Rusya-Ukrayna krizinde gerilim tırmanırken, ülkelerden açıklamalar peş peşe geliyor. Dün öğle saatlerinde Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna'ya doğru yürüdüğü iddia edilen askeri birlikerin tatbikatlarını tamamalayıp üslere geri döndüğü ifade edildi. Batı'yı manipülasyonla suçlayan Rusya, çıkan haberleri ti'ye alarak '15 Şubat Batı'nın başarısız olduğu gün olarak tarihe geçecek' sözlerine yer verdi.
RUSYA-UKRAYNA KRİZİNDE SON DURUM
ABD Başkanı Joe Biden ise dün akşam yaptığı açıklamalarda, 'Putin'e üst düzey diyaloğa hazır olduğumuzu söyledim. Diplomasi konusunda aynı fikirdeyiz' sözlerine yer verdi.
DİKKAT ÇEKEN ANALİZ
Öte yandan Washington Post, durumla ilgili çarpıcı bir değerlendirmede bulundu. Bu yaşananların bir 'savaş oyunu' olduğuna dikkat çeken gazete Washington ile Moskova'nın tek bir kurşun blie atmadan hedeflerini güvence altına almak için riskli bir sinyal oyunu olduğunu ifade etti.
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI MÜMKÜN MÜ?
Bu strateji, sözlerin yanı sıra eymelerle de yürütülen Avrupa'nın geleceğini bir çatışmayı doğrudan devam ettirmek yerine nasıl sonuçlanacağını da önceden söyleyerek, savaşı kesin kararlaştırılmış gibi davranıp paniğe sürükleyen bir strateji.
ABD YÖNETİMİNDEN AÇIKLAMALAR
ABD yönetimi, bir Rus işgalinin mümkün olduğunun altını çizip ekonomik misilleme sözü vererek, Moskova'nın umutsuz Amerikan tavizlerini beklemeyeceğini söylüyor.
RUSYA'NIN KARADENİZ'DEKİ GÜCÜ
Rusya ise Karadeniz'deki gücünden bahsederek ticaret sularını kapatabileceğini ima ediyor. Nitekim Karadeniz'de yaptığı deniz tatbikatları hız kesmeden devam ediyor.
'CİDDİ BİR ADIM ATMIYORLAR'
Washington Post, her iki tarafın da her ne kadar çeşitli tehditler içeren eylemleri gerçekleştirdiğini söylese de ciddi bir adım atmadıklarını dile getirdi.
UZMANLAR İNCELİYOR
Rusya-Ukrayna krizini inceleyen Columbia Üniversitesi'nden Siyaset Bilimci Keren Yarhi-Milo, dinamiğin çok değişken olduğunun altını çizerek, 'İşin içinde farklı siyasi kültürler, çoklu izleyiciler ve artan bir belirsizlik var. Bu durum sinyal vermeyi oldukça zor bir hale getiriyor' sözlerine yer verdi.
2 SORU
Sonuç olarak risklerinin en az savaşın kendisi kadar zor olduğu diplomatik bir karmaşa yaşanıyor. Burada iki önemli soru gündeme geliyor:
1. Batı, ABD'nin yanında mı yer alacak?
2. İşgal Rusya'ya ödül getirir mi?
İHTİMALLER VAR
Eğer Batı, ABD'nin yanında olursa, Rusya bir işgal başlatamayacak ve geri adım atıp kayıplarını karşılamaya çalışacak. Ancak durum tam tersi olursa bu kez de Rusya ödüllerini toplamaya başlayacak.
'BU BİR BLÖF'
Gazete, savaşın çok avantajlı bir şey olsaydı zaten çoktan başlamış olacağının da altını çizdi. Genel olarak yapılanların bir blöften işaret olduğu iddia ediliyor.
Washington Post'dan dikkat çeken sözler: 'Savaş oyunu...' Rusya - Ukrayna krizi nasıl ortaya çıktı?
Rusya-Ukrayna krizi tüm dünyanın gözünü çevirdiği bir durum olmaya devam ederken, yaşanan gelişmeler tansiyonu düşürmeye yetmiyor. Son durum pek çok farklı noktada çeşitli şekillerde yorumlanırken Washington Post köşesinde çarpıcı bir analize yer verdi. Yaşananların bir 'oyun' olduğunun altını çizen gazete, olası bir Rusya-Ukrayna savaşının aslında farklı amaçları olduğunu ifade etti. İşte haberin ayrıntıları....