MEB ile Türkiye Diyanet Vakfı‘nca (TDV) 2006 yılından itibaren başlatılan projeyle seçilen pek çok yabancı uyruklu öğrenci, İmam Hatip Liseleri‘nde eğitim görme imkanı yakaladı.
Projeyle, Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Asya‘da yaşayan soydaşların, İslam ülkeleri ile Müslümanların yaşadığı diğer ülkelerin din görevlisi ihtiyaçlarının karşılanması, bu ülkeler ile Türkiye arasında sağlam, kalıcı bir diyaloğun ve dostluk köprüsünün oluşturulması amaçlanıyor.
Proje kapsamında belli şartları taşıyan yabancı uyruklu öğrencilerden Türkçe bilenler İmam Hatip Liseleri‘nde eğitim görebiliyor. Türkçe bilmeyenler ise 6 aylık bir hazırlık eğitiminin ardından Kayseri Kocasinan Mustafa Germirli Anadolu İmam Hatip Lisesi‘nde 4 yıl süreyle eğitim görüyor.
Yetkililerden edinilen bilgiye göre, bu seneden itibaren yatılı olarak yeni bir İmam Hatip Lisesi daha Türkçe bilmeyen yabancı uyruklu öğrencilere hizmet verecek. Yabancı uyruklu bu öğrenciler, İstanbul Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi‘nde de devlet parasız yatılı statüsünde 4 yıl süreyle öğrenim görebilecek.
-YABANCI UYRUKLULAR İÇİN İHL‘LERE BAŞVURU BAŞLADI-
Türkiye‘de imam hatip eğitimi görmek isteyen öğrenciler için başvuru süresi başladı. Başvurular Temmuz veya Ağustos sonuna kadar yapılabilecek.
Bu yıl, 71 ülkeden İmam Hatip Liseleri‘nde eğitim görmek için talep geldi. Yabancı uyruklu öğrenciler için okullarda bu yıl 250 kontenjan ayrıldı. Bunun 150‘si İstanbul‘daki okul, 75‘i ise Kayseri‘deki okul için paylaştırılacak. Başvurular büyükelçiliklere veya ateşeliklere yapılabiliyor.
Aralarında Nijerya, Gana, Kamerun, Togo, Ekvator, Çad, Gabon, Senegal, Mali, Bosna Hersek, Arnavutluk, Kosova, Makedonya‘nın bulunduğu pek çok ülkeden öğrenci Türkiye‘de okumak için başvuruda bulunuyor.
Türkiye‘de eğitim görmeye hak kazanan öğrencilerin gidiş-geliş ve bursları Türkiye Diyanet Vakfı‘nca karşılanırken, eğitim hizmeti ise MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü‘nce sağlanıyor.
Yetkililer, başvuruların projenin başladığı 2006 yılından itibaren bugüne kadar yüzde 500 oranında arttığını ve giderek de artma eğiliminde olacağını belirtti. Öğrencilerin büyük kısmının Türkiye‘de sorun yaşamadığı, seçilerek gelen öğrenciler oldukları için başarı düzeylerinin yüksek olduğu ifade edildi.
Ayrıca, bu okullardan mezun olup, not ortalaması 100 üzerinden 70 ve üstü olan yabancı uyruklu öğrenciler, ilahiyat fakültelerine yerleştiriliyor.
Şu anda Türkiye‘de İmam Hatip Liseleri‘nde, üniversitelerin lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında toplam bin 360 öğrenci eğitimlerini sürdürüyor.
-BAŞVURU KRİTERLERİ-
Yabancı Uyruklulara İmam Hatip
Yurt dışından Türkiye‘deki İmam Hatip Liseleri‘nde okumak için başvuru yapan yabancı uyruklu öğrenci sayısının giderek artma eğiliminde olması nedeniyle İstanbul‘da yabancı uyruklu öğrencilere eğitim vermek amacıyla yeni bir İmam Hatip Lisesi daha açıldığı bildirildi.