Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Dünya Yatırım Tanıtım Ajansları Birliği (WAIPA) Başkanı Arda Ermut, WAIPA üyelerinin güçlerini bir araya getirmeleri halinde daha başarılı olacağını belirterek, 'Ekonomik ve siyasi rakipleri bir araya getirdiğimizde inanılmayacak sonuçlar elde edebiliriz.' dedi.
Ermut, bu yıl 21'incisi gerçekleştirilen Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın başkanlığını yürüttüğü WAIPA Dünya Yatırım Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, yatırım teşvik ajanslarının küresel ekonominin gerilemesini engellemeye çalıştığını, bunu yaparken de iş birliğinin çok önemli olduğunu vurguladı.
Dünya ekonomisinin dönüşümden geçtiğine işaret eden Ermut, 'Geçiş dönemi ekonomileri bu cephede damgalarını vuruyor. Küresel doğrudan sermaye yatırımları da yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre ciddi oranda arttı. WAIPA olarak kalkınmakta olan ülkelerde kimin sermaye yatırımına ihtiyacı varsa bunu sağlamaya çalışıyoruz.' diye konuştu.
Dünyada dengesizlikleri ve eşitsizlikleri ortadan kaldırmanın bir numaralı hedefleri olduğunu vurgulayan Ermut, 'Yatırım piyasası kurmak istiyoruz ve bu gelişmekte olan ekonomilere de açık olmalı. Bütün bunlar WAIPA'nın gelişmekte olan ekonomilerle yakın bir iş birliğine girmesini sağlamıştır.' dedi.
- 'WAIPA, örgütü daha kapsayıcı bir hale getirmek istiyor'
Arda Ermut, birinci önceliklerinin yeni pazarlarda yatırımcılar için uygun yerler bulmak olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
'WAIPA daha fazla üyeyi içine almak, örgütü daha kapsayıcı bir hale getirmek istiyor. Şu ana kadar 30 ülkeden 168 üyemiz var. Rakamlar bu kadarla kalmayacak. Çünkü dünyanın dört bir yanından yeni 20 başvurumuz var. İş birliği için büyük bir ihtiyaç var. Özellikle yatırım destek ajansları içerisinde iş birliği şart. Uluslararası kurum ve yatırımcılarla birlikte çalışıyoruz. Hedefimiz, yabancı sermaye akımlarını gelişmekte olan ülkelere kanalize etmek. WAIPA olarak biz yatırım teşvik ajanlarının kapasitelerine, eğitim programlarımızla katkıda bulunuyoruz.'
WAIPA'nın herkesle iş birliğine girmeye hazır olduğunu ifade eden Ermut, 'Bence güçlerimizi bir araya getirirsek daha başarılı oluruz. Ekonomik ve siyasi rakipleri bir araya getirdiğimizde inanılmayacak sonuçlar elde edebiliriz.' dedi.
Ermut, WAIPA'nın, bütün ulusları bir araya gelip bölgesel ağlar kurmaya ve ekonomik alandaki tehditleri ortadan kaldırmaya davet ettiğini vurguladı.
- 'Türkiye, bugünün dünyasında vazgeçilemez bir ülke'
Afrika Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı Celestin Monga da Türkiye'nin bugünün dünyasında vazgeçilemez bir ülke olduğunu belirterek, 'Dünyanın bu bölgesinde ve Türkiye'de neler olup bittiğini izliyoruz. Kamerun'un bir yurttaşı olarak bir kez daha bu büyük ulusun, büyük onurunu, zerafetini ve gücünü selamlarım.' dedi.
Monga, 2008 krizinden sonra yavaş yavaş düşük büyümeli bir dünyaya adapte olunduğunu ve bunun bir talihsizlik olduğunu ifade ederek, 'Bunun talihsiz olmasının nedeni, dünya ekonomisinin kırılganlığı esas olarak küresel çapta kötü politikalar izlemesinden, biraz da ekonomik ve politik cesaretin dünyanın bazı yerlerinde eksik olmasından kaynaklanıyor. Çünkü çoğu ana akım ekonomisti diyecektir ki 'küresel büyümenin düşük olmasının nedeni ileri ülkelerde verimlilik artışının düşük olması ve geri kalan dünyanın düşük emtia fiyatlarından sıkıntı çekmesi.' Tabii bunda hakikat payı var.' şeklinde konuştu.
