Yabanci Irtibat Görevlileri 2. Çalistayi Ankara'da Düzenlendi

Içisleri Bakan Yardimcisi Mehmet Ersoy: 'FETÖ sadece Türkiye için bir tehdit degildir. Nerede firsat bulursa orada sizin devletinizin kilcal damarlarina girmeye ve devletinizi ele geçirmek için akilinizin ucundan geçmeyecek her türlü seytani plani uygulamaya hazir bir örgütle karsi karsiya oldugumuzu asla unutmayalim' '194 üyesi ile dünyanin en büyük polis is birligi teskilati olan Interpol'ün bilgi ve istihbarat paylasimini artirmak suretiyle mücadelemize destek olmasini beklerken, aksi yönde davranmasini hayal kirikligi ve üzüntüyle karsiliyoruz' Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktas: 'Terör basta olmak üzere uyusturucu, kaçakçilik, insan ve silah ticareti gibi alanlarda faaliyet gösteren suç örgütlerinin arasindaki trafik, uluslararasi is birligini de zorunlu hale getirmistir'

Içisleri Bakan Yardimcisi Mehmet Ersoy, "FETÖ sadece Türkiye için bir tehdit degildir. Nerede firsat bulursa orada sizin devletinizin kilcal damarlarina girmeye ve devletinizi ele geçirmek için akilinizin ucundan geçmeyecek her türlü seytani plani uygulamaya hazir bir örgütle karsi karsiya oldugumuzu asla unutmayalim." dedi.

Emniyet Genel Müdürlügü Dis Iliskiler Daire Baskanligi koordinesinde ilki 2019'da düzenlenen ve salgin nedeniyle geçen yil yapilamayan "Yabanci Irtibat Görevlileri Çalistayi"nin 2'ncisi, Ankara'da gerçeklestirildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi'nin okunmasinin ardindan açilis konusmasini yapan Içisleri Bakan Yardimcisi Ersoy, günümüzde suç ve terör örgütlerinin sinir asan boyutlara ulastigini ve bu örgütlerle mücadelede uluslararasi is birliginin kaçinilmaz oldugunu söyledi.

Türkiye'de 51 ülkeden polis irtibat görevlisinin bulundugunu belirten Ersoy, ayni misyonu yürütmek amaciyla da 60 ülke ve 2 uluslararasi kurulusa 100 Içisleri müsaviri görevlendirdiklerini ifade etti.

Terörizm ve sinir asan suçlara karsi yürüttükleri uluslararasi mücadelenin hukuki zeminini olusturmak ve is birligini pekistirmek amaciyla dünyanin dört bir yanindan ülke ile 1000'i asan hukuki metin imzaladiklarini hatirlatan Ersoy, bu cografyada pek çok terör örgütü ile ayni anda mücadele etmek zorunda olan bir ülkede yasadiklarini ve edindikleri tecrübeleri paylasmaktan mutluluk duyduklarini dile getirdi.

- "FETÖ sadece Türkiye için bir tehdit degildir"

"Türkiye sadece kendisi için degil, bölgesel ve küresel güvenligin saglanmasi için de çalismaktadir." diye konusan Ersoy, 15 Temmuz darbe girisiminde 251 vatandasin sehit oldugunu ve 2 binden fazla vatandasin yaralandigini animsatarak, bu darbe girisiminin, milletin kararli durusu sayesinde bastirildigini vurguladi.

FETÖ'nün kanserli bir hücre gibi ülkenin kilcal damarlarina sizdigini belirten Ersoy, örgütün çesitli planlarini, sinsi taktikleriyle üzerinde hiç baski hissetmedigi ülkelerde uyguladigini kaydetti.

Içisleri Bakan Yardimcisi Mehmet Ersoy, sözlerini söyle sürdürdü:

"Ne yazik ki 15 Temmuz hain darbe girisimini gerçeklestiren FETÖ'ye karsi müttefik ülkelerin kayitsiz kaldigini üzülerek görmekteyiz. Dostlarimizi, müttefiklerimizi, bugüne kadar hep uyardik, bundan sonra da uyarmaya, bu tecrübemizi paylasmaya devam edecegiz.

FETÖ sadece Türkiye için bir tehdit degildir. Nerede firsat bulursa orada sizin devletinizin kilcal damarlarina girmeye ve devletinizi ele geçirmek için akilinizin ucundan geçmeyecek her türlü seytani plani uygulamaya hazir bir örgütle karsi karsiya oldugumuzu asla unutmayalim.

Kendisini gizlemek bakimindan oldukça mahir olan bu örgütün üzerine ciddi ve kararli bir sekilde gidilmesi halinde aslinda kara para aklama, vergi kaçakçiligi, uyusturucu ticareti ve diger terör örgütlerine yardim etmek gibi pek çok suça karistigini ve ortak oldugunu, sizi aldatmak için yapabilecegi ne varsa yapmaya çalistigini göreceksiniz."

Türkiye'nin diger terör örgütleriyle de kararli bir sekilde mücadele ettigine dikkati çeken Ersoy, terör örgütü PKK'nin, düzenlenen operasyonlar sonucu agir kayiplar verdigini, yurt içindeki terörist sayisinin 240'larin altina düstügünü ifade etti. Ersoy, maalesef terör örgütü PKK'ya, bazi ülkeler tarafindan destek verildiginin de altini çizdi.

- "Yasa disi yollardan ülkemize giris yapan 8 bin 420 kisiyi sinir disi ettik"

Uluslararasi kamuoyuna yansitilanin aksine terör örgütü DEAS ile gögüs gögüse mücadele eden tek ülkenin Türkiye oldugunu vurgulayan Ersoy, söz konusu örgütün yurt içinde 2014'ten bu yana 20 saldiri düzenledigini animsatti.

Ersoy, "103 bin 19 kisiye yurda giris yasagi koyduk. Yabanci savasçi oldugundan süphelenilen ve yasa disi yollardan ülkemize giris yapan 8 bin 420 kisiyi ise sinir disi ettik." bilgisini paylasti.

Türkiye'nin son dönemde en büyük göç krizlerinden birinde hem hedef hem transit ülke olduguna isaret eden Ersoy, 3.6 milyonu Suriyeli olmak üzere 5 milyon göçmenin Türkiye'de bulundugunu, bu kapsamda Türkiye'nin kendi imkanlariyla 40 milyar dolardan fazla yardim yaptigini hatirlatti.

Geçici koruma altindaki Suriyelilerden 428 bininin, ülkelerine geri döndügünü dile getiren Ersoy, 191 noktada 51 bin 864 briket ev yapiminin projelendirildigini, bunlardan 39 bin 343'ünün insaatinin tamamlandigini ve 31 bin 319 Suriyeli ailenin yerlestirildigini aktardi.

- "Interpol, Türkiye'yi mücadelesinde yalniz birakti"

Terörle mücadele çalismalari sirasinda bazi ülkelere ek olarak bazi uluslararasi kuruluslarin da Türkiye'yi yalniz biraktigini belirten Ersoy, söyle devam etti:

"FETÖ ve PKK basta olmak üzere Türkiye'ye karsi alenen terör eylemi yürütmekte olan örgüt ve iltisakli gruplar, vakif, STK ve düsünce kurulusu adi altinda Avrupa'da kendilerine maalesef faaliyet alani bulabilmektedir. 194 üyesi ile dünyanin en büyük polis is birligi teskilati olan Interpol'ün bilgi ve istihbarat paylasimini artirmak suretiyle mücadelemize destek olmasini beklerken, aksi yönde davranmasini hayal kirikligi ve üzüntüyle karsiliyoruz. Yaptigimiz kirmizi bülten taleplerinin bir çogu Interpol Genel Sekreterligince reddedilmektedir. Bunun haricinde siyasi mahiyette oldugu belirtilen ve çesitli gerekçeler sürülen yüzlerce sahsin kirmizi bültenleri ise Interpol sistemlerinden silinmistir.

Bu gelismelere karsi kasim ayinda ev sahipligimizde gerçeklestirilecek olan 89. Interpol Genel Kurulu vesilesiyle ülkemiz ile Interpol arasindaki yanlis anlasilmalarin giderilecegini ve iliskilerimizin ivme kazanacagini ümit ediyorum."

- "Uluslararasi is birligini de zorunlu hale getirmistir"

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktas ise organize suç örgütleri ile birlikte genisleyen suç aglarinin, suçun sadece ülkeler ile sinirli olmadigini ve küresel bir sorun oldugunu da gösterdigini söyledi.

"Terör basta olmak üzere uyusturucu, kaçakçilik, insan ve silah ticareti gibi alanlarda faaliyet gösteren suç örgütlerinin arasindaki trafik, uluslararasi is birligini de zorunlu hale getirmistir." diye konusan Aktas, bu baglamda hiçbir ülkenin, kendisini organize suçlarin varligindan soyutlayamayacagini kaydetti.

Uluslararasi polis is birligine en etkin sekilde dahil olan emniyet teskilatinin, 330 bini asan personeliyle toplam nüfusun yüzde 86'sinin yasadigi bir alanda görev yaptigini anlatan Aktas, yabanci ülkeler ile ikili güvenlik is birligi faaliyetlerine yasal zemin olusturmasi amaciyla bugüne kadar 124 ülke ile toplam 1001 hukuki metin imzalandigini hatirlatti.

Uluslararasi polis is birligi kapsaminda son 25 yilda 76 ülke ve 9 uluslararasi kurulus ile birlikte düzenlenen 2 bin 575 egitim programinda, yaklasik 42 bin yabanci kolluk personeline egitim verildigini aktaran Aktas, uluslararasi baris ve istikrarin saglanmasi, is birligi yapilan ülkelerin kurumsal kapasitelerinin gelistirilmesi amaciyla, son yillarda 157 kalem ve yaklasik 500 bin parçadan olusan malzeme hibesinin gerçeklestirildigini vurguladi.

Çalistaya, 36 ülkeden 87 yabanci irtibat görevlisi katildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile