Win 8'li laptop alma rehberi

Win 8'li laptop alma rehberi

Windows 8'li yeni bir laptop mu alacaksınız? İşte almadan önce mutlaka bilmeniz gerekenler...

Bir süre önce laptop satın alırken dikkat ettiğimiz kriterler genellikle sadece 2-3 taneydi: Fiyat, ağırlık ve peformans. Şimdilerde ise laptop'lar, Windows 8'in de çıkmasıyla beraber yeni şekillerde, farklı işletim sistemleriyle satışa sunuluyorlar.

Satın alacağınız laptop'un işlemcisi ne kadar önemli, 300-400MHz'lik farkları hisseder misiniz? Yoksa laptop'ları bir kenara bırakıp tabletlere mi yönelmelisiniz?

İhtiyacınız ne? Ne kadar harcayabilirsiniz?

Kararınızı vermeden önce laptop'unuzu nasıl kullanacağınızı düşünün. Sıkça iş gezisi yapıyorsanız birkaç kg'lık bir canavar taşımak istemeyebilirsiniz. Belki ailenizle paylaşacağınız bir PC'ye, belki de size oyunlarda yüksek bir FPS sunacak laptop'a ihtiyacınız var.

İş laptop'u: Sıkça yolculuk yapıyorsanız, pil ömrü, taşınabilirlik ve dayanıklılık, aramanız gereken özelliklerden. Tüketicilere yönelik laptop'lar şık görünebilir, ancak iş laptop'ları darbelere karşı daha dayanıklıdır.

Aile bilgisayarı: Masaüstü PC'lerin yerine geçen 17 inç veya daha büyük ekranlı laptop'lar, aile üyelerinizle paylaşacağınız uygun PC'ler olabilir.

Öğrenci laptop'u: Birçok üniversite öğrencisi, her amaca hizmet eden yüksek performanslı bir laptop'a ihtiyaç duyacaktır. Kullanma alanı dar olabileceğinden küçük laptop'lar tercih edilebilir.

Oyun makinesi: PC oyuncuları, daha iyi performans için ağırlığı gözardı edebilir, oyunlara özel laptop'lara yönelebilirler.

Bunların dışında gerçekten bir laptop'a ihtiyaç duyup duymadığınızı da düşünün. Tabletler genellikle laptop'lardan daha hesaplılar ve çok daha taşınabilirler. Yapacaklarınız internette dolaşmak, video izlemek ve basit oyunlar oynamaksa tabletler sizin için daha doğru bir seçenek olabilir.

Laptop bileşenleri

İhtiyaçlarınızı düşünüp kendinize bir bütçe belirledikten sonra sıra laptop'unuzun içindeki bileşenleri seçmeye geliyor.

İşlemciler: Ultrabook'lar ve benzer ultra-taşınabilir laptop PC'leri, çok düşük voltajlı (ULV) işlemcileri kullanırlar. Bu işlemciler, serin bir biçimde çalışabildiklerinden çok ince kasalara sığabilirler. Intel ULV işlemcileri 'u ' ile etiketlendirilmektedir (örneğin Core i5 3317u). Bu işlemcilerde performans bir miktar düşüktür.

Bugünkü birçok CPU'da bulunan geleneksel laptop CPU'ları ise daha etkili soğutma sistemlerine ihtiyaç duyarlar ancak daha yüksek performans sunarlar. Uç nokta sistemlerde dört çekirdekli CPU'lar bulunabilir. Çoklu çekirdekleri destekleyen uygulamalar, bundan faydalanabilir.

Diğer bir işlemci sınıfı ise AMD tarafından geliştirilen 'hızlandırılmış işleme birimi 'dir (APU). Bu işlemciler, Intel'e göre daha güçlü entegre grafik motorlarına sahiptir. Böylece grafiklere dayanan uygulamalar, bu işlemcilerde daha hızlı çalışacaktır. Ancak APU'ların standart işlemci işlerinde genellikle daha yavaş olduğunu söyleyelim.

Intel CPU'lardaki grafik performansı, ek bir Nvidia veya AMD grafik çipi ile hızlandırılabilir.

RAM ve ekranı seçme

RAM: Bugünkü laptop'ların çoğu, 4GB RAM ile geliyor. Windows 8, önceki Windows'lara göre belleği daha verimli kullanabildiğinden, birçok durumda 4GB yeterli olacaktır. Ancak büyük dijital fotoğraflar veya tablolarla çalışıyorsanız 4GB'tan daha fazla hafızaya ihtiyacınız olabilir.

Ekran: Laptop'unuzun ekranını değiştirmeniz mümkün olmadığından onu dikkatle seçmenizde fayda var. Ekranlarda iki faktöre dikkat etmeniz gerekiyor: Panel teknolojisi ve çözünürlük.

LCD panellerde kullanılan TN, IPS, MVA gibi teknolojiler mevcut. En sık rastlanan TN paneller, daha çok ucuz laptop'larda yer alır ve renk derinliği ve bakış açıları düşüktür. IPS paneller daha derin bir renk derinliği ve daha geniş bir görüş açısı sunabilirler. Eski IPS panellerde tepki sorunu olabilse de yeni panellerde bu sorun ortadan kaldırılmış.

Daha az rastlanan MVA ve PVA panelleri ise iyi bir renk doğruluğu ve tepki süresi sunabiliyorlar.

Ekran seçerken dikkat etmeniz gereken diğer önemli faktör ise çözünürlük. 11 inç'lik bir LCD ekranda 1920x1080 gibi yüksek bir çözürlük, metinlerin çok küçük görünmesine neden olacaktır. 17 inç'lik 1366x768 çözünürlüklü bir ekranda ise pikselleri görmeye başlayabilirsiniz. Bu özellikle video izlerken sizi rahatsız edebilir.

Depolama, bağlantılar, genişletme seçenekleri

Depolama: SSD diskler, sisteminizin açılış süresini oldukça hızlandırabilir ve sistem tepki süresini kısaltabilirsiniz. Ancak büyük bir depolama alanına ihtiyacınız varsa geleneksel, fiziksel bir sabit diski tercih etmelisiniz.

Bağlantılar: Harici depolamayı kullanacaksanız, en az bir USB 3.0 portuna sahip olmak isteyeceksinizdir. Laptop'unuzu harici bir ekrana bağlayacaksanız, satın alacağınız cihazın bir HDMI poruna sahip olduğundan emin olun.

Genişletme seçenekleri: Çok ince sistemleri yükseltmeniz mümkün olmayabilir. Bu sistemlerde bellek, anakart ile bütünleştirilmiştir ve SSD diski klavyenin altından çıkarmanız zor olabilir. Dolayısıyla örneğin 4GB yerine 8GB RAM'i tercih ediyorsanız, ince laptop'larda bu tercihi ilk satın aldığınızda yapmalısınız.

Giriş: Windows 8 ile beraber dokunmatik laptop'lar giderek yaygınlaşıyor. Bu laptop'lar 10 dokunuşu aynı anda algılayabiliyor. Ancak Windows 8'i kullanabilmek için bir dokunmatik ekrana sahip olmanız şart değil.

Laptop'unuzda sık sık yazı yazacaksanız, onun iyi bir klavyeye sahip olması gerekiyor. Bunu bir mağazaya gittiğinizde laptop'u bizzat deneyerek görebilirsiniz.

USB portlarının konumu, birbirine aşırı derecede yakın olup olmadıkları, güç kaynağının ağırlığı ve hatta laptop'unuzun ağırlık dengesi bile gözden geçirmeniz gereken faktörler arasında.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile