Yaban Hayvanlarına Fotokapanlı Takip

Burdur'da yaban hayvanlarının envanterinin çıkarılması için ormanlık alanlara yerleştirilen fotokapanlarla vaşak, kurt, çakal ve tilki görüntülendi Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü, Burdur Şube Müdürü Yılmaz: 'Yaban hayvanlarının popülasyonları hakkında fikir sahibi oluyoruz. Yaban hayatı varlığımızın ne olduğunu bilmezsek, korumaya yönelik de önlemleri almakta zorlanırız'

Burdur'da yaban hayvanlarının envanterinin çıkarılması için ormanlık alanlara yerleştirilen fotokapanlarla vaşak, kurt, çakal ve tilki görüntülendi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Burdur Şubesi Müdürü Tamer Yılmaz, il genelinde yaban hayvanlarının envanterinin çıkarılması için ormanlık alanlara yerleştirilen bazı fotokapanları basın mensuplarıyla gezerek bilgi verdi.

Fotokopan çalışmasına 3 yıl önce Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ile başladıklarını aktaran Yılmaz, bu yıl da MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesinden Doç. Dr. Tamer Albayrak danışmanlığında başka bölgelerde çalışma yürüttüklerini anlattı.

Bu çalışmayı yaparken insan aktivitelerinin hayvanlar üzerindeki etkilerini de araştırdıklarını belirten Yılmaz, 'Yaban hayvanlarının popülasyonları hakkında fikir sahibi oluyoruz. Yaban hayatı varlığımızın ne olduğunu bilmezsek, korumaya yönelik de önlemleri almakta zorlanırız. Neyi koruyacağımızı bilemeyiz. O yüzden bu çalışma bizim için çok önemli olacak' diye konuştu.

- 35 cihazla takip edilecek

Yılmaz, Burdur'daki 20 farklı noktaya fotokapan yerleştirdiklerini ve böylece yaban hayatıyla ilgili güzel veriler elde ettiklerini aktardı. 15 fotokapan daha alarak 35 cihazla yaban hayatını inceleyeceklerini ifade eden Yılmaz, bu verileri bilimsel olarak değerlendirdikten sonra bir raporla ortaya koyacaklarını bildirdi.

Yılmaz, kentteki bazı noktalarda yaban hayatı konusunda önceden düşünceleri olduğunu, bu düşüncelerinin fotokapanlar sayesinde daha somut şekilde ortaya çıktığını ifade etti. Bölgede vaşak, kurt, çakal, yaban tavşanı, yaban domuzu ve tilki gibi hayvanları görüntülediklerini anlatan Yılmaz, 'Mesela kurt ve vaşak popülasyonu hakkında fikir edinmeye başladık. Bölgenin yaban tavşanı bakımından zengin olduğunu biliyorduk, bunlar ortaya çıkmaya başladı' dedi.

- 'Yaban hayvanlarının yaşam alanları daralıyor'

Yılmaz, son yıllarda fotokapan yöntemiyle çalışmaların arttığını, bakanlıklarının doğal hayatın korunması konusuna büyük önem verdiğini söyledi.

İnsan aktiviteleri doğal alanlarda arttıkça yaban hayvanlarına karşı tehditlerin de arttığını vurgulayan Yılmaz, 'Dolayısıyla yaşam alanları daralıyor. Zaten birçok tür tehdit altında, yok olma noktasına geliyor' değerlendirmesinde bulundu.

Fotokapanları yaban hayvanlarının geçiş güzergahlarının üzerine kurduklarını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

'Cihazlar insanlar tarafından da görülüyor. İlgi çekiyor, merak ediyorlar. Biz cihazların üzerine gerekli bilgilendirmeyi yazdık. Vatandaşlardan ricamız, bunlar yaban hayatını araştırmak içindir. Kamu malıdır. Bizlerin vergileri ile alınmıştır. Kesinlikle zarar vermemelerini ve dokunmamalarını istiyoruz, rica ediyoruz.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile