YAFEM Kuzey Makedonya'da Gönülleri Fethetti

YAFEM Kuzey Makedonya'da Gönülleri Fethetti

Yalova Folklor Egitim Merkezi Gençlik ve Spor Kulübü Dernegi (YAFEM) Kuzey Makedonya’nin Valandova sehrinde düzenlenen 31. Uluslararasi Hidirellez Bahar Senlikleri’nde Türkiye’yi temsil etti.

Valandova’ya bagli Çalikli köyünde düzenlenen senligin açilis törenine Türkiye Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy konusma yapti. Ulusoy, sözlerinin basinda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in selamlarini iletti. Büyükelçi Fatih Ulusoy, konusmasinda, “Ayni cografyayi ve tarihi paylasan, kültürleri iç içe geçmis bulunan ülkelerimiz arasindaki müstesna iliskilerin bir tezahürü de her yil baharin gelisini kol kola kutlamamizdir. Türkiye’nin sinirlarinin ötesinde olsa da gönlümüzde yer alan Makedonya Türkleri iliskilerimizi daha da özel kilmaktadir” ifadelerine yer verdi.

Büyükelçi Ulusoy, Türklerin Makedonya ve Balkanlar’daki yerli halklardan oldugunu belirterek, “Türkler bu cografyanin zengin kültürünü insa eden milletlerdendir. Kadim kültürümüze sahip çikarak bu topraklarin zenginligine katki sunmaktadirlar” dedi.

Kuzey Makedonya’da yasayan Türklerin yasadigi bazi sorunlara da dikkat çeken Büyükelçi Ulusoy, “Dogu Makedonya’daki uzun yillardir yasanan ve kronik hale gelmis bir sikintiya temas etmek istiyorum. Bugün baharin gelisini beraber kutladigimiz güzel Çalikli köyümüz olmak üzere, Dogu Makedonya’da Yörüklerimizin yasadigi birçok köyde ne yazik ki su sikintisi yasanmaktadir. Türkiye’den Devlet Su Isleri Genel Müdürlügümüzden uzmanlar geçtigimiz yil bu bölgedeki 23 köyün suya kavusturulmasi amaciyla incelemelerde bulunmustur. Türkiye olarak buradaki köylerimizin en yakin zamanda suya kavusmasini arzu ediyoruz. Bu hususta ilgili Makedon makamlari ile temaslarda bulunuyor, gerekli bilgilendirmeyi yapiyoruz” ifadelerini kullandi.

Festivalin merkezi töreni gün boyunca yapilan sergi, folklor gösterileri ve güres turnuvasiyla devam etti.

Festivale katilan YAFEM halk oyunlari ekibi de katilarak bir gösteride gerçeklestirdi.

YAFEM oyuncularinin gösterisi izleyicilerden uzun süren alkis aldi.

Program sonunda Özer Koyuncu, Makedon ve Türk yetkililere tesekkür plaketi ile Yalova’dan getirilen hediyelerden takdim etti.

Programa Eski K. Makedonya Cumhurbaskani Gorge Ivanov, Kültür Bakan Yardimcisi Onur Ali, Çalisma ve Sosyal Politikalar Bakan yardimcisi, Enver Hüseyin, Milletvekilleri Beycan Ilyaz, Aleksandar Nikolovski, Valandova Belediye Baskani, Pero Kostadinov, TIKA Makedonya koordinatörü Mehmet Bayrak, Türksoy Genel Sekreter Yardimcisi Sayit Yusuf, MATÜSITEB Genel Baskani Tahsin Ibrahim, Eski K. Makedonya Anayasa Mahkemesi Baskani Sali Murat, TMHP baskani Erdogan Saraç, HKAK baskani, Dr. Salih Ünver, rektörler, MATÜSITEB üye dernek baskanlari, parti baskanlari ve temsilcileri, MATTO temsilcileri, TÜRKSOY Temsilcileri, Yunus Emre Enstitüsü temsilcileri, Türk kurum ve kuruluslarinin temsilcileri ve çok sayida vatandas katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile