknolojisini ve bu teknolojinin dünyadaki referanslarini, düsük güçlü reaktör teknolojilerini de anlatti. Voronkov ayrica, sirketin rüzgar enerjisi ve hidrojen islerinin gidisati hakkinda da bilgiler verdi.

“Projede toplam yerellestirme potansiyeli 5,9 milyar dolar”

Panel kapsaminda yapilan bir diger oturumda da nükleer enerji konusu masaya yatirildi. Panelin moderatörlügünü Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Arastirma Kurumu (TENMAK) Baskani Prof. Dr. Abdülkadir Balikçi yapti. Panelin diger katilimcilari arasinda Dünya Nükleer Birligi (WNA) Genel Müdürü Sama Bilbao y Leon, Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) Baskan Yardimcisi Ibrahim Halil Dere, EÜAS Proje Yönetim Uzmani Ahmet Ege yer aldi. Panelde konusan Akkuyu Nükleer A.S. Yapi ve Üretim Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, Akkuyu NGS insaat projesinin mevcut durumunu tüm detaylariyla anlatti. Projenin ihtiyaçlari dogrultusunda ekipman ve malzeme üretiminin yerellestirilmesiyle ilgili konulara da deginen Sezemin sunlari söyledi:

“Rus ve Türk taraflari, projede yerellestirme düzeyini artirmak için büyük çaba göstermektedir. Bu amaçla, kilit proje katilimcilari olan Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi, ana yüklenici Akkuyu Nükleer A.S., TITAN-2 IC IÇTAS Insaat A.S. ortak girisimi ve Türk Standartlari Enstitüsü (TSE) yönetiminin temsilcilerinden olusan genis bir ‘Yerellestirme Çalisma Grubu’ kuruldu. Çalisma grubunun faaliyetleri sonucunda sürekli güncellenen ve bugün itibariyla 718 kalem içeren üretim yerellestirme katalogu hazirlandi. Projede toplam yerellestirme potansiyeli 5,9 milyar dolardir.”

Akkuyu Nükleer A.S.’nin standi fuar boyunca büyük bir ilgi gördü. Standi ziyaret edenler, Akkuyu NGS insaat projesinin mevcut durumu hakkinda bilgi edinme ve sirket temsilcileriyle konusma firsati buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile