Yabancıların yatırım tercihi

Morgan Stanley tarafından yayınlanan bir raporda Türkiye'de tahvil ve hisse senedi piyasalarına yönelik yabancı ilgisi ele alındı

Morgan Stanley, yabancı yatırımcının Türkiye piyasalarına geri dönerken, bono piyasasından daha fazla hisse senedi piyasalarına ağırlık verdiğini belirtti. Raporda, global finans piyasalarda yaşanan karmaşa süreci boyunca gerileyen yabancı sermaye miktarının toprlanmaya başladığı, ancak bunun sınırlı olduğu ifade edildi.

Eylül ayı sonu itibarıyla yabancı yatırımcıların elinde bulunan hisse senedi tutarının 42.6 milyar dolar olduğunu belirten Morgan Stanley, bu rakamın 2007 sonunda 64.4 milyar dolarla zirve ve 2009 mart ayında da 17 milyar dolar ile dip yapmış olduğunu hatırlattı.

Bununla birlikte 17 milyar dolarlık dip seviyeye göre yaşanmış olan artışın nakit para girişinden değil, sahip olunan hisse senetlerinin fiyatındaki artıştan kaynaklandığı belirtildi.

Fiyat hareketleri göz ardı edildiğinde ise mart ayı sonu ile eylül ayı sonu arasındaki dönemde net yabancı nakit girişinin 2.4 milyar dolar olduğu ifade edildi.

Bono tarafından ise alıcının daha çok yerli yatırımcılar olduğu belirtildi. Hazine'nin borç çevirme oranınını yüzde 120 olduğu, yani ödeyeceği borcun 1.2 katı kadar borçlandığını belirten Morgan, bu süreç içinde yabancı yatırımcıların ellerinde bulunan tahvil bono milktarının 2007 Ağustos ayında 36.1 milyar dolarken 2009 mart ayında 15.4 milyar dolara gerilediğini ve eylül ayının sonunda ise 22 milyar dolara bir toparlanma yaşandığını dile getirdi.

2007 Ağustos ayında yüzde 24 seviyesinde olan bono piyasası yabancı payının yüzde 13 seviyesinde olduğu ve fiyat farkları gözardı edildiğinde mart ve eylül ayları arasında bono piyasasına 1.3 milyar dolarlık yabancı girişi yaşandığı dile getirildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile