2010 Dünya Kupası'na, maçlardan çok Güney Afrika kültürüne ait Vuvuzela müzik aleti damgasını vurdu. Gerek sporcular gerek seyirciler Vuvuzela'nın çıkardığı yüksek sesten rahatsız olduklarını sık sık dile getirmesine karşın, bu alet yasaklanmadı ve maçlarda kullanımı yönünde karar alındı. Oysa işitme sektörünün otoriteleri, Vuvuzela gibi bir aletin sadece gürültü rahatsızlığı vermediğini, sağlık açısından da büyük risk oluşturduğuna işaret ediyor.
SİNİR SİSTEMİNİ TAHRİP EDİYOR
Ear Teknik'in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Ağaç, insan bünyesinin 85 dB üzeri sesleri tolere edemediğini, geleneksel Vuvuzela'nın ise 120 dB üzerinde yüksek ses çıkardığını bildirdi. "80 dB-110 dB arasındaki sesler insan kulağına zarar verirken, 120 dB üzeri sesler de acı vermekte ve kulağın sinir sistemini kalıcı olarak tahrip etmektedir." dedi. Ağaç, aşırı yüksek gürültünün sağlık açısından kanıtlanmış zararlarını ise şöyle açıkladı:
* Duymayı sağlayan sinirleri tahrip ediyor
* Kişinin psikolojisi üzerinde etki yaparak aşırı sinirlilik ve strese neden oluyor.
* Fizyolojik olarak yüksek tansiyon, ani refleks meydana getiriyor.
* Fiziksel olarak kalıcı veya geçici işitme kaybına neden oluyor.
* Kişide performans kaybı, yoğunlaşma bozukluğu, hareketlerin yavaşlaması gibi sonuçlara neden oluyor.
Ear Teknik Üst Yöneticisi, "85 dB gürültü olan bir ortamda kişi 8 saat bulunabilir, ancak 100 dB'lik bir gürültü ortamında kişi maksimum 15 dakika bulunabilir, 112 dB gürültülü ortamda 1 dakika, 115 dB' de sadece 15 saniye kalınabilir. 15 saniyelik 115 dB gürültü etkisi, 8 saatlik 85 dB' ye eşittir. 85 dB den sonra her 3 dB artış iki kat etkilenme anlamına gelmektedir." ifadelerini kullandı. Mehmet Emin Ağaç, şöyle devam etti:
"Açıkça bilinmelidir ki; 85dB inin üzerinde kulağımıza gelen her ses bizde bir acı eser bırakmakta, duyma sinirlerimizin bir kısmını tahrip ederek gitmektedir. Kulaklarımıza sahip çıkmazsak onlar bizleri terk edeceklerdir. Kulaklarımıza alternatif kiralık kulaklar da bulamayız. Maç seyrederken gürültüden uzak kalmamız geleceğimizin sağlığına katkı sağlayacaktır. TV'lerde maç seyrederken çevreyi rahatsız edecek kadar sesleri yükseltmemeliyiz. Çevremizde yüksek sese duyarlı olan fertler, bebek, çocuk ve hasta insanların olduğunu unutmamalıyız. Yine unutmayalım ki; gol atma zevki geçici, kulaklarımızda oluşacak olan hasar kalıcı olur. "