Yahudi yerleşimciler terör estirdi

Yahudi yerleşimciler terör estirdi

Batı Şeria'daki bir kaç "kaçak evin" yıkılmasını bahane eden yerleşimciler Filistin köylerine saldırdı, evleri ve araçları ateşe verdi.

İsrail ordusunun, Batı Şeria'da Filistinlilere ait özel mülkler üzerinde henüz inşaat halindeki bir kaç yerleşimi yıkmasının ardından, yahudiler Filistin köylerini bastı.

İsrail güvenlik güçleri dün Batı Şeria'daki Nablus çevresinde Havad Gilad'da yapılan üç binayı yıkmış, yerleşimcilerle polisler arasında çıkan olaylarda 8 kişi tutuklanmış, 15 dolayında kişi yaralanmıştı.

Havad Gilad'daki yıkımı bahane eden yerleşimciler Batı Şeria'daki iki Filistin köyünü bastı. Hivvara ve Burin'de Filistinlilere ait evleri ve araçları ateşe veren yahudi yerleşimciler, bir camiyi yakmak isterken İsrail askerleri tarafından durduruldu.

İsrail basını, yerleşimcilerin gece yarısı Filistinlilerin evlerine petrol bombaları fırlattığını, onlarca aracın yakıldığını ve mallara zarar verildiğini, sadece El Halil'de Filistinlilere ait 30 aracın camlarının kırıldığını yazdı. Evi yakılan Rami Emedi isimli Filistinli, "yangını söndürmeye çalıştık ancak alevler çok büyüktü. Evin ön tarafı tamamen yandı" dedi.

"Yeşil Kadınlar" adlı yerleşimci örgütünün de yıkımın ardından Batı Şeria'daki birçok yerleşime Netanyahu'yu hedef alan posterler astığı bildirildi. Posterlerde, "Bibi (Netanyahu), Havad Gilad'da kendini topuğundan vurdun" yazdığı belirtildi.

GÖSTERMELİK YIKIMLARA RAĞMEN İNŞAATLAR SÜRECEK

Öte yandan, Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail yönetimi Batı Şeria'daki bazı yerleşimleri yıkma kararı aldı. Karar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Ehud Barak ile İsrail Başsavcısı Yehuda Weinstein arasında dün yapılan toplantıda alındı. Toplantı, İsrail'deki bazı sol ve barış yanlısı grupların Yüksek Mahkeme'ye yaptığı, tüm yerleşim oluşumlarının yıkılması başvurusuyla ilgili devletin görüşünü belirlemek için düzenlendi.

Haberde, bazı yeni yerleşimlerin önlenmesi kararına rağmen, İsrail hükümetinin Batı Şeria'da hükümetin izin verdiği yeni yerleşimleri yasal konuma kavuşturmak amacıyla da harekete geçeceği belirtildi.

Başbakan Netanyahu, partisi Likud'un grup toplantısında, Batı Şeria'daki inşaatlar yüzünden artan uluslararası baskıyı görmezden gelemeyeceklerini belirtti; ancak hükümetinin devam eden yerleşim faaliyetlerini de muhafaza edeceğini söyledi. Netanyahu, "Var olan inşaatları sürdürmek için halihazırda çaba gösteriyoruz. Ancak uluslararası açıdan zor bir konumda olduğumuzu da anlamalıyız" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile