'Yabancılara Konut Satışı Açısından 'Altın Yıl' Olacak'

KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Elmas: 'Açıklanan rakamlar geçen yıla göre düşük kalsa da satışların 110 bin eşiğini geçmesi gayrimenkul sektörü açısından memnuniyet verici. Bu göreceli düşüşte, Mart 2017'deki satışların 130 bin gibi rekor bir rakama ulaşması etkili oldu' Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özyurt: 'Türkiye'de bir yılda yabancılara yapılan gayrimenkul satışı 4,6 milyar dolarken yeni düzenlemeyle birlikte 10 milyar doları bulacağını düşünüyorum' AYİDER Başkanı Tavukçuoğlu: 'Almanya, İngiltere, İsveç ve Hollanda'dan konut yatırımcı sayısının geçen yıla göre 2 katına çıkması, Avrupalılara konut satabilme yolundaki stratejimizi destekliyor. 2018 özellikle yabancılara konut satışı açısından altın bir yıl olacak'

HANDAN GÜNEŞ - Gayrimenkul sektörü temsilcileri, dev yatırımlarla ekonomiyi geliştirmeye ve büyütmeye devam edeceklerini belirterek, 2018'in özellikle yabancılara konut satışı açısından "altın yıl" olacağını öngörüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine göre, yabancılara yapılan konut satışları mart ayında önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 15,8 artarak bin 827'ye yükseldi. Ülke genelinde mart ayında satılan konut sayısı ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14 azaldı ve 110 bin 905 oldu.

Geçen yılın mart ayında yaşanan rekor konut satışının bu yılın mart ayına düşüş olarak yansıdığını belirten sektör temsilcileri; vatandaşların yüksek faiz ve konjonktürel gelişmelere rağmen faizsiz kampanyalar, fiyatlarda artış görülmemesi nedeniyle konut alımından vazgeçmeyeceğini ve yabancıya satışlardaki yükselişin süreceğini tahmin ediyor.

- "Vatandaşlarımız konut almaktan vazgeçmiyor"

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, mart ayında konut satışlarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14 azalış yaşandığını belirterek, "Açıklanan rakamlar geçen yıla göre düşük kalsa da satışların 110 bin eşiğini geçmesi gayrimenkul sektörü açısından memnuniyet verici. Bu göreceli düşüşte, Mart 2017'deki satışların 130 bin gibi rekor bir rakama ulaşması etkili oldu." diye konuştu.

Mart ayında, şubat ayına göre ise yüzde 15 düzeyinde bir artış olduğunu ve vatandaşların yüksek faiz ve konjoktürel gelişmelere rağmen konuttan vazgeçmediğini aktaran Elmas, konut üreticilerinin yaptığı faizsiz kampanyalar ve peşin alımlardaki ciddi indirim oranlarının vatandaşlar tarafından ciddi kabul görmesinin sektörün geleceği açısından da çok önemli olduğunu söyledi.

Elmas, ipotekli satışlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35 gerilediğine işaret ederek, "Konut kredisi faiz oranlarının son 8,5 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasından hem konut geliştiricileri olarak bizler hem de vatandaş şikayetçi. Faiz oranlarının, konut alıcılarının alım gücünü zorlamayacak seviyeye inmesi, konut kredisi kullanımını yeniden artıracaktır." yorumunu yaptı.

Yabancıya konut satışında yukarıya doğru ivmenin artarak devam ettiğini vurgulayan Elmas, şunları kaydetti.

"Açıklanan rakamlar gayrimenkul sektörünü memnun ettiği gibi ülkemize de ciddi bir döviz girdisi sağlıyor. Türkiye’ye olan ilginin giderek artmasıyla 2017 yılında gerçekleştirdiğimiz yabancıya rekor seviyede konut satışı 2018’de de rekor seviyede olacak. Bu satışlar, yabancıların Türkiye’yi yeni yatırım merkezi olarak gördüğünü ve ülke ekonomimize güvendiğini gösteriyor. Eximbank imkânlarından sektörün faydalanması yabancıya yönelik satışları daha da destekleyecek. 24 Haziran’da erken seçim kararının alınmasıyla birlikte geleceğe yönelik belirsizliğin ortadan kalkması gayrimenkul sektörüne ciddi kazanımlar sağlayacak.

Türkiye ekonomisinin büyümesinde sektör olarak öncü olan gayrimenkul sektörü hükümetimizin alacağı teşvikler ve önlemlerle Türkiye’nin büyüme dinamosu olmayı sürdürecek. Gayrimenkul sektörü olarak kazandığımız her kuruş ile yatırım yapmayı, istihdama katkı sağlamayı ülkemize borcumuz olarak görmekteyiz. 2018 yılında da dev yatırımlarla ekonomiyi geliştirmeye ve büyütmeye devam edeceğiz."

- "İnşaat sektörünü ihracat kalemi gibi düşünmek gerek"

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt da yabancıya satış rakamlarının çok sevindirici olduğunu belirterek, "Ancak bu tablonun daha da iyi hale gelmesi için bazı desteklere ihtiyaç bulunuyor. Örneğin yabancıya konut satışında 1 milyon dolarlık konut alım şartının 300 bin dolara düşürülmesi, Türkiye’ye daha fazla yabancı yatırımcı çekmenin önünü açacağı gibi konut satışlarını da artıracak. Bu düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesi sektöre ciddi katkı sağlayacak." diye konuştu.

Piyasada 1 milyon dolar ve üstü satışların, sektörün yüzde 2'si gibi bir bölümünü oluşturduğunu aktaran Özyurt, "Bu oran yeni düzenlemeyle birlikte ciddi artış gösterecek. Türkiye'de bir yılda yabancılara yapılan gayrimenkul satışı 4,6 milyar dolarken yeni düzenlemeyle birlikte 10 milyar doları bulacağını düşünüyorum." yorumunu yaptı.

Özyurt, yabancıya satışı ihracat kalemi gibi düşünmek gerektiğini dile getirerek, "Türkiye'nin cari açığının kapanması açısından döviz girdisi önemli. yabancıya konut satışının cari açığın azaltılmasına ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum. Eğer ihracat kapsamına alınmıyorsa bile ihracatçılara sağlanan birtakım olanaklardan yararlandırılması sektörün önünü açacaktır." ifadelerini kullandı.

- "Avrupalılara konut satışı iki katına çıktı"

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu ise 2017 yılında 32 milyon turistin gelmesinin inşaat sektörüne de yansıdığını belirterek, şunları kaydetti:

"2015 yılında yabancıya 22 bin 830 adet konut satışı gerçekleştirmiştik. Ancak 15 Temmuz 2016 darbe girişimi, terör olayları nedeniyle Türkiye’nin marka algısının düşmesi gibi faktörler konut satışında yüzde 20’lik bir düşüşe neden olmuş ve 18 bin 189 konut satışı gerçekleştirebilmiştik. 2017 yılında yüzde 20’lik artışla 2015 rakamlarını yakalayabilmemiz ümit verici bir durum. Bu yıl ise hedefimiz 25 bin konut satışı gerçekleştirebilmek ki 2018 yılına, geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 30'luk artışla başladık ve ocak ayında yabancılara bin 742 konut sattık."

Mart ayı rakamlarının ivmenin yukarıya doğru devam edeceğini ispatladığını kaydeden Tavukçuoğlu, "Konut satışlarında bu artışı yaşamamızın en büyük nedeni kurdaki artışın yabancılar için bir cazibe noktası olması. Geçtiğimiz yıldan itibaren Avrupalı turistte artış görüldü. Yabancıya en az 1 milyon dolarlık gayrimenkul ediniminde vatandaşlık verilmesinin 300 bin dolara düşürülmesiyle bu etki daha da artacak. Yabancıya konut satışında da özellikle Antalya ve Trabzon illerinde artış yaşandı. Almanya, İngiltere, İsveç ve Hollanda'dan konut yatırımcı sayısının geçen yıla göre 2 katına çıkması, Avrupalılara konut satabilme yolundaki stratejimizi destekliyor. 2018 özellikle yabancılara konut satışı açısından altın bir yıl olacak." yorumunu yaptı.

- "Yabancıya verilecek destek, tüm sektörlere olumlu etki edecek"

Omran İnşaat Genel Müdürü Ergin Bayram, verilerin yabancıya satış kısmının son derece sevindirici ve umut verici olduğunu belirterek, "Yabancıya vatandaşlık şartlarının kolaylaştırılması sadece gayrimenkul sektörünü değil, tüm sektörleri olumlu yönde etkileyecek." dedi.

Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdüssamet Bahadır, 2018 yılının, yatırımcının beklemeye geçtiği daha çok oturumcunun alım yaptığı bir dönem olduğunu belirterek, "Faiz oranlarının düşmesi ve ortalama konut kredisi vadesinin daha da uzaması sektöre yeni bir ivme kazandırabilir. Buna tapu harçlarında da yeni bir düzenlemeyi ekleyebiliriz. Böylece konut satışlarında artış sağlamak mümkün hale gelir." yorumunu yaptı.

Kar Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü, önünü görmeyen ve piyasaların ne yönde hareket edeceğini öngöremeyen yatırımcının parasını beklettiğini belirterek, "2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyorsak gayrimenkul sektörünü çok daha güçlü bir seviyeye taşımamız gerekiyor." yorumunu yaptı.

Gülhan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Gülhan, "Bundan sonra verilecek teşvikler ve özellikle bankalar tarafından faiz düşüşüne yönelik gelecek güzel bir haber, sektöre daha da canlılık kazandıracaktır. Sonrasında beklemede olan yatırımcılar harekete geçecektir. Konut sektörüne verilecek her destek berberinde birçok sektörü de harekete geçireceği unutulmamalı." yorumunu yaptı.

İkiel Grup Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Ekşi, "Biz konut üreticileri inşaat maliyetlerindeki artışlara rağmen satış fiyatlarında bir değişiklik yapmamak için direniyoruz. Ama kısa süre sonra fiyatlarda artış kaçınılmaz olacak. O nedenle konut almak isteyenlerin ve yatırımcıların harekete geçmesi için doğru bir zaman." değerlendirmesini yaptı.

Cihan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yavuz Pala, faizlerin bir yandan inşaat sektörünün önünü tıkarken diğer yandan konut alıcılarına çok yüksek maliyetler getirdiğini belirterek, "Konuta yönelik banka kredilerine yeni bir düzenleme getirilmelidir." dedi.

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, yerli yatırımcıyı daha da motive edecek birtakım tedbirlerin uygulamaya alınmasıyla rakamların çok daha yukarılara taşınacağına inandıklarını belirterek, "Faizler son zamanların en yüksek seviyelerde seyrediyor, oysa yatırımların gayrimenkule kayması için kredi faiz oranının psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına inmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile