Binbir, AA muhabirine yaptığı açıklamada bitkisel kaynaklı zehirlenmelerin yüzde 50'sinin yabani mantardan kaynaklandığını belirterek, zehirli mantarı zararsızdan ayırt etmenin çok güç olması nedeniyle doğadan toplanan mantarın tüketilmemesi gerektiğini dile getirdi.
Ladik'in bol yağış alan bir yer olması nedeniyle doğada bol miktarda mantara rastlanıldığına işaret eden Binbir, şunları kaydetti:
'Ülkemizde 250 çeşit dolayında mantar türü bulunuyor. Zehirli mantarla zehirsiz mantarı ayırt etmek çok güç. Hemen hemen bir birlerine benzer. Diğer taraftan halk arasında ilmi değeri olmayan, 'şöyle pişirilirse' veya 'şununla yenirse zehirli olmaz' gibi söylentiler bulunuyor. Bunlar tamamen yanlış söylemler. Meydana gelen mantar zehirlenmelerinden dolayı Ladik Devlet Hastanesine başvuranların sayısı azımsanmayacak kadar çok. Hekimler olarak sağlık ve can güvenliği bakımından vatandaşlara doğada yetişen mantar yerine, kültür mantarı tüketmelerini öneriyoruz.'
'Yabani Mantar Yerine Kültür Mantarını Tercih Edin'
Ladik Devlet Hastanesi Başhekimi Birol Binbir, doğada yetişen mantarların zehirlenmeye yol açma riski bulunduğu uyarısında bulunarak, yabani mantar kültür mantarı tüketilmesi önerisinde bulundu.