'yağmurlama Sistemi Toprağı Korurken Verimi Artırıyor'

"yağmurlama Sistemi Toprağı Korurken Verimi Artırıyor"

Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan yağmurlama sisteminin toprağı korurken verimi artırdığını söyledi.


Salma sulama yüzünden Konya ve Harran ovasında çoraklaşmaların meydana geldiğini ve çiftçinin ürün alamadığını hatırlatan Özkan, aynı akıbeti yaşamak istemediklerini aktardı.
Çiftçinin artık bilinçlendiğini ve buna göre hareket ettiğini dile getiren Özkan, araziler çoraklaşmadan verimli ürün alabilmek için sulama sisteminin önemine değindi.

Özkan, "2003 yılından beri yapılan sulamada daha önce çiftçilerimiz salma sulama yapıyordu. Artık çiftçilerimiz yağmurlama sistemine geçmiştir. Salma sulama sisteminde daha çok bir zahmet vardı ve daha çok bir su kaybı vardı. Çok büyük bir elektrik kaybı vardı. Salma sulama toprak üstündeki minareleri ve toprak üstündeki faydalı böcekleri beraberinde götürüyordu. Bununla beraber verim daha çok düşüyordu. Çiftçilerimiz bundan dolayı daha verimli ürün alabilmek için yağmurlama sistemine geçti." dedi.

Çiftçilere damlama sulama sistemini önerdiklerini anlatan Özkan, "Bu konuda da yavaş yavaş ilk adımlar atılıyor. Damlama sulama sisteminde yüzde 60 su, yüzde 40 elektrik kazancı var. Artı ürünün verimi de iki katına çıkıyor. Konya ovasında salma sulamadan dolayı herhangi bir ürün alınamıyor. Çoraklaşmıştır. Aynı şekilde şu anda Harran Ovası da çoraklaşmıştır. Devlet bunun için artık çözüm yolları arıyor. Biz Harran Ovası ya da Konya Ovası gibi olmadan kendimiz için tedbir alıyoruz. Damlama sulama sitemine geçiş yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde çiftçilik yapan Şefik Yıldız ise "Birkaç sene önce biz salma sulama ile tarlalarımızı suluyorduk. Orada su ve toprak kaybımız oluyordu. Birazda yorgunluk oluyordu. Daha sonra çevrenin teşviki ile yağmurlama sulamaya geçtik. Daha rahat ve zahmetsiz. Su tasarrufu daha az ve daha güzel ürün alabiliyoruz.” diye konuştu.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile