'Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe' 34 Yıl Sonra Başkentte

Eleştirmenlerce 'Türk tiyatrosunun Shakespeare'i' olarak tanımlanan Orhan Asena'nın yazdığı oyun, 34 yıl sonra tekrar Ankaralı sanatseverlerle buluşacak Yönetmen Pekinton: 'Oyun, 34 yıl önce sahnelendiğinde de yoğun ilgi görmüştü. Şimdi de daha ilk haftadan prömiyer için tüm biletler satıldı. Kapalı gişe oynayacağız. Bu ilginin devam edeceğini düşünüyoruz'

YILDIZ AKTAŞ - Eleştirmenlerce 'Türk tiyatrosunun Shakespeare'i' olarak tanımlanan Orhan Asena'nın yazdığı 'Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe' oyunu, 34 yıl sonra Ankara'da prömiyer yapacak.

Asena'nın 'Taht ve Baht Dörtlemesi' adını verdiği oyunlarının üçüncüsü 'Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe', Ankara Devlet Tiyatrosunca 34 yıl sonra tekrar sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Oyunda, Hürrem Sultan'ın entrikaları sonucu Şehzade Mustafa'nın boğdurulmasından sonra, şehzadeler Bayezid ile Selim arasında yaşanan taht kavgası konu ediliyor.

Orhan Asena'ya 'Türkiye İş Bankası Büyük Ödülü'nü kazandıran ve her sahnelendiğinde büyük ilgiyle izlenen oyun, 11 Ekim'de Akün Sahnesi'nde izleyicinin karşısında olacak.

Yönetmen Sinan Pekinton, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eserin Ankara'da en son 1982-83 sezonunda Devlet Tiyatroları sahnesinde oynandığını belirtti.

Oyunun başka illerde de sahnelendiğine işaret eden Pekinton, Ankaralı tiyatroseverlerin, her dönem yoğun ilgi gösterilen bu oyunla 34 yıl sonra yeniden buluşacağını dile getirdi.

Özellikle son dönemde çekilen tarihi dizilerin, bu konuları ele alan oyunlara ilgiyi artırdığını vurgulayan Pekinton, bu eserlerle tarihin anlatıldığını, kostüm ve dekorlarla o günlerin yaşatılmaya çalışıldığını söyledi.

Dizilerde devamlığı sağlayabilmek için eserlere hayali unsurların daha fazla katıldığını anlatan Pekinton, Hürrem karakterinin, dizideki gibi bu eserde de etkin olduğunu bildirdi.

- 'Hürrem'in pişmanlığı ele alınıyor'

Oyunda, Hürrem'in son zamanlarının ve pişmanlığının ele alındığını belirten Pekinton, şunları kaydetti:

'Daha önceki oyunlardaki hamaseti, biraz daha duygusallığa indirdik. Aralarındaki samimiyeti vermeye çalıştık. Kanuni dönemi, Osmanlı'nın en zengin olduğu dönem. Hürrem Sultan oyununda, Kanuni oğluna, 'Bildiğin bilemediğin, gördüğün göremediğin her yer benim' diyor. Osmanlı o kadar büyük ve zengin. Ekonominin de şaşanın da en üst olduğu dönem. Bu da kostümlere yansıyor tabii. Kostümleri Sevgi Türkay hazırladı. Kendisi dönem kostümlerinde uzman. Olabildiğince o dönemi yansıttı.'

Pekinton, seyircinin oyunda, Kanuni'nin devletin bekası için oğlundan vazgeçişinin dramatik yönünü de göreceğini dile getirdi.

Oyunun 34 yıl önce sahnelendiğinde yoğun ilgi gördüğüne işaret eden Pekinton, 'Şimdi de daha ilk haftadan prömiyer için tüm biletler satıldı. Kapalı gişe oynayacağız. Bu ilginin devam edeceğini düşünüyoruz. Tüm sanatseverleri oyunu izlemeye davet ediyoruz. Ne kadar çok seyirci olursa, o kadar mutlu oluruz.' dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile