Heyetin son durağı olan Burhaniye 'de, belediye tarafından hazırlanan “Zeytinle Gelen” adlı belgesel film gösterildi. Çalıştayı değerlendiren Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, bunun bir milat olduğunu söyledi.
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesindeki Adatepe Zeytinyağı Müzesi'nden başlayan gezi, Edremit 'te Ertür Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi, ardından Havran 'da bulunan Türkiye 'nin en büyük entegre zeytin işleme tesisi Fora, son olarak da Burhaniye 'nin Taylıeli köyünde bulunan ve yurtdışından birçok ödül alan Yahya Lale 'ye ait Laleli Zeytinyağı Tesisleri'nde devam etti. Heyeti, Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova karşıladı. Belediye Kadın Platformu üyeleri tarafından yapılan zeytin dalı şeklindeki rozetler, misafirlerin yakalarına takıldı. Çalıştaya ABD, Ukrayna, Brezilya, Japonya ve Çin'den katılan gurmelerle yerli ve yabancı basın mensupları, tesislerde koku ve nefaset tadımı yaptı. Aralarında fındık yağı ve rivyera zeytinyağlarının da bulunduğu çeşitli yağların tadına bakan heyettekiler, plastik bardaklarda, içinde çeşitli bitkilerin bulunduğu zeytinyağlarını koklayarak hangi bardakta hangi bitkinin olduğunu tahmin etti. Heyette UZZK Başkanı Mustafa Tan, Edremit Zeytincilik Üretme ve Gen Merkezi Müdürü Mehmet Balcı, Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci, Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Gencer, Burhaniye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Sarıbaş, gazeteci gurme Nedim Atilla gibi isimler de yer aldı.
Önümüzdeki üç dört yıl içerisinde İspanya 'nın ardından zeytinyağı üretiminde ikinciliği hedeflediklerini belirten Mustafa Tan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın zeytin ağacını, zeytinyağını ve zeytini önemli bir turizm öğesi olarak gördüğünü, kültür değeri olarak kabul ettiğini söyledi. Kişi başına zeytinyağı tüketimini 2 litrelere kadar çıkarmayı başardıklarını kaydederek, önümüzdeki yıllarda 4–5 litreye kadar yükselmesinin beklendiğini ifade etti. Bakanlık tarafından, Türkiye 'de 10 bin yıl önce farkına varılan zeytin ağacının kültür varlığı kabul edilmesinin bir milat olduğunun altını çizen Tan, “Bu demek oluyor ki Türk zeytinyağları, dünya tarafından çok daha fazla tanınacak. Turizmin zeytin ve zeytinyağı ile bağlantısını kurup zeytin ağacının Anadolu'da çıkmış ilk ağaç olmasını fırsata dönüştürmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde konseyimiz, çeşitli grup ve kuruluşlarla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birçok yeni proje yapacak. Amacımız, Türkiye'de zeytin ağacını ve ürünlerini layık olduğu yere oturtmak.'' dedi.
Yabancı Gurmeler, Edremit Körfezi'ndeki Zeytin Tesislerini Gezdi
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca İstanbul'da düzenlenen Zeytinyağı Çalıştayı'na katılan yabancı gurmeler, basın mensuplarıyla birlikte Edremit Körfezi'ndeki zeytinle ilgili tesisleri gezdi.