Yaban Hayatini Gözlemlemek Için Kurulan Fotokapana Kaçak Avcilar Da Yakalandi

Yaban Hayatini Gözlemlemek Için Kurulan Fotokapana Kaçak Avcilar Da Yakalandi

Tunceli’de yaban hayatini gözlemlemek için kurulan fotokapanlara kaçak avcilar da takildi. Doga Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ahmet Çörtük, fotokapanlarin bilimsel veri toplamanin yani sira kaçak avcilarin tespitinde de kullanildigini söyledi.

Tunceli’de geçtigimiz av sezonunda fotokapana yakalanan ve emniyet ile jandarma tarafindan yüz tarama sistemiyle kimlikleri tespit edilen 13 kisiye Kara Avciligi Kanununa muhalefet etmekten 270 bin lira para cezasi uygulandi. Av koruma ve kontrol faaliyetlerini kaymakamlik, jandarma, köy muhtarlari, fahri av müfettisleri ve yerelde isbirligi yapabilecek gönüllü vatandaslarla yürüttüklerini söyleyen Doga Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ahmet Çörtük, "Av ve yaban hayati bakimindan zengin popülasyon ve tür çesitliligine sahip Tunceli Ilimiz çevre illerin av baskisiyla karsi karsiya kalabilmektedir. Av sezonunun yogun geçtigi günlerde bölge müdürlügümüze bagli diger illerden takviye koruma ekibi görevlendirilerek etkin koruma yapilmasi hedeflenmistir" dedi.



Yaban hayati gözleme ve izleme çalismalarinda fotokapanlar kullaniliyor

Doga Koruma ve Milli Parklar olarak yaban hayati gözleme ve izleme çalismalarinda fotokapan kullandiklarini ifade eden Bölge Müdürü Çörtük, "Fotokapanlar özellikle ülkemizin sahip oldugu yaban hayvani çesitliliginin korunmasi, sürdürülebilirliginin saglanmasi açisindan yapilan envanter ve izleme çalismalari açisindan büyük önem tasimaktadir. Fotokapanlar özellikle sarp arazilerde, yogun vejetasyonla kapli alanlarda ya da hedef türün geceleri daha fazla aktif olmasi durumlarinda dogrudan gözlemlere çok iyi bir alternatiftir. Ayni zamanda Planlama ve koruma çalismalari bazinda ele alindiginda genel olarak fotokapanlar özellikle dogrudan gözlemi zor olan gizemli türlerle ilgili gerekli verilerin elde edilmesine ve bunun ekonomik bir yolla yapilmasina ciddi manada katki saglamaktadir" diye konustu.



Fotokapanlar kaçak avcilikla mücadelede de kullaniliyor

Fotokapanlarin av koruma ve kontrol faaliyetlerinde de kuruma yardimci oldugunu belirten Doga Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ahmet Çörtük, "Fotokapanlar bilimsel amaçlar için kullanildigi gibi av koruma ve kontrol faaliyetlerinde de kuruma yardimci olmaktadir. Kaçak avcilikla mücadele çerçevesinde fotokapana yakalanan avcilara cezai islem uygulanmaktadir. 2021-2022 yilinda Tunceli’de toplam 173 kisiye 775 bin 861 lira cezai islem uygulanmistir. Kaçak avcilik yapan sahislardan 13 tanesi fotokapan görüntüsünden tespit edilmis ve 270 bin TL para cezasi uygulanmistir” seklinde konustu.

Çörtük, fotokapana yakalanan kaçak avcilarin, emniyet ve jandarmayla isbirligi halinde kimliklerinin tespit edildigini de sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile