GÜNAY NUH - Ardahan Üniversitesi'nde (ARÜ) aşıklık geleneğini yaşatmak amacıyla uygulamalı olarak verilmeye başlanan aşıklık dersine yatılan, Türk ve yabancı öğrenciler, bu asırlık geleneği gelecek kuşaklara aktarıp dünyaya tanıtacak.
ARÜ'de, 3 yıl önce aşıklık geleneğinin yaşatılıp gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Ardahan'ın Çıldır ilçesiyle özdeşleşen halk ozanı Aşık Şenlik'in çırakları olan halk ozanları Mehmet Oktay ve İsrafil Uzunkaya tarafından uygulamalı aşıklık dersi verilmesine başlandı.
Söz konusu tarihten itibaren her eğitim ve öğretim döneminde ozanlar Oktay ile Uzunkaya'nın verdiği aşıklık dersi Türk öğrencilerin yanı sıra başta Orta Asya'daki Türki Cumhuriyetlerden gelen öğrenciler olmak üzere bir çok yabancı ülkeden gelen üniversitede eğitim gören gençlerin de ilgisini çekiyor.
Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin de severek katıldığı derse giren öğrencilere, aşıklık geleneği ile ozanlık uygulamalı olarak gösteriliyor.
Özellikle aşıklığın ana temalarından biri olan atışma geleneğini beğeniyle dinleyen öğrenciler, dersler kapsamındaki söyleşilere katılıp asırlık geleneği öğrenerek yaşatmayı amaçlıyor.
Aşıklık dersine katılan yabancı öğrenciler sayesinde de aşıklık geleneğinin bu öğrenceler aracılığıyla ülkelerinde ve dünyada tanıtılması hedefleniyor.
ARÜ İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Altınkaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşıklık geleneğini Ardahan'da yaşatılıp genç nesillere aktarıp dünyaya tanıtmayı amaçlandığını belirtti.
Bu amaçla gelen talep üzerine üniversitede aşıklık dersi vermeye ve hedeflerinde başarılı olmaya başladıklarına işaret eden Altınkaynak, geleneğin yaşatılması için yaptıkları bu uygulamanın Türkiye'deki üniversiteler arasında çok nadir olduğunu söyledi.
- Eğlenerek aşıklık geleneğini yaşatıyorlar
Altınkaynak, aşıklık geleneğinin halk edebiyatında önemli yere sahip olduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri aktardı:
"İlk olarak 2014'te uygulamalı olarakk vermeye başladığımız aşıklık dersini burada lisans, yüksek lisans ve doktora yapmış öğrenciler de görüyor. Haftada 7 saat anlatılan ders çok ilgi görüyor. Sözlü kültürde, yani aşıklık geleneğinde eğitim, eğlendirme ve dinlendirme, hoşça vakit geçirme var. Aşıklığın sözlü geleneğinde yönlendirme, toplumsal hafızanın muhafazası, eleştiri, protesto, çok renklilik var. Çünkü bu gelenek çok eskilere dayanıyor. Bölgemiz için önemli bir gelenek olan aşıklığı, kültürümüzü yaşatmak, yaygınlaştırılmak istiyoruz."
Ozanlar Oktay ve Uzunkaya'nın aşıklık geleneğinin tür ve şekil özellikleri ile makamlarını da öğrencilere öğrettiğini dile getiren Altınkaynak, derslerin Çıldırlı halk ozanı Aşık Şenlik'in çıraklarınca verilmesinin de ayrıca önemli olduğuna vurgu yaptı.
- Öğrenciler ve ozanlar dersten memnun
Ardahanlı halk ozanı Mehmet Oktay da üniversitenin böyle bir çalışma yapmasının aşıklık geleneğinin yaşatılması adına önemi olduğunu, bu ve benzeri çalışmalarla gelenek ve kültürlerin yaşatılacağını söyledi.
Üniversitenin yüksek lisans öğrencisi Derya Yıldız, dersin uygulamalı olmasının çok işe yaradığını belirterek, "Aşıklık dersi lisans ve yüksek lisans öğrencileri için önemli oldu. Ders, Ardahan'ın, bölgenin ve aşıklık geleneğinin tanıtımı için gerçekten çok etkili ve verimli oldu. Katkı sunanlara teşekkür ediyoruz." dedi.
Derse katılılan Kazakisanlı üniversite öğrencisi Nurbek Nurcan da uygulamalı verilen dersten etkilendiğini aktararak, "Allah razı olsun. Çok güzel bir ders. Bu dersi bize vermeye çalışan başta Erdoğan Altınkaynak hocamız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.
Ukraynalı öğrenci Olga Şeremet de dersi beğeniyle dinlediğini anlatarak, dersin kendilerine çok büyük tecrübe kazandırdığını kaydetti.
Yabancı Öğrenciler Aşıklık Geleneğini Dünyaya Tanıtacak
Ardahan Üniversitesinde aşıklık geleneğini yaşatılması amacıyla verilen derse katılan Türklerin yanı sıra başta Orta Asya olmak üzere çeşitli ülkelerden gelen öğrenciler, bu geleneği öğrenip dünyaya tanıtacak Üniversitenin İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altınkaynak: 'Bu gelenek çok eskilere dayanıyor. Bölgemiz için önemli bir gelenek olan aşıklığı, kültürümüzü yaşatmak, yaygınlaştırılmak istiyoruz' Üniversitenin yüksek lisans öğrencisi Yıldız: 'Ders, Ardahan'ın, bölgenin ve aşıklık geleneğinin tanıtımı için gerçekten çok etkili ve verimli oldu'