Bakan Eroğlu yapımına 2008 yılında başlanan tesis için bugüne kadar bakanlık bütçesinden 800 bin lira ödenek ayrıldığını söyledi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Bakü Tiflis Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Şirketi, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Kuzey Doğa Derneği ve İkinci Şans Derneği’nin imzaladığı protokol çerçevesinde kurulan Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Bakan Veysel Eroğlu’nun katıldığı törenle açıldı. Merkezin açılışına Eroğlu’nun yanı sıra Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Yaşar Dostbil, Bursa Valisi Şahabettin Harput ve BP Türkiye Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Murat LeCompte katıldı.
Bakan Veysel Eroğlu, Karacabey Celal Acar Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin yanı sıra 3 sulama tesisinin de temelini attı.
Bakan Eroğlu törende yaptığı konuşmada, 4 Ekim’in 1931 senesinden beri Dünya Hayvanları Koruma Günü olarak kutlandığını hatırlattı. Karacabey Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin açılışını gerçekleştirmeden büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Eroğlu, merkeze 2009 yılında hayatını kaybeden Av Yönetimi Şube Müdürümüz Celal Acar’ın ismini vererek hatırasını yaşatmak istediklerini anlattı. İlk Hayvan Hastanesi’nin Osmanlı Devleti tarafından Bursa’da kurulduğunu hatırlatan Bakan Eroğlu, “Bugün de burada bir ilki gerçekleştiriyoruz. 2008 yılında yapımına başlanılan tesisimiz ülkemizde bu maksatla yapılan tek tesis olma özelliğine de sahiptir. Uluslararası standartlarda olan bu merkezimizde, özellikle yasa dışı yollardan ülkemize sokulan yaban hayvanları ile ülkemizde tabiatta zor durumda bulunan yaban hayvanlarının tedavi ve rehabilitasyonu yapılmaktadır. Tedavisi ve rehabilitasyonları tamamlanan hayvanlardan CİTES Sözleşmesi kapsamında olanlar alındığı ülkelerine, diğerleri ise tabii ortamlarına bırakılmaktadır.” diye konuştu.
Türkiye’de kanuni düzenlemeler ve çalışmalarla, son yıllarda hayvan haklarının korunması konusunda önemli mesafeler alındığına dikkat çeken Bakan Veysel Eroğlu, şöyle devam etti: “Ülkemiz, biyolojik çeşitlilik bakımından Avrupa ve Orta Doğunun en zengin ülkelerindendir. Bu zenginliğimizi korumak gayesiyle yaptığımız çalışmalardan birisi de bakıma muhtaç yaban hayvanlarının tedavi ve rehabilitasyonlarının yapılarak tekrar tabiata kazandırılmasıdır. Zengin fauna varlığımızın devamlılığı için bir ihtiyaç olan bu merkez, aynı zamanda yaban hayatı veteriner hekimliğinin gelişimine, toplumda yaban hayatı şuurunun oluşmasına da katkı sağlayacaktır.”
Merkezin bazı ünitelerinin yapımı ve açılış sonrasında merkezin işletilmesi maksadı ile Bakü Tiflis Ceyhan Boru Hattı Şirketi, Kuzey Doğa Derneği, Uludağ Üniversitesi ve İkinci Şans Derneği ile 2010 senesinin Kasım ayında bir protokol imzaladıklarına işaret eden Eroğlu, şunları dile getirdi: “Bu çalışmamız devlet, sivil toplum kuruluşları ve üniversite işbirliğine iyi bir örnek teşkil etmektedir. Bu merkezimizde hali hazırda 62 adet ayı etrafında elektroşok tesisatı bulunan 200 dekar ormanlık arazide tabii şartlarda yaşamaktadır. Tabiatta bulunan yavru ve yaralı ayılar da bu merkezde tedavi edilerek barındırılmaktadır.”