- 'Üye ülkelerimiz enerji geliştirme yeteneklerini artırmak istiyor'
İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu (ICIEC) Üst Yöneticisi (CEO) Oussama Kaissi ise hem kapsayıcı yatırımları hem de sürdürülebilir kalkınmayı bir araya getirebileceklerini belirterek, Türkiye'nin böyle bir yaklaşımı başarıyla uyguladığını söyledi.
Hem sosyal hem de çevresel kalkınma hedeflerini insan ihtiyacını ön plana çıkararak halletmeye çalıştıklarını ifade eden Kaissi, şunları kaydetti:
'Enerji sektöründe gerçek bir iştah var. Yenilenebilir enerjinin önündeki engellerin kaldırılması gerekir. Üye ülkelerimiz enerji geliştirme yeteneklerini artırmak istiyor. Yenilenebilir enerji teknolojileri temiz ve sürdürülebilir enerji tedariki sağlamaktadır. Kapsayıcı bir büyüme olursa yeşil işlerin teşvik edilmesi ve çevrenin korunması önemlidir. Tarımda etkin yatırımlar yapmalı, inovasyon, su yönetimi ve toprak konusunda doğru sistem kurgulamaya çalışmalıyız.'
- 'Yatırım teşviki olmazsa sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelemeyiz'
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Yatırım ve Girişim Birimi Direktörü James Zhan, küresel doğrudan yabancı yatırım miktarının 2008 krizinden önceki döneme göre yüzde 10 daha düşük olduğunu belirterek, 'Küresel doğrudan yabancı yatırım miktarı, her ne kadar geçen yıl yüzde 38 artsa bile büyümenin yarısından fazlası yeniden biçimlendirme yatırımlarıydı.' dedi.
Küresel doğrudan yabancı yatırım miktarında bu yıl daha iç karartıcı bir tablo olduğunu ve yüzde 10-15 düşüş olacağını ifade eden Zhan, 'Gelecek yıl ve ondan sonraki yıl büyüme olacak ama kriz öncesi döneme göre daha düşük olacak. Küresel doğrudan yabancı yatırım miktarı 2018'de 1,8 trilyon dolara yükselmiş olacak. Bu hala 2007'den düşük bir seviye. O zaman 2,2 trilyon dolardı. Sadece yatırım için değil, ticaret ve istihdam için de sorun bu.' diye konuştu.
Eksik yatırımın küresel değer zincirlerini olumsuz etkileyeceğini dile getiren Zhan, yatırım olmayınca istihdamın da olmayacağını ve dünya çapında istihdam artışının hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için olumsuz bir tablo halini aldığını söyledi.
Zhan, dünya çapında toplam talebin artırılması gerektiğini vurgulayarak, 'Sanayi politikası, ülkelerin yeniden gündeminde. Toplumların daha yüksek kaliteli yatırım beklentisi var. Eğer yatırım teşviki olmazsa sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelemeyiz.' ifadelerini kullandı.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in de katıldığı toplantıda, konuşmaların ardından WAIPA ile ICIEC, Uluslararası Çalışma Örgütü, AIM Dubai, fDi Intelligence arasında mutabakat zaptı imzalandı.
WAIPA Dünya Yatırım Konferansı
Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı ve WAIPA Başkanı Ermut: 'Bence güçlerimizi bir araya getirirsek daha başarılı oluruz. Ekonomik ve siyasi rakipleri bir araya getirdiğimizde inanılmayacak sonuçlar elde edebiliriz' 'Yatırım piyasası kurmak istiyoruz ve bu gelişmekte olan ekonomilere de açık olmalı' Afrika Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı Monga: '2008 krizinden sonra yavaş yavaş düşük büyümeli bir dünyaya adapte olduk. Bu bir talihsizlik. Bunun talihsiz olmasının nedeni, dünya ekonomisinin kırılganlığı esas olarak küresel çapta kötü politikalar izlemesinden, biraz da ekonomik ve politik cesaretin dünyanın bazı yerlerinde eksik olmasından kaynaklanıyor'