Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), ülkelerindeki savaş ve iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye'ye göç eden akademisyenler için oluşturulan Yabancı Akademisyen Bilgi Sistemi (YABSİS) projesinin işleyişi için 'Yabancı Uyruklu Akademisyenler Sekreteryası' toplandı.
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yükseköğrenim kurumlarının uluslararasılaşması için üniversitelere kabul edilen yabancı uyruklu öğrenciler ve öğretim elemanlarının üniversitelerde çalışmaya başlamasının hedeflendiğini söyledi.
Çavuşoğlu, Türkiye'de yükseköğrenim gören 6 milyon 700 bin öğrencinin bulunduğu ve sistemin her yıl 1 milyon öğrenciyi kabul edecek düzeye ulaştığı bilgisini vererek, bu rakamın 400 binin lisans, 400 binin ön lisans ve 200 bininin de açık öğretim fakültesi kontenjanından oluştuğunu aktardı.
Türkiye'de çalışan akademisyen sayısının 152 bine vardığını belirten Çavuşoğlu, şu ifadelere yer verdi:
'Bu rakamın içerisinde yaklaşık 3 bin 500 yabancı uyruklu öğretim elemanı istihdam edilmektedir. Bu rakamların yükseltilmesinin, Türk üniversitelerinin uluslararası endekslere giren üniversiteler olma yolunda önemli bir katkı sağlayacağını bilmekteyiz. Üniversiteleri sıralayan yabancı kuruluşlar, yabancı öğrenci sayısı ve yabancı öğretim üyesi sayısını bu sıralamalarda önemli bir kriter olarak kullanmaktadır.' diye konuştu.
- '6 bin yabancı uyruklu akademisyen Türkiye'de çalışmak için başvurdu'
Türkiye'de 6 milyon 700 bin öğrencinin, 100 bininin yabancı uyruklu olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, İran, Azerbaycan ve Suriye uyruklu 10'ar bin öğrencinin Türk üniversitelerinde öğrenim gördüğünü söyledi.
Çavuşoğlu, basın yayın organlarında bazen, 'Türk öğrenciler dururken, yabancı öğrencilerin üniversitelere kabulü yanlış değil mi? Bu potansiyeli Türk öğrencilere kaydırsak olmaz mı?' gibi değerlendirmelerin yer aldığına dikkati çekerek, şöyle dedi:
'Bu bahsettiğimiz kontenjanlar, Türk öğrencilere lisans için ayırdığımız kontenjanlardan ayrı olarak belirlenmektedir. Yabancı olan, özellikle Suriye'den gelen öğrencilerin takip edebilmeleri için ağırlıklı olarak Suriyeli akademisyenlerin kullanıldığı özel programlar açmış bulunmaktayız. Hiçbir şekilde Türk öğrencilerin potansiyellerini kısıtlayıcı bir durum söz konusu değildir.'
Çavuşoğlu, iki ay önce yapılan toplantıda, Türkiye'de yabancı uyruklu akademisyenlerin bir sekreteryasının oluşturulması, bunların istihdamı ve üniversitelere yönlendirilerek çalışmalarının sağlanması konusunda YÖK ile Başbakanlıkın koordinasyonun müzakere edildiğini aktararak, 'YÖK bünyesinde bunun için YABSİS diye bir portalımız var. Bu portalda yabancı akademisyenlerin CV'lerini topluyoruz. Portala ve diğer başvuru adreslerine çok sayıda başvuru aldık.' diye konuştu.
Suriye, Irak, Mısır, Yemen, Ürdün, Cezayir, İsrail, Tunus, Fas, Lübnan, Afganistan, Pakistan ve Surinam gibi çok sayıda ülkeden 6 bin kişinin Türkiye'de akademisyenlik yapmak için başvuruda bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, portalın Türkçe, İngilizce ve Arapça hazırlandığını söyledi.
- Sekretarya Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde
Çavuşoğlu, çalışmayı YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hatipoğlu ile birlikte takip ettiklerini belirterek, YABSİS'in sekreteryasını ise Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş'un yürüttüğünü belirtti.
Başbakanlık Başmüşaviri Dr. Muhammed Murtaza Yetiş, projeye ilk başta savaş sebebiyle Türkiye'ye gelen Suriyeli akademisyenlerle başlandığını, daha sonra diğer ülkelerden akademisyenlerin buna dahil olduğunu ifade ederek, şunları belirtti:
'İnsanlığın ortak birikimi diyebileceğimiz akademik bilgiyle mutlaka yine insanlığa sunabilecek bir zenginliği, ortamı hepimiz birlikte oluşturmak durumundayız. Bu çalışma giderek hızlı bir şekilde kapsamını genişletti. Biz sadece Başbakanlık bünyesinde oluşturulan göç ile ilgili birimin sorumluluğu kapsamında yükseköğrenim kurumumuzda bir koordinasyon içinde bulunduk.'
Toplantıya Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kurtulmuş, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gürbüz, bazı YÖK üyeleri ile Başbakanlıkta görevli uzmanlar katıldı.
'Yabancı Uyruklu Akademisyenler Sekreteryası' Toplandı
YÖK tarafından, ülkelerindeki savaş ve iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye'ye göç eden akademisyenler için hayata geçirilen Yabancı Akademisyen Bilgi Sistemi (YABSİS) projesinin işleyişi için 'Yabancı Uyruklu Akademisyenler Sekreteryası' bir araya geldi YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Çavuşoğlu: 'Türkiye'de çalışan akademisyen sayısı 152 bine ulaşmıştır. Bu rakamın içerisinde yaklaşık 3 bin 500 yabancı uyruklu öğretim elemanı istihdam edilmektedir' 'Bu rakamların yükseltilmesi, Türk üniversitelerinin uluslararası endekslere giren üniversiteler olma yolunda önemli bir katkı sağlayacağını bilmekteyiz'