ORMAN MEVZUATINDA YENİ DÜZENLEME YAPILDI
Orman mevzuatında yapılan yeni düzenleme ile hayvan barınaklarına ormanlık alanlarda yer tahsisi sağlandığını kaydeden Veysel Eroğlu, “Hedefimiz, bütün illerimizde sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanlar için mahalli idarelerce hayvan bakımevleri oluşturulması ve kısırlaştırılmasının sağlanmasıdır. Bakanlık olarak uygun görülen miktarlarda mali destek sağlamaktayız. Bu çerçevede son üç yıl içerisinde toplam 5,5 milyon TL mali yardımda bulunduk.” şeklinde konuştu.
Kırıkkale’de yaptırılan hayvan bakımevinin faaliyete etçiğini söyleyen Eroğlu, 5 ilde daha bakımevi yapılması için mali destek sağladıklarını bildirdi. Eroğlu şöyle konuştu: “Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için 81 ilde İl hayvan Koruma Kurulları oluşturulmuştur. Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma, Usul ve Esaslarına Dair yönetmelik ile deneylerde az sayıda hayvan kullanımı sağlanmıştır. Deney hayvanlarının kullanımı ile ilgili eğitimler Mahalli Etik Kurullar tarafından düzenlenmekte, araştırıcı ve hayvan bakıcıları sertifikalandırılmaktadır.”
BURSA’YA 1 MİLYAR 237 MİLYON YATIRIM
Bakanlık olarak Bursa’ya 2003-2011 yılları arasında 1 milyar 237 milyon TL yatırım yapıldığını anlatan bakan Eroğlu, şu bilgileri verdi: “Bu yatırımın 1 milyar 200 milyon lirası DSİ Genel Müdürlüğümüz tarafından yapılmıştır. Bu dönemde Çınarcık, Nilüfer, Babasultan ve Boğazköy barajları olmak üzere 4 barajı Bursalıların hizmetine sunduk. Bursa’ya bugün yine elimiz dolu geldik. Hisardere Göleti Sulaması’nın Büyükorhan Kınık Göleti Sulaması’nın ve canlı bağlantı aracıyla ile Çayırköy Ovası Sulaması’nın temelini atacağız. Gördüğünüz gibi geçmişte olduğu gibi destanlar yazmaya devam ediyoruz. Yaklaşık 12 milyon TL’ye mal olacak sulama tesislerimizle, toplam 25 bin 930 dekar arazinin sulanmasını sağlayacağız. İnşallah 1 yıl içerisinde tamamlayarak hizmete sunacağız.”
KARACABEY’E MÜJDE
Karacabey Görecik Barajı ve sulamasının 30 yıldan beri konuşulduğunu, ancak yapılmadığını bildiren Eroğlu, “Bu barajın yapılması talimatını verdim. Proje bitikten sonra buranın inşaatına başlanacak. Benim içinde bu hesapta yoktu. Sürpriz oldu. Dünkü koordinasyon toplantısında Görecik Barajı’nın daha önemli olduğu anlaşıldı. Yılda 9 milyon metreküp içme suyu verecek bu baraj dana önemli. Bununla 45 bin dekar alan sulanacak. Bursa için ne kadar sulama göleti lazımsa 2015 yılına kadar yapmak bizim boynumuzun borcu. Ayrıca fidan vereceğiz. Her tarafı yemyeşil yapacağız.” diye konuştu.
Vali Şahabettin Harput da Osmanlı’dan bu yana bu milletin hayvanları koruyan merkezle açtığını hatırlatarak, bugün burada açılan merkezin önemine değindi. Harput, sulama tesislerinin de Bursa’da ihtiyaç duyulan sulama ihtiyaçlarına cevap vereceğini kaydetti.
Bakan Veysel Eroğlu, daha sonra merkezi gezerek ayılara elma attı. Yaban hayvanatı tarafından bulunduktan sonra tedavileri yapılan martı ve atmacayı ise doğaya saldı. Bakan Eroğlu daha sonra fidan dikti.
Yaban Hayvanları Bilimsel Yöntemlerle Tedavi Edilecek
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin ilk Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’ni hizmete açtı.