Programla gelen öğrencilerin çalıştıkları yerlerde sıkıntı yaşamaları ve şirketlerin bunlara çözüm bulamamaları başvuru sayısının azalmasında en önemli etken olarak gösteriliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı kayıtlarına göre yıllık ortalama 125 bin öğrenci bu program kapsamında ülkeye geliyor. Türkiye’den yapılan başvuru sayısı ise 2009’da 11 bin iken her yıl azalarak 2012’de 7 bine düştü.Son yıllarda bu kapsamda gelen üniversite öğrencilerin sorunlarına destek olmak ve ücretsiz danışmanlık yapmak amacı ile Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) tarafından Work and Travel masasını arayan öğrenci sayısı ise sürekli artıyor. Öğrenciler en çok iş ortamı ve kalacak yer konusunda şikayette bulunuyor. Work and Travel Masası Direktörü Engin İkiz, “İlgili şirketlerin öğrencilerin sorunlarını çözmemesi vahim bir durum. Şu ana kadar 500’den fazla öğrenciyi biz ağırladık. Elimizden geldiğince bu sorunlarla ilgilenip çözüme kavuşturmak istiyoruz.” dedi.
TADF Hukuk İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Avukat Ayhan Öğmen ise gelen öğrencilerin kendi haklarını bilmediğini bu nedenle sorunların nasıl çözüleceği konusunda herhangi bir fikirlerinin olmadığını söyledi.
Work and Travel kapsamında Amerika’ya geldiğini mağdur olduğunu iddia eden Selim Ünal (20), normal şartlarda J1 vizesi ile gelmeleri gereken bir durumda F1 (öğrenci vizesi) ile gelmek zorunda kaldıklarını bundan dolayı dil kursuna gidip para ödemek zorunda kaldığını söyledi.
Amerika’ya geldiklerinde kalacak yer konusunda da sıkıntı yaşadığını söyleyen İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyaset Bilimi 3. sınıf öğrencisi Ünal, Amerika’da yaşadıkları sıkıntıların, kendilerine aracılık yapan şirket tarafından çözüme kavuşturulmamasından yakındı. Ünal, kendi imkanları ile buldukları bir ailede kalmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Konu ilgili açıklama yapan şirket yetkilisi ise bu programla Amerika’ya giden öğrencilerin her zaman riskleri olduğunu söylediklerini bunun için ellerinden geleni yaptıklarını kimseyi mağdur etmek istemediklerini savundu.Work and Travel ile gelip, yaşadığı sıkıntılarından dolayı kısa süre Sonra geri dönmek zorunda kalan İklim Okyanus ise çalışmaları gereken Ocean şehrine değil de, Boston’a gitmek zorunda kaldıklarını belirtti.
Okyanus “ Bize söylenen imkanlarla, yaşadıklarımız çok farklı oldu. Bu sorunları şirket yetkililerine söylediğimiz halde kimse bize yardımcı olmadı. Ben de bu sıkıntılara daha fazla dayanamayıp yaz sezonunu bitirmeden geri dönmek zorunda kaldım.” şeklinde şikayetini dile getirdi .
Work And Travel Programı Cazibesini Kaybediyor
Üniversite öğrencilerinin yaz tatillerinde hem çalışıp hem dil öğrenmelerine imkan sağlayan Work and Travel programına Türkiye’den yapılan başvurular azalıyor.